Kršćanska sveta Misa – sveta Pričest (Euharistija)

Kršćanska sveta Misa - sveta Pričest (Euharistija)
Sveta Misa i sveta Pričest.

Sveta Misa – izvor i središte kršćanskog života

Sveta Misa izvor je i središte svega našeg kršćanskog života. Ona je najveće dobro cijele Crkve i svakog pojedinca, Ona je veličanstveni dar Isusa Krista s posljednje večere. Prema njoj su usmjerene sve crkvene službe, svi sakramenti i sva djela apostola. Sveta Misa je mnogo više od obične molitve, jer tu se susrećemo s Isusom Kristom, koji za nas obnavlja svoju spasonosnu žrtvu i poziva nas na gozbu svete Pričesti. Nedjeljna sveta Misa je i najljepše očitovanje župne zajednice, ona obilno hrani to župno zajedništvo. Nakon tjedan dana rada i muke zavrijedili smo nedjeljni odmor i taj lijepi susret s Bogom i s Božjim narodom. Isus Krist beskrajno je velikodušan prema nama pa i mi posvetimo velikodušno barem malo vremena Njemu u Euharistiji. To će nam vrijeme biti vraćeno obogaćeno velikim milostima.

Zauzmimo se da u našoj crkvi bude nedjeljom više vjernika! Pomozimo obnoviti naše nedjelje, da spasimo naše duše! Očevi i majke, nije dosta da djecu pošaljete u crkvu na svetu Misu, pođite i vi s njima, svake nedjelje i blagdana!

Sveta Pričest (Euharistija) – hrana života

Hrana nam je potrebna za naš tjelesni život: da se održimo i ne razbolimo, da možemo raditi i živjeti. A za naš kršćanski život Isus je ustanovio nebesku hranu na Posljednjoj večeri kad je rekao: “Uzmite i jedite, ovo je moje tijelo… Uzmite i pijte, ovo je moja krv… Ovo činite meni na spomen.” Taj nalog Isusov izvršavamo u svetoj Misi. Stoga najbolje sudjelujemo u svetoj Misi ako se i pričestimo. Tada ne samo da slušamo Isusove riječi nego i primamo samog Isusa koji nam daje da se u kršćanskom životu održimo i rastemo. Zato često primaj Isusa u svetoj Pričesti. Kad pažljivo i pobožno sudjeluješ u svetoj Misi – moliš, pjevaš i slušaš – to je dovoljna priprava za svetu Pričest. Ako si možda i uvrijedio/uvrijedila Boga kojim manjim grijehom, dosta je iskreno pokajanje na početku svete Mise, a to opet ponavljaš kad moliš: Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta… i: Gospodine, nisam dostojan/dostojna… Naravno, ako teže Boga uvrijediš, trebaš se prije s njim pomiriti u iskrenoj ispovijedi, tek onda se možeš pričestiti… Ako cijela crkvena zajednica zajedno zahvaljuje u molitvi ili pjesmi, sudjeluj i ti. Inače, u tišini, pozdravi Isusa i zahvali mu svojim riječima ili kojom molitvom.

Molitve poslije svete Pričesti

Dušo Kristova

Dušo Kristova, posveti me!

Tijelo Kristovo, spasi me!

Krvi Kristova, napoji me!

Vodo iz prstiju Kristovih, operi me!

Muko Kristova, okrijepi me!

O dobri Isuse, usliši me!

Među rane svoje sakrij me!

Ne dopusti da se odijelim od Tebe!

Od neprijatelja zlobnoga brani me!

U času smrti moje zovni me!

I zapovjedi mi da dođem k Tebi

da Te sa svetima Tvojima hvalim

u vijeke vjekova! Amen.

Duhovna sveta Pričest (Euharistija)

Kad nismo u mogućnosti sudjelovati kod svete Mise, nego je gledamo na televiziji ili sami molimo prema molitveniku, žarom vjere molimo Gospodina da nas pohodi.

Isuse moj, vjerujem da si prisutan u Presvetom Sakramentu, ufam se u Te, ljubim Te nada sve. Iz ove ljubavi kajem se od srca za sve grijehe i obećavam da ću se čuvati svakog grijeha. Moja duša čezne za Tobom, ali jer Te ne mogu sada stvarno primiti u Presvetom Sakramentu, dođi barem duhovnim načinom u moje srce. (Pomisli da si Isusa doista primio). Isuse moj, klanjam Ti se kao da si u mom srcu stvarno svojim presvetim Tijelom prisutan i sjedinjujem se posve s Tobom. O, ne daj da se ikada od Tebe rastavim! Tvoj sveti blagoslov sišao na mene i ostao vazda sa mnom. Amen.

Kako sudjelovati kod svete Mise?

  1. Nemoj kasniti! Pođi na vrijeme, dođi na vrijeme!
  2. Ne zaustavljaj se na ulazu u crkvu! Dođi bliže oltaru!
  3. Slušaj pažljivo riječ Božju koja se naviješta!
  4. Pomno prati i odgovaraj svećeniku s ostalima vjernicima molitve za narod!
  5. Pjevaj, ako imaš sluha i glasa! Pobožna pjesma jest dvostruka molitva! Pjevaj glasom, pjevaj srcem, pjevaj dušom!
  6. Poštuj šutnju! U vrijeme šutnje razmatraj, klanjaj se, zahvaljuj u što većoj sabranosti!
  7. Gledaj na oltar, ne ogledavaj se, prati što se događa na oltaru!
  8. Tu si pred Bogom. Gospodin te vidi u dno duše! Kod podizanja, po mogućnosti, kleči!
  9. Primi svetu Pričest (Euharistija), ako imaš zato uvjete, tj. ako si pripravan, tj. čist od teškoga grijeha i jedan sat natašte!
  10. Misli i na druge, moli za one koji nisu prisutni.

Možda će vas zanimati i ovo: