Afrodizijaci – mit ili stvarnost?

Afrodizijaci - mit ili stvarnost?
Mandragora, ginseng, rog nosoroga… Oduvijek i na svim kontinentima nije se prestajalo nekim supstancama pripisivati svojstva afrodizijaka. Je li to mit ili stvarnost?

Od davnih vremena čovjek je nastojao potaknuti svoju seksualnu aktivnost. Zbog toga je, u zavisnosti od zemljopisnih širina i epoha, pripisivao nekim biljkama i supstancama takozvana afrodizijačka svojstva. U staroj Kini korijen ginsenga – čudo svijeta – mandarini su plaćali zlatom, jer su u njemu vidjeli stimulativno sredstvo koje ne samo da je pobuđivalo želju, već je i produžavalo seksualno zadovoljstvo.

Na dalekom istoku za prah od roga nosoroga smatrano je da pruža žar koji im je nedostajao. U srednjovjekovnoj Europi, zaklinjalo se u čuvenu mandragoru – za koju se tvrdilo da raste u podnožju vješala zahvaljujući spermi vješanih. U Africi, već stoljećima orahu kole pripisivalo se svojstvo afrodizijaka, što seljaci Kazana rado pripisuju biljci eleuterokok, koju još nazivaju đavolji grm.

Danas te supstance i dalje fasciniraju. Na njima su se mnogi obogatili, a neke biljke sadrže u sebi štetne sastojke i ni u kojem slučaju ne predstavljaju seksualnu stimulaciju. Neke, kao čuveni ginseng, vrlo aktualan danas, ili plava alga (spirulina maxima) vrlo su bogate željezom, kalcijem i vitaminima, i izvanredno su sredstvo za oporavak. Međutim, stručnjaci tvrde da su daleko od toga da posjeduju svojstva koja im se pripisuju. A ako su neke, i pored tolikih godina i izvan granica, zadržale svoju reputaciju, one to duguju više izvjesnom simbolizmu i ljudskoj lakovjernosti.

Sviđalo nam se to ili ne, ni tartufi toliko hvaljeni u starom vijeku, ni oštrige, ni mliječ od ribe – ne pružaju na seksualnom planu neku pomoć više od banane ili đumbira.

Da li su afrodizijaci mit? Ne u potpunosti. Neke supstance su u stanju izvjestan spasonosan “poticaj” pružiti osobi s umanjenom seksualnošću, a neke imaju moć otkloniti inhibicije. Većina njih nije uvijek lišena opasnosti. Isti je slučaj s čuvenim afrodizijakom, španjolskom muhom. Osušen, pretvoren u prah, ovaj zelenkasti tvrdokrilac koji živi u oblasti Sredozemlja, može postati opasan stimulans. Ako se unese u organizam, španjolska muha može izazvati začepljenje krvnih žila i iritaciju u donjem dijelu karlice, izazivajući produženu erekciju, ali ne i obvezno praćenu seksualnom željom. Uzeta u velikoj dozi, ona može izazvati ozbiljne unutrašnje ozljede: krvarenje u bubrezima i probavnom traktu, dovodeći čak do smrti.

NE PROPUSTI  Erektilna disfunkcija i 9 simptoma koji ukazuju na problem

Sigurno aktivne, ali i opasne, euforične droge, kao što je amilnitrit, mladi Amerikanci koriste kao stimulans. Ova supstanca koja se prodaje kao tekućina za inhalaciju, pojaćava osjećaj pri orgazmu i usporava moment ejakulacije. Treba, međutim, voditi računa o sekundarnim efektima: izaziva glavobolje, tahikardiju, hipertenziju (normalno korišten amilnitrit koristi se u liječenju angine pectoris) i duboke nesvjestice. Isti je slučaj s preparatom M.D.M.A., poznat pod imenom “ekstaza”. Ovaj derivat anfetamina ima svojstva koja izazivaju gubitak apetita, ali i euforičnost, zbog kojih je vrlo tražen od 1983. godine. Samo jedno uzimanje može biti uzrok ozbiljnih psihičkih smetnji (depresija), a ponekad iznenadne smrti.

Što se tiče LSD-a, koji važi kao “snažan afrodizijak” i koji izaziva promjenu stanja svijesti i izmjenu percepcije doživljenog, pa čak i orgazam, potvrđen je kao vrlo opasna droga čija upotreba može izazvati teška oboljenja i smrt.

Kokain se smatra snažnim seksualnim stimulansom. Njime se istina povećava jačina senzacija, a orgazam usporava. Ali poslije razdoblja jake euforije, praćene ne manjom erotizacijom, nastupa dugo razdoblje depresije. Manje štetna marihuana tražena zbog svog dezinhibitorskog svojstva, izaziva u malim dozama, kao i alkohol, povećanu želju zbog euforičnog svojstva. U većim dozama, kao i alkohol, dovodi u pitanje ostvarenje seksualnog čina i može izazvati kod korisnika trajne seksualne disfunkcije: među korisnicima marihuane, stupanj impotentnosti je veći od prosječnog (20 posto prema samo 10 posto).

Je li pristalica jakih senzacija osuđen birati samo između netoksičnih proizvoda, lišenih realnih svojstava i aktivnih, ali opasnih supstanci? Ne sasvim. U laboratorijama se ispituju preparati koji imaju za cilj da budu “pravi” afrodizijaci. Naime, riječ je o preparatima koji nisu štetni, povećavaju želju, zadovoljstvo i seksualne performanse. Trenutno ih nema mnogo.

Može se ipak navesti testosteron. Taj muški hormon, prisutan kod muškaraca kao i kod žena, igra bitnu ulogu u fiziologiji želje, kako muške tako i ženske. Kao dokaz: kod muškaraca, veliko smanjenje njegovog stupnja, bez obzira na uzrok (nedostatak lučenja endokrinih žlijezda, uzimanje antiandrogena: antitestosteronski lijekovi) izaziva naglu promjenu u seksualnom zanimanju i promjenu erektivnih sposobnosti. Kod žene, drastičan pad njegova stupnja povlači za sobom veliko sniženje seksualne sposobnosti, dok njegovo povećanje izaziva pojačane želje.

NE PROPUSTI  Dobra razonoda i zdravlje - odgovarajući hobi može biti dobro sredstvo za smirenje

Neka laboratorijska istraživanja ulijevaju nadu. Nažalost, te supstance koje se propisuju u antidepresivnom liječenju nisu u potpunosti lišene štetnosti. Ukratko, treba priznati da se još uvijek istražuje čudesna formula koja bi omogućila pospješivanje djelovanja dopamina – vektora želje, sniženja serotonina – inhibitorskog agensa želje, a koja ne bi bila štetna.

Za sada se jedino johinbin smatra zadovoljavajućim: to je alkaloid ekstrahiran iz kore johimbe (poznate u Obali slonovače po vazodilatatorskim svojstvima), čija je afrodizijačka moć (izaziva dugotrajnu erekciju) ispitivana na životinjama na sveučilištu Stanford.

Možda će vas zanimati i ovo: