Bealeove šifre su velika svjetska misterija

Bealeove šifre su velika svjetska misterija
Zanimljivosti i misterije

Bealeove šifre su set od tri šifrirana teksta koji navodno otkrivaju lokaciju jednog od najvećih zakopanih blaga u američkoj povijesti: tisuće kilograma zlata, srebra, nakita.

Zlato je prvobitno nabavio misteriozni čovjek po imenu Thomas Jefferson Beale 1818. dok je napredovao u Koloradu. Od tri šifrirana teksta, samo je drugi provaljen. Zanimljivo je to što se ispostavilo da je ključ za dešifriranje Deklaracija nezavisnosti – što je također zanimljivo imajući u vidu da se Beale zove isto kao autor Deklaracije nezavisnosti.

Dešifrirani tekst otkriva državu u kojoj je blago zakopano: Okrug Bedford, Virdžinija, ali je precizna lokacija vjerovatno šifrirana u nekom od ostalih tekstova. Do dana današnjeg lovci na blago pretražuju brda okruga Bedford ne bi li pronašli plijen.

Bealeove šifre kriju detalje o blagu

Sve je počelo 1823. god. u američkoj državi Virdžiniji. Thomas Jefferson Beale je zakopao blago u vrijednosti od preko 60 milijuna dolara, detaljno opisavši mjesto, kao i detalje o blagu i sve lijepo šifrirao i šifriran tekst zatim predao vlasniku hotela Robertu Morrisu u Washingtonu.

Robert Morris je imao prvi hotel u gradu i smatran je za uglednog i poštenog čovjeka, što vjerovatno i objašnjava zašto je Beale baš njemu ostavio na čuvanje metalnu kutiju u kojoj se nalazio kodirani tekst.

Morrisu je dao instrukcije da pažljivo čuva i ne otvara kutiju prije lipnja 1832. god., a zatim će Morris dobiti ključ i saznati šta dalje učiniti sa kutijom. On mu je također objasnio da je sadržaj kutije veoma dragocjen i nezamjenjiv u slučaju njegove smrti. Morris je kutiju vjerno čuvao u svom trezoru sve do 1845., kada je ipak njegova znatiželja prevladala. Kada je otvorio kutiju, otkrio je da ona sadrži tri lista (svi kodirani) i uvodni tekst, pisan na engleskom jeziku.

NE PROPUSTI  Egipatski bogovi koji su bili bitni starim Egipćanima

U uvodnom tekstu je napisano nekoliko sitnih i osnovnih informacija o skrivenom blagu. Pretpostavlja se da prvi kodirani list sadrži podatke o mjestu blaga, drugi o vrijednosti blaga a treći o nasljednicima blaga. Kad je Morris pročitao sadržaj kutije, to je bilo 33 godine otkako je posljednji put vidio Thomasa Jeffersona Bealea. On je mislio da je Beale mrtav i osjetio je dužnost da dešifrira ovaj kod i podijeli blago među nasljednicima.

Tajna blaga

Kad mu je bilo 84 godine stari Morris je povjerio tajnu o blagu Bealea svom prijatelju, čije ime nije poznato. Ovo je bilo 1885. god. kada je objavljena brošura pod nazivom “Bealevi dokumenti”. Pisac je želio ostati anoniman, kako bi izbjegao poplavu pisama iz svih krajeva zemlje. Ovi dokumenti su kodirani u tzv. “kod knjizi”, što znači da je osnovni ključ kodirana priča ili odlomak iz knjige. Ovaj anonimni autor je uspio da dešifrira drugu stranu na osnovu “Deklaracije o nezavisnosti SAD-a”. Ovaj tekst, druge stranice, je govorio o vrijednosti samog blaga..

IZVOR: bwmistery.blogspot.com

Možda će vas zanimati i ovo: