Medicina i znanost

Medicina i znanost
Ljevorukost počinje već u majčinoj utrobi, otkrili su znanstvenici Quins Sveučilišta u Belfastu.

Oko bez poveza – brže zdravi

Male ozljede rožnjače oka brže zacijele bez poveza. Iskustva američkih liječnika: medikamenti kao što su masti i kapi djeluju brže i efikasnije ako oko ima dovoljno kisika. Kad je povez na oku, onda je pristup zraku otežan, pa je i liječenje dugotrajnije.

Grapefruit protiv – infarkta

Grapefruit sadrži pektine, a oni snižavaju razinu kolesterola. Otkrili su to znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija. Znanstvenici preporučuju osobama sa povećanom količinom kolestrola u krvi da dnevno pojedu barem jedan grapefruit. Naslage u stanicama osoba sklonih infarktu mogu se na taj način razgraditi u velikoj mjeri.

Stres dovodi do debljanja

Onaj tko naginje debljanju, morao bi se čuvati stresova. Izvrgnuta dugotrajnom stresu, osoba i ne mora mnogo jesti, a da bude debela. Utvrdili su to istraživači Sveučilišta Berkeley. Tome su posebno sklone psihički osjetljive žene. Naime, trajni stres aktivira lučenje hormona kortisola koji potiče gomilanje masti. Do sada se mislilo da nervozni ljudi naginju debljanju isključivo zato što “ubijaju” svoju nervozu povećanim apetitom.

Ljevaci – već u majčinoj utrobi

Ljevorukost počinje već u majčinoj utrobi, otkrili su znanstvenici Quins Sveučilišta u Belfastu, pri proučavanju ponašanja 5000 trudnica uz pomoć ultrazvuka. Otkrili su da svaka dvadeseta beba već u majčinom trbuhu siše lijevi palac. No, ima djece koja postaju ljevaci tek kad se rode.

Pilule za želudac – ubrzavaju pijanstvo

Sredstva protiv prevelikih količina kiseline u želucu dovode brže do pijanstva, upozoravaju američki znanstvenici iz Centra za istraživanje djelovanja alkohola u New Yorku. Naime, zbog djelovanja pilula na sluzokožu želuca, alkohol dolazi u krv mnogo brže nego što je to inače slučaj.

Možda će vas zanimati i ovo: