Telepatija i vidovnjaštvo – čitanje zatvorenih pisama

Telepatija i vidovnjaštvo - čitanje zatvorenih pisama
Najpoznatiji poljski medij Osowiecki mnoštvom je primjera dokazao da raspolaže izuzetnim paranormalnim sposobnostima.

Telepatija i vidovnjaštvo

Stefan Osowiecki je sjedio u svojoj radnoj sobi u Varšavi, kad mu se odjednom pojavila pred očima strašna vizija. Ugledao je nekoliko vojnika kako se utapaju u rijeci. Imao je utisak kao da vidi događaj koji će se odigrati u neposrednoj budućnosti. Odlučio je da pokuša spriječiti nesreću.

Brzo je istrčao iz kuće i uskočio u zaprežna kola, jer mu je stan bio prilično udaljen od rijeke. Kad je u najvećoj žurbi stigao na obalu, nije se događalo ništa neobično. Tek, na drugoj je obali ugledao grupu vojnika kako se veselo praćaka u vodi. Osowiecki je brzo uskočio u obližnji čamac i od veslača je zatražio da ga prebaci na drugu obalu. Prije nego što je čamac stigao do sredine rijeke, vojnici su se počeli utapati. Osowiecki je trojicu ipak uspio izvući u čamac, dok se četvrti – utopio.

To je tek jedan od brojnih primjera koji dokazuje da ljudi obdareni medijalnim sposobnostima mogu primiti, tko zna odakle i od koga prilično točne informacije o budućim događajima. Mogu li i u kojoj mjeri utjecati na njih, ovisi o svakom slučaju posebno. Iskustvo govori da je utjecaj na njihovo odvijanje ipak ograničeno.

Tajna nestalih sinova

Osowiecki je, inače, jedan od najboljih i najpoznatijih poljskih medija. Slavu je stekao brojnim primjerima koji su potvrdili njegove sposobnosti vanosjetilne spoznaje, ili, kako bi mi pojednostavljeno rekli, vidovnjaštva. Primjer što slijedi jedan je od takvih, a navodi ga i prof. dr. Milan Ryzl u knjizi “Telepatija i vidovnjaštvo“.

Gospodin i gospođa L. zatražili su od Osowieckog da im kaže jesu li živa njihova dva sina. Njima se zametnuo u Rusiji svaki trag. Donijeli su odjeću i predmete koji su bili vlasništvo sinova ne bi li na taj način Osowiecki lakše uspostavio kontakt s njima.

Nakon što je neko vrijeme držao u ruci predmete i odjeću, Osowiecki je ustvrdio da vidi izgubljene sinove. Opisao je smrt starijeg koji je obolio od tifusa. Mlađi je na povratku kući u Poljsku. Naveo je čitav niz detalja o tom putovanju i utvrdio je da će mladić stići kući najduže za dva mjeseca.

NE PROPUSTI  Psihokineza

I doista, sin se pojavio na vratima roditeljskog doma nakon dva mjeseca. Potvrdio je iskaz medija da mu je brat umro od tifusa. Isto je tako potvrdio pojedinosti svog povratka kući o kojima je govorio Osowiecki.

Osowiecki zapovijeda pijanisti

Svoje medijske sposobnosti Osowiecki je dokazao utjecajem na ponašanje čovjeka s kojim nije imao nikakav osjetilni kontakt.

S grupom prijatelja, Osowiecki se zabavljao na veselici što ju je priredila obitelj Mayer iz Varšave. Znali su da je njihov zajednički prijatelj pijanist Orlow te večeri gost u jednoj drugoj kući. Zaključili su da bi bilo dobro okušati okultne sposobnosti Osowieckog, pa su ga nagovorili da se pokuša koncentrirati i pozvati pijanistu da napusti kuću gdje je bio gost i dođe k Mayerovima. Eksperiment će smatrati uspješnim, ako se Orlow pojavi u kući Mayerovih u roku od osam minuta.

Osowiecki se koncentrirao na Orlowa i ujedno opisivao svoje viđenje. Tvrdio je da vidi Orlowa kako napušta kuću u kojoj je bio gost i da ulazi u automobil. U tom je trenutku uspostavio duhovni kontakt s njim i zapovjedio mu telepatijom da dođe u kuću Mayerovih.

Osowiecki je tvrdio da je Orlow umoran i da namjerava otići kući, no promijenio je odluku i uputio se Mayerovima. Na isteku osme minute, pijanist se na opće iznenađenje pojavio na vratima Mayerovih. Toliko se žurio da je jedva disao. Kad se malo primirio, ispričao je što mu se dogodilo. Svojim se domaćinima ispričao zbog umora i pošao kući kad se odjednom počelo dešavati nešto neshvatljivo. Imao je osjećaj kao da ga neka tajanstvena sila vuče kući Mayerovih. Kad je ušao na vrata, napetost je popustila.

Dr. Ryzl, poput svakoga skeptičnog znanstvenika pokušava umanjiti značaj opisanog eksperimenta, svodeći ga na slučajnost. Naime, možda je Orlow i inače imao naviku da navrati u kuću Mayerovih kad se nalazio negdje u blizini, pa je i ovaj puta navratio gonjen unutarnjom potrebom. No, u sljedećim eksperimentima, on priznaje da je slučajnost posve isključena i nalazi drugo objašnjenje.

NE PROPUSTI  Tko su vile?

Pisma nisu tajna!

U odsutnosti Osowieckoga, eksperimentator je na komadu papira napisao: “More nije nikada veće nego kad miruje. Bura ga povećava.” List je presavijen i stavljen u neprozirnu kuvertu, koja je potom zapečaćena. Nakon toga je predana Osowieckom.

Medij ju je držao u rukama otprilike 10 minuta. Koncentrirao se na poruku napisanu u njoj: “Vidim svuda vodu. Tako mnogo vode! To je more. Pripisuje mu se neko svojstvo koje ne mogu jasno vidjeti. More je toliko veliko tako da pokreti vodene mase… Ne, više ništa ne mogu vidjeti”.

Ovaj slučaj može se svesti na djelovanje telepatije. Naime, eksperimentator je znao što je napisao na papir i podsvjesno je sugerirao Osowieckom njegov sadržaj.

U sljedećem bi primjeru, možda, posrijedi bilo vidovnjaštvo.

Slavni francuski psiholog i parapsiholog Charles Richter napisao je jednom na komadu papira sljedeći citat: “Život nam izgleda tako lijep, jer znamo da prolazi! Sarah Bernhardt.”

Papir je presavijen i stavljen u neprozirnu kuvertu. Osowiecki je zatim pročitao njegov sadržaj: “Život nam se čini jadnim, jer postoji mržnja. Ne, nije mržnja nego neka francuska riječ koju ne razumijem. Ima osam slova. Iza nje je uskličnik, a iza njega je potpis Sarah Bernhardt.”

Treba reći da zadnja riječ u poruci doista ima osam slova i to je ephemere – prolazan, kratkotrajan.

Opisani primjeri tek su neki među brojnim što dokazuje da čovjek raspolaže paranormalnim sposobnostima. No ,one nisu opće dobro, upozorava Ryzl, već nadarenost i sposobnost pojedinca.

Možda će vas zanimati i ovo: