4 čuda prirode koja su zanimljiva i za koja niste znali

4 čuda prirode koja su zanimljiva i za koja niste znali
Zanimljivosti i misterije i prirodna čuda

U ovoj objavi možete pročitati neka 4 čuda prirode za koja možda niste znali. Ta prirodna čuda će vas oduševiti i natjerati na razmišljanje koliko je Zemlja misteriozna i još uvijek neistražena.

4 čuda prirode: Misterij Krvavih slapova na Antarktiku

Dugotrajna misterija koja okružuje Krvave slapove na Antarktiku konačno je riješena. Otkriveni 1911. godine, duboki crveni slapovi pripadaju rijeci koja boji okolnu ledenu stijenu tamno crvenom bojom. Prethodno se vjerovalo kako alge bojaju vodu. No, to nagađanje nikada nije potvrđeno. Sada je, zahvaljujući Fairbanks Sveučilištu na Aljaski, otkriveno istinsko podrijetlo Krvavih slapova ledenjaka Taylor.

Jarko crvena boja pojavljuje se zbog oksidirajućeg željeza u slanoj vodi, što je ista reakcija kakva željezu daje tamno crvenu boju, odnosno, kada hrđa. Kad se željezo nađe u slanoj vodi dolazi do kontakta sa kisikom, željezo oksidira te dobiva crvenu boju, usputno boja i vodu u tamno crvenu boju.

Istraživači su ledenjak pregledali radio – echo uređajem (RES) kako bi kartografirali oblike ispod ledenjaka. Na sreću superzasićeni rasol koji čini rijeku pokazao se kao kontrast u odnosu na neslanu, odnosno pitku vodu. Znanstvenici procijenili i proračunali kako je slanoj vodi trebalo 1,5 milijuna godina da konačno stigne do Krvavih slapova, te u toj boji izbije na pukotine samog ledenjaka.

Nekoliko faktora osiguravaju da voda na ledenjaku ostane u tekućem stanju. Zapravo, za pretpostaviti je da bi voda trebala biti smrznuta ispod debelog sloja leda. No, čak i minimalno oslobađanje topline je dovoljno da vodu održi tekućom. Superslana voda se smrzava na nižoj temperaturi od obične – sjetimo se kako se ceste zimi posipavaju solju.

4 prirodna čuda: Ružičasto jezero u Australiji

Jezero Hillier je slano jezero na otoku Middle u otočju Recherche, u zapadnoj Australiji. Poznato po svojoj ružičastoj boji. Prvi zapis o ružičastom jezeru na otoku Middle potječe iz 1802. godine kada se britanski pomorac i hidrograf Matthew Flinders na putovanju prema Sidneyu, usidrio kod otoka. U 19. stoljeću su otok nastanjivali lovci na tuljane i kitove. Početkom 20. stoljeća na dijelu jezera napravljena je solana koja je ubrzo napuštena. Ni danas nije točno poznato čemu jezero Hiller duguje svoju jedinstvenu ružičastu boju. Godine 1950. je skupina znanstvenika istraživala uzroke boje jezera. Iznenadilo ih je kad su otkrili da uzroci jezerske vode ne sadrže tragove algi, koje inače najčešće daju boju vodi. Jezero, okruženo šumom eukaliptusa i čajevca, od oceana dijeli usko područje pješčanih dina, no svakako je riječ o jako neobičnoj pojavi, čudu prirode.

NE PROPUSTI  Zanimljivosti o asteroidima

4 čuda prirode: Elektroplavi sjaj vulkana u Indoneziji

Plavi sjaj, neuobičajen za vulkansku lavu nije lava – kako se navodi na mnogim web portalima – nego proizvod izgaranja sumpornih plinova u kontaktu sa zrakom i temperaturama iznad 360 stupnjeva Celzijusa. Drugim riječima, otopljeno kamenje koje izlazi iz vulkana nije drukčije boje od lave, ali ekstremno visoka razina sumpora i temperature koja na vulkanu Kawah ljen nekada prelazi 600 stupnjeva Celzijusa., boji prizor elektroplavom bojom. Izložen kisiku iz zraka i zapaljen lavom, sumpor gori, a njegovi plamenovi poprimaju plavu boju. Tamo ima toliko sumpora da se taj kemijski element u vrijeme dok gori, slijeva niz stijene, te boji lavu u plavo. Efekt je posebno naglašen noću i ljudima daje osjećaj kao da su na drugom planetu. Stvarno pravo čudo prirode.

4 prirodna čuda: Zeleni pijesak Plaže Papakolea

Papakolea Beach (poznata i kao Plaža Zelenog pijeska), Green Sand Beach ili Mahana Beach je zelena pješčana plaža. Jedna je od samo četiri takve plaže na svijetu. Ostale su Plaža Talofofo u Guamu, Punta Cormorant na Otoku Floerana na Galapagosu, i norveška plaža Hornindalsvatnet.

U svakom slučaju, na plaži Papakola strmi pad i silazak do plaže zahtijeva veliku spretnost, a nagrada je osvježavajuće plivanje nakon dugog pješačenja.

Plaža se nalazi u zaljevu poluokruženim rubom naglo ohlađene lave koja se izlila u more, a sam zaljev je nastao prije 49.000 godina, te je povezan sa jugozapadnom rtom Mauna Loa. Od posljednje erupcije rub zaljeva se djelomično urušio i djelomično je erodiran. Plaža se ponekad naziva po cilindričnom konusu, a nekad i po tome što se cijelo područje u blizini kratera naziva Papakolea. Zelena boja pijeska nastaje zbog kristala olivine, gušćeg i tvrđeg od pepela i šljunka lave taložene na plaži. Lijepo čudo prirode.

NE PROPUSTI  Strašne maske koje će vas doista jako uplašiti

Da li vam se sviđaju ova navedena 4 čuda prirode i da li ste prije znali za njih? Možete nam reći u komentarima ove objave i navesti još neka prirodna čuda i da li ste neka vidjeli uživo svojim očima. Zahvaljujemo unaprijed!

Možda će vas zanimati i ovo: