Biološki sat i autosugestija

Hall, Roshbash i Young su dobitnici Nobelove nagrade za medicinu 2017., za otkriće utjecaja gena na „biološki sat“. John F. Kennedy je imao jednu malo poznatu naviku. Usred dana bi se u Bijeloj kući obukao u pidžamu i legao u krevet kao da ide na redovni počinak. Zaspao je trenutno i dizao se nakon svega 10 minuta! Bio je potpuno odmoren a tu je vještinu utjecaja na svoj „biološki sat“ razvio još u ranim danima agitacije za Senat kada je išao od vrata do vrata i ponekad mu je bio očajnički potreban kratki ali učinkovit odmor.

Biološki sat i autosugestija
Zdravlje čovjeka

Sva živa bića imaju neki oblik unutarnje percepcije protoka vremena i prirodnih ritmova koji diktiraju velik broj tjelesnih funkcija a najpoznatija je izmjena dana i noći, sna i budnog stanja. Godinama je silnu popularnost imala jedna supstanca,    m e l a t o n i n   , hormon pinealne žlijezde kojemu se upravo zbog utjecaja na cirkadijarne ritmove pripisivala čudesna moć, od usklađivanja sna kod promjene vremenskih zona (jet lag, op.a.) do značajnog djelovanja kod niza oboljenja,  uključujući karcinome. Iako nije u cjelosti opravdao očekivanja, melatonin je pokazao da naše zdravlje uvelike ovisi upravo o tim suptilnim, prirodnim ritmovima i  u to se doba javlja teorija da mnoge bolesti nastaju kao posljedica katastrofalnog djelovanja moderne civilizacije, umjetne rasvjete i nebrojenih tehničkih vibracija na propulziju najtežih bolesti.

Utjecaj na biološki sat

Posebno je intrigantna teza grupe istraživača u jednoj klinici u Arizoni a to je da o razini melatonina u tijelu koja je srazmjerna duljini izloženosti svjetlu ovisi i – neplodnost kod žena. Tako su žene s takovim problemom jednostavno smještali u spavaće sobe u kojima su cijelu noć gorjele noćne svjetiljke! I time navodno utjecale na „biološki sat“. U ranim izvješćima su opisivali uspješnost ove terapije a što su pokazala kasnija istraživanja više ne znam jer sam prestao pratiti njihove publikacije.

Ugrađivao sam sugestivne poruke usklađene s ritmovima u svijesti u specifičnim okolnostima. Time sam pokušavao zaobići analitički um sklon negativnom razmišljanju. Učinci su ponekad fenomenalni. Evo jednog svjedočanstva koje me se posebno dojmilo:

… Od ožujka ove godine slušam Vaš subliminalni CD s porukom za ozdravljenje. Radi se o raku jetre. Sigurna sam da je za izlječenje pomogao CD jer današnji rezultati su fantastični. Krvna slika, tumorski markeri i kontrolni CT nisu pokazali znakove bolesti (u 7. mjesecu mi je rak operiran. Na operaciju sam sa lakoćom išla, kao u šetnju). Hvala Vam g. Plečko….

Fantastična starost

Vratimo se utjecaju prirodnih ritmova ugrađenih u ljudsku evoluciju koji  reguliraju brzinu starenja našeg organizma. Znanost traži rješenja istražujući telomerazu i telomere o čemu postoji vrlo bogata literatura pa ću se ja ovdje zadržati na nečem bližem alternativi, na jednoj od najvećih tajni Istoka – Kaja Kalpi.
Nakon opširnog istraživanja raznih indijskih izvora od 30-ak mogućih kandidata za dvojicu sam pronašao uvjetno rečeno dokaze da su doista, upravo zahvaljujući poznavanju Kaja Kalpe, doživjeli fantastičnu starost.
Prvi je Tapasviji Maharaj. On je jogi ali i vrlo obrazovani intelektualac koji je preminuo u bolnici u Kakinadi, 1955. godine. Prema raspoloživoj dokumentaciji, imao je 189 godina. Drugi je legendarni Devraha Baba kojeg sam čak i sreo a umro je 1989. godine, prema tvrdnjama njegovih neslužbenih biografa u dobi od otprilike 180 godina.

Kozmičke vibracije

Kaja Kalpa se bazira na ideji značajnog usporavanja bioloških ritmova u periodu od 40 dana. Jogi boravi unutar „sobe u sobi“. Radi se o drvenoj, dobro izoliranoj konstrukciji brvnare koja se nalazi unutar druge, veće drvene zgrade tako da unutra vladaju potpuni mrak i tišina a ne smije se osjećati ni najmanje strujanje zraka. Hrana se svodi na neku vrstu juhe od pet biljaka. Prakticira se tehnika disanja s osobito dugom     k h u m b a k o m     (zadržavanje daha, op.a.) i konstantno ponavlja formula koja predstavlja simbol kozmičke vibracije.
Postoje i neke alternativne verzije koje spominju mitsku biljku    s o m u   a neki spisi i tzv. „plavi cvijet“. Maharishi je tvrdio da je soma zapravo proizvod ljudskog metabolizma. To je neka vrsta hormona koji se luči u ekstremnim uvjetima i radikalno usporava starenje.
Silnoj popularnosti Kaja Kalpe je najviše doprinjeo Madan Mohan Malaviya. On je osnivač Hinduskog Sveučilišta u Varanasiju i jedan od najbližih suradnika Mahatme Gandhija. U totalnoj je izolaciji izdržao svega 11 dana a kustos muzeja posvećenog njemu mi je ispričao da je, mada posve sijed i u dobi 77 godina, iz brvnare izašao sa značajnom količinom crne kose!

Tako govori mit o Kaja Kalpi. Čija je ideja zasnovana na manipulaciji „biološkim satom“ koji se, sudeći prema ovogodišnjim dobitnicima Nobelove nagrade u konačnici ovisi o – genima.

Izvor: Facebook – Drago Plečko

VAŽNA NAPOMENA: Ova objava je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakav savjet, dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Možda će vas zanimati i ovo: