Uljepšavanje lica ima naličje: ako ne pazite, napast će vas bakterije

Uljepšavanje ima naličje - ako ne pazite, napast će vas bakterije
Bakterije vrebaju i u kozmetici

Bakterije vrebaju i u kozmetici! Otkrijte na koji način prodiru u vaše omiljene proizvode za uljepšavanje lica i izbjegnite probleme koje vam mogu donijeti!

Uljepšavanje lica i kozmetika u posudama

Kreme, losioni i ostali proizvodi u posudama najviše su skloni kvarenju. To nije čudno – svaki put kad prstom zahvatite malu količinu preparata, možete u njega prenijeti bakterije. Isto se događa s maskama za kosu. Posljedica su kožni problemi, od iritacija i crvenila, do prištića i akni.

Kihanje i kašljanje

Možda vam se čini bezazlenim, no ako zakašljete ili kihnete nad kozmetičkim preparatom, postoji veliki rizik da će on postati prijenosnik bakterija!

Uljepšavanje lica – ponovno nanošenje ruža nakon jela

Kad nakon objeda želite ponovno nanijeti ruž na usne, sigurno ne razmišljate o bakterijama, ali upravo ‘popravljanjem’ šminke pomažete njihovom razmnožavanju. Naime, na usnama u pravilu ostanu tragovi hrane, koje tijekom šminkanja prenosite na sam proizvod. Bakterija može dugo opstati na površini ruža ili u tubici sjajila pa je, kad se idući put budete šminkali, lako možete prenijeti na usne. Zato nakon jela prvo dobro obrišite usne te, ako je moguće, operite zube, a tek nakon toga nanesite omiljeni ruž ili sjajilo.

‘Pumpanje’ maskare

Svaki put kad ‘pumpate’ četkicu maskare u bazu kako biste dobili više teksture, ustvari pružate priliku bakterijama da se ‘ušuljaju’ u proizvod i brže ga pokvare. Isto tako, što češće nanosite maskaru na trepavice, veća je vjerojatnost da ćete s njih ‘pokupiti’ bakterije i prenijeti ih u bazu maskare. A te bakterije mogu ozbiljno naškoditi vašim očima! Zato svaki put kad nanosite maskaru, četkicu samo jednom izvucite iz baze i nanesite sloj na trepavice (eventualno još jednom ponovite postupak). Potom je dobro zatvorite i upotrebljavajte maksimalno tri mjeseca: to je prosječan rok trajanja maskare. Dakako, ako promijeni miris prije tog roka, smjesta je bacite.

Uljepšavanje lica i dijeljenje kozmetike

Ako ste skloni posuđivanju kozmetike prijateljicama, prekinite s tom praksom! Koliko god vam se to činilo kao lijepa gesta, to je jedan od najčešćih razloga širenja bakterija. Osim što ćete prijateljici nehotice ‘proslijediti’ svoje bakterije, ona će vama ‘poslati’ svoje.

Neadekvatna higijena kozmetičke torbice

Čak ako redovito održavate higijenu četkica za make-up i ostalih sitnica u kozmetičkoj torbici, sav vaš trud pada u vodu ako niste oprali – samu torbicu. Barem jednom mjesečno stavite je s ručnicima u perilicu rublja kako biste uništili bakterije koje se skupljaju na njenom dnu.

Koliko vam je bitno uljepšavanje lica? Možete nam reći u komentarima. Hvala

Možda će vas zanimati i ovo: