Dobri dupini su uzor životne strategije

Stoljećima čovjek koristi strategiju šarana ili pak strategiju morskog psa. Dobri dupini su simbol novog načina razmišljanja, a njihovo ponašanje je uzor optimalne životne strategije. Te se činjenice koriste u znanstvene svrhe, pa su u Americi otvoreni tečajevi u kojima se može upoznati strategija dupina: bilo u direktnom susretu s njima ili pak uz pomoć kompjutorske simulacije takvog bliskog susreta.

Dobri dupini su uzor životne strategije
Zanimljivi životinjski svijet

Dobri dupini i strategije

Najmanje 40.000 godina čovjek u životu koristi strategiju šarana ili morskog psa. Došlo je vrijeme brzih promjena, obje strategije više ne odgovaraju okolnostima i čovjek treba koristiti strategiju dupina, želi li biti sretan i uspješan u životu.

Poručuju nam to američki autori Paul Kordis i Dudley Lynch u knjizi “Strategija dupina”. Šarani i morski psi vjeruju da žive u svijetu punom nedostataka, u kojem postoje ograničene zalihe hrane i energije. Ono što posjedujemo i koliko od toga imamo, u velikoj mjeri određuje činjenica što se čovjek ponaša na tradicionalan i predvidljiv način, misle šarani. Tako uvijek postoji opasnost da ono što imamo – izgubimo.

Ovu grešku u promišljanju stvarnosti šarani ponavljaju i u životu. Morski psi, istina, misle slično, ali se ponašaju – drukčije. Oni nastoje da iz svake prilike izvuku maksimalnu korist za sebe. Svjesni su da netko mora biti gubitnik, ali nastoje da to uvijek budu – drugi.

Dupini i čovjek

Dupini, opet, ponekad plivaju uz, a ponekad niz struju. Život, rad, ljubav i igra, u njihovom ponašanju čine jedinstvo. Kada nešto zapne, oni pronađu drugo polje djelatnosti, odnosno interesa. Njihov je moto: “Vjerujem u moguće manjkavosti i gubitke, ali i u moguće bogatstvo. Na čovjeku je da bira i da se u skladu sa svojim izborom i ponaša.”

Knjiga Strategija dupina postala je ubrzo bestseler u Gutenbergovoj galaksiji, no njena poruka prodrla je i u elektronsku galaksiju. Ako ste Amerikanac, ako imate telefon i kompjutor, možete koristiti banke podataka koje vam omogućuju turističko putovanje od Havaja do Europe, doduše u jednom kibernetskom prostoru i vremenu. Podaci su svrstani pod naslovima kao što je “Prije i poslije kontakta s dupinom”, pružit će vam doživljaj susreta s ovakvim kitom koji je realniji od – realnog.

Aqua Though (Vodeni svijet misli), naziv je istraživačkog laboratorija u mjestu Torrance u Kaliforniji. Prepun je kompjutora, najsuvremenije medicinske i druge opreme. Oprema je toliko savršena da mozak može pratiti sam sebe tijekom razmišljanja.

Ekipa znanstvenika, koristeći golemu elektronsku opremu, bavi se proučavanjem odnosa čovjeka i dupina. Otkrili su da dupini žive u akustičnom svijetu. Naime, 80 posto njihova mozga obrađuje slušne informacije. Pri tome riječ slušanje treba ipak shvatiti uvjetno. Naime, ono se može usporediti sa sonarom. Slično šišmišu, dupin stvara iz povratnih signala trodimenzionalnu zvučnu sliku. Dupin “sluša” kako je velik morski pas i u kojem smjeru pliva.

NE PROPUSTI  Aboridžini u Australiji: Iz pretpovijesti u budućnost

Dobri dupini i čula

Dupinov sustav zaslužuje posebnu pozornost. Pri podvodnom kontaktu, dupini podržavaju svojom energijom nabijenom ultrakratkim zvučnim valovima direktno središnji živčani sustav čovjeka. Uslijed snažnog pritiska ultrazvuka, kod čovjeka dolazi do takozvanih zvučno – kemijskih reakcija. Lokalno moždano tkivo se nalazi pod pritiskom, lagano je rašireno pri čemu oslobađa “mjehuriće”. Ti se “mjehurići” raspadaju u vremenu manjem od jedne mikrosekunde i to pri temperaturi od 5500 stupnjeva Celzija! Taj podatak iznosi Keneth S. Suslik u znanstvenom prikazu Kemijski učinci ultrazvuka, a koji je objavljen u časopisu Scientific American.

A što se događa kad čovjek dospije u carstvo podmorja? Smanjuje se sila teža, tijelo lebdi podsjećajući se na ponašanje fetusa u majčinoj utrobi. Neobični utisci izoštravaju njegova čula. Tome treba dodati i tipične podvodne šumove, glasanje dupina, ali i djelovanje njihovog sonarnog, zvučnog sustava, doduše nečujnog za ljudsko uho, ali zato vrlo utjecajnog na moždane aktivnosti čovjeka.

Posljedice svega su brza promjena aktivnosti ljudskog mozga. Beta – valovi, koji odražavaju našu nervozu, se smiruju. Svijest je preplavljena alfa i theta valovima, a koji karakteriziraju stanje meditacije. Žlijezde luče umirujuće hormone, pobuđuje se obrambeni sustav organizma. Kontakti s dupinom dovode čovjeka do smirenja i koncentracije, a istovremeno poboljšavaju opće stanje organizma.

Seanse

Znanstvenicima u Aqua Thoughtu je uspjelo analizirati pojedine elemente kontakta čovjeka s dupinom, statistički ih vrednovati i umjetno ih simulirati. Na osnovu prikupljenih iskustava, a uz pomoć stručnjaka za elektronsku obradu podataka, uspjelo im je na kraju načiniti kompjutorski program Cyberfin – Kibernetičke peraje. To je prvi program u svijetu koji simulira signale dupina.

Cyberfin je pobudio veliki komercijalni interes. Cancun Convention Center, novoosnovani park za new age, nove medije i virtualnu stvarnost u Meksiku, nabavio je opremu vrijednu 100 milijuna dolara za simuliranje kontakata s dupinom. Kapacitet tog centra je dnevno do 1000 “seansi” s dupinima uz pomoć kompjutora.

Ako vas put nanese u Cancun Convention Center, za vaš ugodni boravak će se pobrinuti vrijedni organizatori koji su angažirali hollywoodskog režisera Georga Lucasa da im osmisli program. A kakav bi to program mogao biti, možda će vam biti jasnije ako se sjetite filmova kao što su Ratovi zvijezda ili Indiana Jones.

Najprije ćete gledati film o dupinima, o njihovom ponašanju, njihovim navikama i osobinama. Divit ćete se njihovoj inteligenciji, akrobatskim skokovima i sličnim čudesima. Čudit ćete se, vjerojatno, što dupini nikada ne spavaju. Naime, svakih 15 minuta moraju izroniti da bi udahnuli zrak. Osim toga, čak i kad se odmaraju, jedna polovina njihova mozga uvijek ostaje budna, dok druga spava.

NE PROPUSTI  Rimski bogovi koji su bili bitni starim Rimljanima

Dobri dupini i raspoloženje

Kad ste dobili osnovnu poduku, smjestit će vas na vodeni ležaj. Na njemu je bitno smanjeno djelovanje sile teže, manji su pritisci na vašu kožu i vi ćete se osjećati lakši od ptice. Potom će vam ljubazno osoblje dati specijalne naočale. Kroz njih ćete gledati dva ekrana na koje će biti projicirane trodimenzionalne slike. Na kraju priprema za “seansu”, na tijelo će vam priključiti elektrode neurofona, a na uha će vam staviti slušalice.

Neurofon je pronalazak Patricka Flanagana i dr. Dwighta Wayne Batreaua koji rade u US Navy Comunications Project. Uređaj prenosi putem dvije elektrode, pričvršćene na kožu, električne signale koji slušni aparat ne može registrirati, ali ih tijelo čovjeka ipak osjeća. Ovaj elektronski telepatski uređaj može pobuditi alfa i beta valove i na taj način pobuditi razna stanja svijesti. Ovaj uređaj je vrlo efikasan i za učenje, pri čemu se poruka prenosi onom koji je prima putem elektroda.

Slike podmorja

I dok se vi ljuljate na vodenom krevetu, oko se privikava na trodimenzionalne naočale. Na ekranu se pojavljuju fascinantne i nezaboravne slike podmorja. Nećete ni osjetiti kako se šumovi mora pretvaraju u nježne vibracije. Svjetlo, ton, filmska slika i vaša osjetila su usklađeni u najvećoj mjeri. Postepeno, vi ćete postati zarobljenik ovog sonarnog sustava. Neurofon će direktno slati signale u vaš centralni živčani sustav. Upravo tako kako se to događa u stvarnosti. I dok se vi još pokušavate snaći, susrest ćete se s velikim prijateljskim okom dupina.

Sljedeće će vam minute proći kao da su mikrosekunde. Plivajući, oprezno se približavate pliskavici, da biste se od nje udaljili. Nakon izvjesnog vremena, nastat će prijateljstvo. Naučit ćete međusobno komunicirati pokretima tijela. U međuvremenu, pojavili su se i drugi dobri dupini. Zajedno s njima uranjate u dubinu, plivate i igrate se s njima.

Nakon otprilike šest minuta igre, dupini će vas okružiti. Potom će snažno skočiti – direktno u plavo nebo. I, film je gotov. Lijepa asistentica Cancun Centra će vam skinuti trodimenzionalne naočale, a vi ćete s čuđenjem trljati oči. Sami nećete vjerovati onome što ste doživjeli.

Možda će vas zanimati i ovo: