Recept za sataraš – Najbolji recepti za slana jela

Recept za sataraš - Najbolji recepti za slana jela
Recepti

U ovoj objavi možete vidjeti recept za sataraš. Ako vas zanimaju još neki najbolji recepti za slana jela ili slatka jela, upišete u pretragu npr. “Recept za cvjetni kolač” ili “Cvjetni kolač” i kliknete “Search”.

Recept za sataraš

Sastojci:

2-3 glavice crvenog luka
3-4 veća paradajza
10-12 paprika
malo ulja
kuhača griza
vegeta
mala žlica šećera

Priprema:

Očistite crveni luk i sitno ga isjeckajte. U posudu naspite malo ulja i kad se ono umjereno zagrije, ubacite nasjeckani luk, te ga pirjajte miješajući ga kuhačom i pazite da ne zagori. Pospite ga šećerom, pa sve miješajte kuhačom dok luk malo ne omekša. Neka temperatura bude umjerena da se ne lijepi za dno posude, te dodajte malo vode kako bi se luk lagano pirjao dok narežete paradajz.

Odmah, tako iznad posude u kojoj se pirja luk, režite paradajz na manje komade i trudite se da to radite spretno i brzo, kako biste luku dodavali neophodnu tekućinu (sok koji pušta paradajz). Sve stalno miješate, sjeckajte i dodavajte. Temperatura ploče na štednjaku neka bude na umjerenoj temperaturi. Čim ste završili s paradajzom, uzimate papriku. Odrežite vrh sa peteljkom, odstranjujući tako odjednom i sjemenke i sve drugo što ne treba od paprike i sijecite papriku na četvrtine uzduž pa na dijelove debljine prsta. Sve to ide brzo i sve radite dodavajući tako iznad posude. Povremeno promiješajte i dodavajte sve dok ne potrošite povrće. Na kraju dobo promiješajte, poklopite posudu i smanjite temperaturu da se lagano kuha.

Postupak 2

Vidjet ćete da je jelo sočno i mirisno i pustiti ćete ga tako jedno 15-20 minuta da se poklopljeno lagano kuha. Sada jelo pospite kuhačom vegete, pustite još oko 15 minuta i probajte da li je dovoljno slano, da li ima kiselo-slatkasti ukus. Sada jelo završavate tako što ga pospete žlicom griza, promiješate i pustite da se kuha još nekoliko minuta. Možete i da isključite ploču na štednjaku i da ostavite jelo tako poklopljeno na štednjaku, kako bi griz nabubrio i pokupio viška tekućinu.

Možda će vas zanimati i ovo: