Zanimljivosti o asteroidima

Zanimljivosti o asteroidima
Zanimljivosti o asteroidima – najneobičniji asteroidi

Zanimljivosti o asteroidima – Ceres

Što se tiče zanimljivosti o asteroidima, jedan od najneobičnijih asteroida svakako je onaj nazvan Ceres koji orbitira bliže Plutonu nego Zemlji. Ceres je tako velik da ima vlastitu gravitaciju i potpuno je okruglog oblika.

On je jedan od najvlažnijih asteroida jer ima rezerve vode i nešto leda u svojoj unutrašnjosti. Očito i među asteroidima ima vrlo čudnih pojava, a razvojem tehnologije možemo ih detaljnije upoznati. Ta su nebeska tijela u našem sunčevom sustavu stijene – ali svakako ne obične stijene.

Zanimljivosti o asteroidima – Baptistina

Baptistina je ime najmlađe obitelji asteroida u asteriodnom prstenu između Marsa i Jupitera. Jedna ili nekoliko tih stijena rastavlja se u šrapnele koji su udarali u naš planet i prije 65 milijuna godina uzrokovali istrebljenje dinosaura.

Udar je izazvao krater Chicxulub sada ukopan u poluotok Yucatan i Meksički zaljev. 100 milijuna godina stara Baptistina nije sa svojom paljbom poštedjela ni Mjesec – njena krhotina je prije 109 milijuna godina svojim udarom stvorila divovski krater Tycho.

Zanimljivosti o asteroidima – Kleopatra

Vjerovali ili ne, brojni asteroidi imaju mjesec, a neki čak i dva – Kleopatra ima dva mjeseca, koji su početkom 2018. dobili imena Alexhelios i Cleoselene, a metalični asteroid ima oblik kosti za psa.

Zanimljivosti o asteroidima – Hektor

Hektor također ima mjesec. Hektor se nalazi u glavnom asteroidnom pojasu, a njegovo tamno crvenkasto tijelo dominira kao jedan od najvećih asteroida u Jupiterovoj orbiti.

Zanimljivosti o asteroidima – Themis

Themis, veliki asteroid glavnog asteroidnog prstena smatra se prvim i za sada jedinim asteroidom koji na svojoj površini ima led. 2009. godine, proučavanja u infracrvenom svjetlu potvrdila su postojanja tog leda, kao i ugljika ili organskih molekula.

Zanimljivosti o asteroidima – Toutatis

Asteroid Toutatis, koji je dobio ime po keltskom bogu, jedan je od najčudnijih. Umjesto da se klasično okreće oko svoje osi, ovaj dvostruki objekt kaotično se njiše.

I on je skupina stijena koje su gravitacijom vezane jedna o drugu nakon sudara, no među njima ima puno procijepa. Toutatis orbitira vrlo blizu Zemlje, ali je njegova orbita toliko raznolika da nema načina predvidjeti hoće li ikada biti privučen Zemljinom gravitacijom i hoće li doći do sudara.

Zanimljivosti o asteroidima – Apophis

Neki asteroidi prolaze nam jako blizu, i ovo je jedan od onih koji je alarmirao i znanstvenike i javnost – Apophis. Otkriven godine 2004., dobio je ime po grčkoj riječi za zlog egipatskog boga tame.

Apophis se u naše odnosno Zemljino susjedstvo vraća 2029. Znanstvenici su izračunali da bi udar o Zemlju u toj budućnosti imao šanse 1:40, no zadnja mjerenja pokazuju da do udara ipak neće doći.

Možda će vas zanimati i ovo: