Korisni savjeti kako osigurati zdravo stanovanje

Korisni savjeti kako osigurati zdravo stanovanje
Pri gradnji i opremanju stana, na tržištu nalazimo veliku ponudu različitih materijala. Često odabiremo ekološki i zdravstveno manje vrijedne, a da ni ne slutimo kako, dugoročno gledano, upropaštavamo vlastito zdravlje.

Savjeti ekologa građenja i stanovanja

Tapete su dvoslojne, lijepljene formaldehidom, te nisu rješenje za zdravo stanovanje!

O čemu treba voditi računa pri izboru tapeta? Tepisi izazivaju – alergiju! Iz spavaonica ukloniti sve električne uređaje! Kakav krevet?

Diplomirani inženjer Claus Schmidmeier, specijalist za građevinsku ekologiju iz Muenchena, daje sljedeće savjete za zdravo stanovanje:

  • Prvo i temeljno pravilo za zdravo stanovanje glasi: Prostorije za zdravo stanovanje treba temeljito zračiti svakih dva do tri sata i zimi i ljeti. Osobito ako se u njima puši. Istina, netko će reći kako istovremeno grijanje i zračenje nekog prostora, kao što je to zimi slučaj i nije ekonomično, međutim, u ovom i drugim slučajevima, zdravlje bi ipak trebalo imati prednosti pred novcem. Naime, kao i kod svih štetnih tvari, tako i kod otrova u stanu, količina i koncentracija otrova igra presudnu ulogu.
  • Pri obnavljanju stana, temeljno pravilo za zdravo stanovanje glasi: Što je veća površina na koju se primjenjuje neki materijal, to on mora biti pažljivije odabran. Pri tome bi trebalo zatražiti miščjenje stručnjaka za ekologiju stanovanja. I u ovom slučaju, kao i u prethodnom, pri odabiru materijala treba u prvom planu biti njegova kvaliteta – kako građevinska, tako i ekološka – a tek potom cijena.
  • Kad se radi o izboru tapeta, nastojte da budu jednoslojne. Naime, dvoslojne su, obično, lijepljene formaldehidom, a to i nije neko rješenje za zdravo stanovanje. Bioljepila i bio-boje nisu automatski garancija da će ih čovjek dobro podnositi, dok oznaka “prirodna boja” pruža u tom pogledu više sigurnosti. Osim toga, prirodna boja bolje pokriva površinu od sintetičkih, pa iako je skuplja, ta se razlika na koncu ipak pokriva. Tapete od vinila, opet, prijanjaju uza zid poput umjetne kože i ne dozvoljavaju mu da diše ni u doslovnom ni u prenesenom smislu ove riječi. Prema tome, ni njih ne možemo preporučiti za zdravo stanovanje.
  • Trenutačno prevladava trend izbacivanja tepiha iz kuća. Dobra zamjena su obloga od kokosa, parket od pluta, ali i stari, dobri linoleum. Linoleum se sastoji od mljevenog pluta, od mljevenog drva i lanenog ulja uprešanih u jutu. Naravno, ne treba zanemariti ni klasičan, drveni parket. Onaj tko se ne može odreći tepiha, neka odabere načinjene od prirodne vune pričvršćene na podlogu od jute. Ako ste alergičar, ili je netko u vašoj obitelji, trebali biste odustati od tepiha.
  • Iz spavaonice bi trebalo ukloniti sve električne uređaje. Osobito kad se radi o djeci. Pitanje je stoga, ima li smisla da se u dječjoj spavaonici nalazi televizor ili kompjutor, stereouređaj ili električna budilica? Elektricitet uvijek prati magnetsko polje, pa bi, zbog toga, takve uređaje trebalo izbjegavati, želite li zdrav san vašoj djeci.
  • Pri izboru namještaja treba dati prednost onom od punog drva. A kad je o krevetu riječ, u njemu ne bi trebalo biti metalnih dijelova. Oni, zajedno s električnim vodovima, mogu stvarati snažna magnetska polja. Zbog toga ih ekolozi za zdravo stanovanje ne preporučuju. Zdrav san naći ćete na ulošcima od kokosa, odnosno kokosovih vlakana. Ulošci od pjenastih masa upijaju vlagu, ali je ne vraćaju, pa zbog toga nastaje nepovoljna mikroklima u spavaonici. Slično vrijedi i za latex uloške. Čak i takozvani ulošci od prirodnog latexa mogu sadržavati prilične količine štetnih tvari po ljudsko zdravlje.
I kuhinja je prostor koji bi trebali dekontaminirati, odnosno osloboditi od otrova. Prvenstvo ipak imaju dječja soba, spavaonica, a potom i dnevni boravak.

Prednost dajte zdravlju, a ne novcu

Jeste li skloni alergijama? Boli li vas često glava? Patite li od kašlja, pomanjkanja zraka, umora i slabosti? Peku li vas oči? Ako vaš liječnik ne može pronaći odgovarajuće objašnjenje za neku od nabrojenih ili sličnih bolesti, morate se zapitati ne truju li vas, polagano – ali zato i sigurno – otrovi u vašem vlastitom stanu? Da biste utvrdili u kojoj bi mjeri vaš stan mogao biti uzrokom vaših nevolja, postavite si sljedeća pitanja:

  • U kojoj mjeri zapravo poznajem okoliš u kojem prebivam veći dio vremena?
  • Od čega je sastavljena boja zidova ili obloga poda?
  • Kakve su tapete naljepljene na zid i kakvo sredstvo je pri tome korišteno?

Prije nego što počnete analizirati uvjete u kojima stanujete i prije nego što počnete odgovarati na postavljena pitanja, bilo bi dobro da pročitate tekstove što slijede. Bude li vam i nakon toga ponešto nejasno, potražite pomoć stručnjaka za ekologiju i zdravo stanovanje.

Blagovaonica je, vrlo često, središte dnevnog života obitelji. I to je jedan od razloga zašto bi trebala biti opremljena prirodnim i ekološki zdravim materijalima. Namještaj bi, na primjer, trebao biti od punog drva, boje na zidu bez otrovnih sastojaka, a podna obloga bi morala biti od prirodnog materijala.

Opasnost dolazi iz poda i zidova

Svaki pod, bez obzira da li je načinjen od prirodnih, keramičkih ili njima sličnih materijala, položen je na sloj morta kako bi bio čvrsto vezan za podlogu. Tanke trake u obliku mozaika, mogu biti zalijepljene za podlogu.

Želite li ustanoviti da li je takva podloga štetna po zdravlje ukućana, morali biste konzultirati stručnjaka za ta pitanja. Naime, podloge od minerala ponekad emitiraju povišenu radioaktivnost. Dijelom zbog primjenjene glazure, a dijelom zbog korištenja ljepila. Prigodom kupnje pločica obratite pozornost na kvalitetu materijala. Naime, postoje pločice i od plastične mase što su vrlo slične kamenu ili keramici. Ovdje se radi o imitacijama načinjenim od umjetne smole, s premazom nalik drvu ili kamenu. Najprirodnije su neglazirane glinene pločice. Ako su pločice glazirane, odaberite one koje dokazano ne posjeduju nikakve sastojke olova i koje ne zrače nikakvu radioaktivnost. Ovdje moramo upozoriti kako i ploče načinjene od granita, bazalta, porfira ili drugog kamenja vulkanskog podrijetla, mogu imati pojačanu radioaktivnost.

Kod obloga od plastične mase radi se obično o materijalima od PVC-a ili njima sličnima. Izuzetak su prirodni linoleum i prirodni kaučuk. Prvo spomenuti materijali mogu biti opasni po zdravlje zbog nevezanih vinilklorida, vlakna azbesta ili pak otrovnih plinova što se izdvajaju iz njih tijekom njihova korištenja.

Plastične mase mnogih mogu izazvati neurozu, umor, srčane teškoće, vegetativne i druge smetnje, kao i snažne električne napetosti. Odlučite li se zamijeniti neki od štetnih, nezdravih materijala, morali biste poznavati i sastav podloge na koju su pričvršćeni. Naime, podloga može biti presudna pri izboru obloge. Ako je plastična podloga starija od sedam godina, tada je isteklo vrijeme isparavanja štetnih plinova iz njih, tako da one mogu ostati.

Tijekom eventualnog uklanjanja neke podloge od plastične mase, može nastati fina prašina. U ovom slučaju treba biti osobito oprezan. Ako je takvo što po srijedi, možda bi ipak bilo bolje ostaviti staru podlogu i na nju napijepiti novu od nekog prirodnog materijala.

Obratite pozornost prozorima i vratima

Prozori svakog, pa i vašeg stana, trebali bi odgovarati brojnim složenim zahtjevima. Ovisno o strani svijeta na kojoj se nalaze, izloženi su snažnijim utjecajima Sunca tijekom ljeta, odnosno udarcima vjetra tijekom jeseni i zime. Oni nas štite od buke, od hladnoće i vlage, a ujedno bi trebali osigurati dovoljnu količinu dnevnog svjetla.

Ako prozori vašeg stana, odnosno kuće u kojoj stanujete, ne ispunjavaju neke ili sve od nabrojenih uvjeta za zdravo stanovanje, ako više dobro ne brtve, trebalo bi ih mijenjati i zbog smanjenja troškova grijanja. Trenutno su traženi prozori od aluminija i plastičnih masa, koji nakon ugradnje ne zahtijevaju osobitu njegu. Oni, u većini slučajeva, garantiraju regulaciju vlažnosti zraka u unutarnjem prostoru. Uz tu prednost, oni imaju i veliki nedostatak. Naime, njihova proizvodnja i ugradnja je vrlo štetna za čovjekov okoliš. Kod ugradnje poliuretanske pjene, na primjer, dok je vlažna, a to traje dan, dva, vrlo je otrovna.

Drveni prozorski okviri su znatno bolji izbor sa stajališta zdravlja. Međutim, njih je potrebno premazivati bojom svakih tri do pet godina, kako bi ih zaštitili od propadanja. Ako je drvo prozora presvučeno sintetskim lakom, prije nego što ga premažete nekim prirodnim zaštitnim sredstvom, potrebno je odstraniti zaštitni sloj.

Za ostakljivanje vašeg stana od presudnog su značenja buka, klimatske prilike i drugi čimbenici. Podrobnije informacije i tom problemu morat ćete potražiti kod stručnjaka.

Da biste ustanovili od čega su građena vrata u vašem prebivalištu, potrebno je pregledati njihove rubove, ili otvore gdje je stavljen ovjes. Na tim ćete mjestima vidjeti jesu li ona načinjena od punog drva, ili pak od drvene ljepenke. Ova posljednja, imaju, obično, sloj manje vrijednog materijala. Presvlačenje takvih vrsta furnirom nije bez rizika, jer može doći do neželjenih reakcija prirodnih i umjetnih dijelova.

Želite li popraviti i osvježiti stara drvena vrata, zatražite savjet stručnjaka. U takvim je slučajevima najčešće potrebno skinuti stari premaz. Za novi premaz preporučujemo prirodno ulje od smole. Naime, ono odbija vodu, štiti drvo od prljavštine i ultravioletnih zraka. Osim toga, ovakav premaz dovodi do punog izraza prirodnu ljepotu drva.

Namještaj i presvlake

Jeste li zbog cijene pri opremanju vašeg domaćinstva kupili namještaj od ljepenke i drugih sličnih materijala, sada bi, pogotovo ako opremate dječju sobu, trebali dati prednost namještaju načinjenu od prirodnog, punog drva. I kvalitetu krevetnih uložaka ne biste trebali zaboraviti. Naime, oni su važan čimbenik tijekom odmora i opuštanja. Zbog toga vas cijena ne bi smjela odvratiti od kvalitete.

Većina dekorativnih presvlaka namještaja, te rolete i žaluzine, da ne spominjemo ostale elemente, impregnirani su kemijskim sredstvima protiv djelovanja Sunca, protiv sredstava za pranje i kemijsko čišćenje. Jeste li se pri kupnji zavjesa i presvlaka za namještaj odlučili za neki prirodni materijal? Za vunu, pamuk, jutu ili nešto njima slično? I u njima se krije izvor kemijske opasnosti. Naime, čak se i ovi prirodni materijali često boje sintetičkim bojama na bazi anilina. A kad se primjenjuju prirodne boje, vrlo se često koristi impregnacija. I baš se u toj činjenici krije još jedna od opasnosti po vaše zdravlje.

Ipak, bez određenih kompromisa nećete moći proći u izboru tkanina za vaše domaćinstvo. Ako ste u dvojbi, imajte na umu da je impregnirani prirodni materijal još uvijek bolji od sintetike i da je manje zlo.

KORISNI SAVJETI ZA POBOLJŠANJE KLIME STANOVANJA

Dr. Michael Treven  se ubraja među najpoznatije liječnike koji su specijalizirali ekologiju stanovanja. On je autor savjeta što slijede:

Prostor u kojem uspijevaju biljke, pogodan je i za zdravo stanovanje. Tamo gdje umiru biljke i drveće, čovjek može opstati tek kratko vrijeme. Postoje, dakle, dobri razlozi za uzgoj biljaka u stanu na za to određenim mjestima. Zelene biljke ne samo da su radost za oko, već proizvode i kisik, toliko potreban za život čovjeka. U stanu biljke su svojevrstan pročistač zraka, a nude zaštitu od prašine i smoga. Osim toga, zelene biljke reguliraju i ionizaciju zraka. Količina negativnih i pozitivnih iona u zraku bitno određuje kvalitetu zraka, a time i kvalitetu života. Što je u zraku sadržano više negativnih iona, uvjeti za život si bolji. Osim toga, zelene biljke reguliraju vlažnost zraka, a iz njega uklanjaju i neke štetne sastojke. Zahvaljujući bojama, obliku i mirisima, one pridonose i održavanju ljudskog zdravlja. Uz pomoć pažljivo odabranih sobnih biljaka možete stvoriti neku vrst životne oaze. U tom smislu osobito su dobar izbor sobna jelka i sobna lipa, kao i pasionsko cvijeće. U prostoru za spavanje biljke bi trebale biti zastupljene malo ili nimalo. Rašljari su, naime, utvrdili da filadendron, na primjer, svojim listovima djeluje poput antene, a da pripomaže i koncentraciji elektro-smoga. Onaj tko ima priliku morao bi u blizini stana zasaditi cvijeće i zelenilo u vrtu. Ono djeluje poput svojevrsnog bioprečistača. Izbjegavajte biljke čiji su listovi ili cvjetovi otrovni. Takvo bilje može osobito ugrožavati zdravlje djece i starijih osoba. Nesumnjivo je da ne možemo utjecati na svjetske klimatske tijekove. Upravo je zbog toga još značajnije da djelujemo na klimu na mjestu gdje se najčešće zadržavamo, a to znači u vlastitom stanu i u njegovoj neposrednoj okolini. Na taj način možemo bitno pridonijeti kvaliteti vlastitog življenja.

Savjeti radiestezista – kako izbjeći zračenja

Električna struja u stanu. Gdje treba biti krevet? O čemu voditi računa pri kupnji namještaja? Osobito budite oprezni s biljkama!

Jedan od najvećih problema s kojim se suočava moderno stanovanje jest opterećenje električnim zračenjima, tvrdi poznata njemačka radiestezistkinja (odnosno rašljarka) Ibi Levay. Da bi se oslobodili te opasnosti, trebalo bi ugraditi, ako nigdje drugdje, onda u dječjim spavaćim sobama, prekidače za potpuno isključivanje struje. Oni isključuju, odnosno uključuju, dovod električne struje po želji, a osobito preporuča da struja bude isključena tijekom spavanja. Trošak takvog preventivnog zahvata cijeni se na nešto više od 1000 kuna. No, već pri gradnji spavaonica trebalo bi voditi računa da priključna mjesta za električne uređaje i prekidači ne budu bliže krevetu od 70 centimetara. Ekolozi koji se bave problemom zdravog života preporučuju da se iz utičnice izvadi priključak svakog električnog aparata, kad se on ne koristi. Kako biste se zaštitili od elektro smoga tijekom rada na kompjutoru, ili pri gledanju televizije, najbolje da na uređaj postavite neki prirodni kristal, ili pak predmet od porculana.

Želite li zdravo stanovanje i zdravo spavati, vaš bi krevet trebao biti postavljen u smjeru sjever-jug, u skladu s tijekom zemljinog magnetskog pola. Nastojte, ako je to moguće, da vam se glava tijekom spavanja, ne nalazi na južnoj, odnosno jugoistočnoj ili pak jugozapadnoj strani ležaja. Slike koje su prekrivene staklenom pločom, ne pripadaju u spavaonicu. Osobito ako se nalaze na zidu nasuprot prozora. Izbjegavajte efekt odraza stakla u spavaonici. Osobito ako se staklene površine nalaze pod kritičnim kutom od 45 stupnjeva. I još jedan savjet: Odstranite iz spavaće sobe svaki oblik plastike.

Dječje su sobe u pravilu male. Zbog te činjenice, kao i osjetljivosti dječjeg zdravlja, prostor u kojem ona prebivaju trebao bi biti lišen opasnosti zagađivanja bilo elektrosmogom, bilo prašinom ili drugim zagađivačima.

Prilikom kupnje namještaja nastojte kupiti namještaj od prirodnog drva, čija je površina matirana. Izbjegavajte kombinacije metala i stakla, jer ti materijali odbijaju svjetlost i zračenja. Posjedujete li već zakvo pokućstvo, izolirajte ga od izravnog dodira s umjetnim vlaknima, odnosno od takve podloge na podu.

Podove od umjetnih vlakana morali biste ionako izbjegavati. Ako već stanujete u prostorijama s takvom podlogom, njegov negativan učinak trebali biste neutralizirati ovlaživačem zraka, akvarijem i (ili) biljkama u sobi. S vremena na vrijeme poškropite i tepih na podu s omekšivačem za pranje pomiješanim s vodom.

Osobito budite oprezni s biljkama. Zahvaljujući svojim glatkim listovima one pojačavaju učinak zračenja u okolini gdje se nalaze. One djeluju poput malih zrcala, osobito ako se nalaze u blizini tehničkih uređaja.

Izbjegavajte velike biljke u spavaćoj sobi kao što su filadendron, smokvino drvo ili pak drvo kaučukovca i njima slične biljke. Naime, one daju kisik samo uz dnevno svjetlo. Možete ih držati pod uvjetom da je soba dovoljno velika i dovoljno zračna. Slično vrijedi i za kaktuse. Naime, biljkama debelog, mesnatog lišća, naviknutim na obilje Sunca u stambenim prostorijama manjka energije, pa je one uzimaju od drugih živih bića. Zato je za njih najbolje mjesto – vrt. U stanu se preporučuje držanje biljaka s mekanim lišćem. Hederu, koja se sve češće susreće u stanovima, ne preporučamo. Naime, ona sadrži štetne tvari, izazivajući alergije. Svježe cvijeće pak ima pozitivan učinak. Ono prikuplja iskorištenu, negativnu energiju, ali samo tako dugo dok je svježe. Zato dobro djeluje na bolesne i osobe izložene stresu. Suho cvijeće nije dobro za zdravo stanovanje, međutim, električki je nabijeno i širi negativnu energiju.

Možda će vas zanimati i ovo: