Čudne navike izgleda i nisu tako loše za ljude

Zacijelo ste stoput čuli da osobe koje imaju čudne navike manijakalno šalju SMS poruke ili satima ubijaju čudovišta u videoigricama postaju nedruštvene, tupe, gotovo autistične. Na popisu zdravih namirnica rijetko ste viđali alkohol ili kavu. Očajavali ste zbog ona dva, tri kilograma viška, uvjereni da ćete njihovim gubitkom uploviti u zdraviju, sretniju budućnost. Riječju, brinuli ste zbog navika za koje su vam stalno ponavljali da su štetne. Nove znanstvene spoznaje daju naslutiti da ste se brinuli – bez razloga!

Čudne navike izgleda i nisu tako loše za ljude
Kompjuterske igrice poboljšavaju koordinaciju ruke i oka, razumijevanje znanosti, pa čak i kvocijent inteligencije!

Neke zanimljive čudne navike

Računalne igrice

Igrice djecu vode u društvenu izolaciju i odvlače ih od učenja, nije li tako? Razmislite ponovno! Znanstvenici su otkrili da djeca koja svakodnevno provode vrijeme ispred igraćih konzola poboljšavaju koordinaciju ruke i oka, razumijevanje znanosti, pa čak i kvocijent inteligencije. Istraživanje provedeno na uzorku od 700 djece pokazalo je da simulacije i avanturističke igre pozitivno utječu na strateško razmišljanje i vještine planiranja. Dakako, ne valja puštati djetetu da igra neograničeno, ali će mu sat vremena dnevno proveden za konzolom više koristiti nego štetiti.

Blagi višak kilograma

Ako strahujete da ste sami sebi s nekoliko kila viška potpisali smrtnu presudu, možete odahnuti! Proučavajući stopu smrtnosti 2.3 milijuna ljudi s indeksom tjelesne mase između 25 i 30 (tobože “prekomjeran” indeks), američki znanstvenici zaključili su da oni koje se službeno svrstava u kategoriju ‘teških’ uopće ne umiru češće od raka ili bolesti srca i krvožilja od onih sa ‘zdravim’ indeksom od 18 do 25. Ako ste fizički aktivni, tih nekoliko kila viška doista nije vrijedno vaših živaca.

Glasno slušanje glazbe

Ako očajavate zbog stalnog treštanja koje dopire iz sobe vašeg tinejdžera, možda će vas iznenaditi činjenica da bi takvo što zapravo moglo biti korisno. Znanstveno je dokazano kako povećanje intenziteta glazbe izaziva više ugode. Sve se svodi na tzv. vestibularni sustav u uh. Kada ga pokrenu zvučni valovi, on mozgu odašilje pozitivnu poruku. Ipak, zvuk ne bi trebao prijeći granicu od 90 decibela (što se često događa u diskotekama i na koncertima).

Slanje poruka umjesto razgovora

Komunikaciju putem SMS poruka mnogi tumače kao još jedan korak prema propasti ljudske interakcije. Međutim, studije su pokazale da je slanje poruka ključna stvar u komunikaciji mlađih osoba s roditeljima. Stručnjaci smatraju da je diskretna priroda tekstualnih poruka ono što ih čini toliko privlačnom mlađoj populaciji, istodobno im omogućujući komunikaciju i očuvanje vlastitog prostora. Dok su telefonski pozivi neposredni, slanjem poruka izbjegavaju se eksplozivne emocije i pogrešna interpretacija boje glasa.

Kofein

Kofein se često dovodi u vezu s pojačanim lupanjem srca i želučanim tegobama. Međutim, popis njegovih pozitivnih učinaka sve je duži. Novije studije govore o blagotvornom utjecaju kofeina na koncentraciju, raspoloženje i sportske rezultate. Kao i o pomoći koju pruža oboljelima od žučnih, kamenaca, Parkinsonove bolesti ili raka jetre.

Alkohol

Sigurno vam je poznato kako umjerena konzumacija crnog vina pomaže u zaštiti od bolesti srca i krvožilnog sustava. Ali i pivo ima ‘svoga konja za trku’: vitamin B6, kojim obiluje, sprečava nakupljanje homocisteina, aminokiseline koja se dovodi u vezu s moždanim udarom. Sadrži i polifenole, spojeve odgovorne za kontrolu razine štetnog LDL kolesterola.

Punomasni proizvodi

Ni u ludilu ne biste kupili punomasno mlijeko ili jogurt? Griješite! Dugogodišnja studija britanskih znanstvenika pokazala je da osobe koje redovito konzumiraju punomasne proizvode imaju manji rizik od metaboličkog sindroma, skupa simptoma koji može dovesti do šećerne bolesti, problema sa srcem, pa i moždanog udara. Srednjolančane masne kiseline koje se nalaze u punomasnom mlijeku, jogurtu i siru povećavaju osjetljivost na inzulin, te tako pomažu u kontroli tjelesne težine.

[color-box]Premda je istina da računalne igrice vode djecu u društvenu izolaciju, također je dokazano da one poboljšavaju koordinaciju ruke i oka, razumijevanje znanosti, pa čak i kvocijent inteligencije![/color-box]

Imate li vi neke svoje čudne navike? Možete nam reći u komentarima. Zahvaljujemo unaprijed!

Možda će vas zanimati i ovo: