Domaća mačka sa sedam života

Domaća mačka je u svim prilikama sačuvala svoju samostalnost, a čovjeku se podsmjehuje samo toliko koliko to smatra prikladnim. Što se čovjek njome više bavi, to se ona vjernije veže uz obitelj. Svojim ponašanjem čovjek određuje stupanj mačkine pitomosti i nadmoćnosti. Tamo gdje je prepuštena sama sebi, često odluta od kuće.

Domaća Mačka sa sedam života
Mačkina osjetila ne samo da bolje rade od ljudskih, već rade i po nekim drugim zakonima koji su čovjeku još uvijek nepoznati. Zato je ona oduvijek imala jak mitološki značaj u svim predajama od Istoka do Zapada.

Po domaćoj mački možemo prepoznati čitavu porodicu kojoj pripada. Svaki joj je pokret mio i ugodan za oči, a spretnost joj je uistinu vrijedna divljenja. Hoda odmjereno na svojim baršunastim šapicama. Pandže su joj pažljivo uvučene, kreće se tako tiho da joj je hod nečujan.

Domaća mačka je dobar kućni ljubimac

Pri izboru kućnog ljubimca dobro je izabratu mačku. Psi mogu biti razigrani i bučni, treba ih ili izvoditi u šetnju nekoliko puta na dan ili za njih imati vrt uz kuću. Mačke su mirnije i uveliko nezavisne. Mačkama ne treba mnogo prostora, njihovo održavanje je jeftino, nemaju nikakvih zahtjeva, šeću i čiste se same. Ukoliko im osigurate određene uvjete, same zakopaju svoj izmet i mokraću. Žive 10 do 12 godina, čak i dulje.

Da bi se nova mačka udomaćila stavite joj na šape maslaca. Ugodan okus će je asocirati na vas i novi dom, pa će se smanjiti vjerojatnost da će se dati u potragu za prethodnim domom. Najbolje je u stan dovesti mladu mačkicu. Pripazite na njen izgled: treba imati glatko krzno, čiste uši, oči, nos, trbuh i čista i zdrava ružičasta usta. Pobrinite se da vaš mačić ili mačkica ima posudu s pijeskom, krevet tj. košaru, te posudice za hranu i vodu.

Domaća mačka ima jak mitološki značaj u svim predajama od Istoka do Zapada. Na cijelom Istoku ona uživa poseban status. U Indiji vjeruju da se za punog Mjeseca pojavljuje bijela mačka koja čuva san djece, a za uštapa crna mačka, koja im remeti san. U starim Vedama mačji je rod opisan kao hram u kojem boravi besmrtni duh, a mačak predstavlja vedskoga boga koji simbolizira životnu snagu. Redovnici u vodećim hramovima Burme kao najveću čast smatraju mogućnost da se inkarniraju u neku od njihovih svetih mačaka, a u Kambodži se mačji rod koristi i u praktične svrhe – da bi se od vedske boginje Indre izmolila kiša. Mačka se u krletci prenese u polje na kojem dugo nije padala kiša i lagano se vodom polijeva po glavi. Umilni mijauci trebali bi, po vjerovanju, udobrovoljiti boginju da žednoj zemlji podari kišu.

Kult mačke

U Japanu je kult mačke živ i danas. Tako u Tokiju postoji budistički hram posvećen mačkama u koji obožavatelji te životinje donose slike svojih omiljenih pokojnih mačaka i izlažu ih oltaru. Uokolo hrama – mačje je groblje, koje se pomno uređuje za “spas duše njihovih gospodara”. Tko još nije čuo za maneki – neko, mačiće koji pozdravljaju šapicom. Ti su japanski mačići trobojni, jer po budustičkom vjerovanju, tamne mačke donose zlato, svijetle srebro, a trobojne mačke znače – sreću.

NE PROPUSTI  Bolesti srca kod pasa i uzroci bolesti

U Egiptu, jop od vremena prije Krista, domaća mačka je isto što i sam bog Ra, personifikacija Sunca, rušitelja zla. U mitologiji starih Germana iz doba boga Odina, boginja Freja trči u kolima što ih vuku mačke preko devet svjetova, koji odgovaraju istom broju zvjezdanih srednjovjekovnih stupnjeva i podova što ih valja prijeći da bi se stiglo do ljubavi.

Ni Kelti se nisu šalili kad je riječ o mačkama. Priča se da su mužjaci mačaka kontrolirali prolaz između Zemlje i Neba, pa u Francuskoj i danas vlada uvjerenje da se mačke sastaju na posebnim mjestima, na “poljima snage”, kako bi se napunile energijom. U Europi se takvo mišljenje ustalilo od davnina – mačka je neka vrst kućnog genija oko kojeg se okuplja energija i one se ne smiju maltretirati. U Francuskoj tako vjeruju kako mačka ne samo da čuva san, nego utječe i na kvalitetu sna. Vrsta crnih mačaka “metagot” donosi sreću onome tko ih ima.

Mačje oči

Ipak, poseban značaj u svim predajama imaju – mačje oči. Za Kineze one znače “živi sat”: u podne im zjenice izgledaju kao ravna crta, popodne kao dva badema, a noću su posve okrugle. Oči su u mačke kao drago kamenje – kvarc, opal, safir, pa neka od vrsta dragog kamenja i nose naziv “mačje oči”. Optočene srebrom, stavljaju se na tijelo u vrijeme punog Mjeseca jer, po starim vjerovanjima, upravo tada najjače upijaju pozitivnu energiju.

Egipatsko “sveto oko” – oudjat – zapis je koji se u mitovima poklanjao božici mačaka, a znači zdravlje, kako psihičko, tako i fizičko, a oko crvene mačke, bijelom središnjom mrljom, po starim Egipćanima, donosi mir i sreću u ljubavi. “Risji kamen” širi i ulijeva energiju, piše između ostalog u opširnoj analizi o kultu mačke od davnine do danas, talijanski specijalizirani mjesečnik.

Mačku sanjaju najviše žene

Švicarski psiholog i vrsni psihoanalitičar snova Ernst Aeppli ovim riječima objašnjava mačku u snovima:

– Mačka je tipična ženska životinja. O njoj najviše sanjaju žene, i to onda kad spavačica treba postati svjesna svoje mačje prirode. Tome “mačjem” pripada pomanjkanje utjecajnosti, nedostajanje vjernosti jednom jedinom Ti – mačka je vezana samo za kuću, a ne za pojedinog čovjeka. Domaća mačka je životinja sjajne, električno – pucketave dlake, baršunastih šapa iz kojih u tren oka mogu iskočiti kandže, životinja koja u idućem trenutku pakosno frkće. Sve su to pojave prema priopćenjima iz snova, srodne iracionalnom u ženi. Uostalom iz narodnih usta potječe i priča kako se dražesna djevojka, mila mačkica, često pretvara u “pakosnu” ili “divlju mačku”.

Neka je spavačica iz rukava svoje spavaćice istresla 27 mačaka. Ona je imala upravo 27 godina! Neka druga, plašljiva i tobože moralna žena, sanjala je da danju i noću nosi na glavi kapu od mačjeg krzna. Žene se često moraju upuštati u borbu sa svojom mačjom prirodom, s jednom od svojih priroda koja se ogleda u snu. Samo – mačku ne smiju ubiti.

NE PROPUSTI  Šetnja psa je vrlo bitna za stabilnost vašeg ljubimca

Možda i nije potrebno spominjati svete mačke Egipćana (Basted i Bubastis), ni činjenice da su oni priznavali bogove s mačjom glavom. Ne smije se zaboraviti ni to da je domaća mačka noćna životinja – a žene, kao što znamo, puštaju svoje korijenje u mračnu, nejasnu tajnu života dublje nego jednostavniji produhovljeni muškarac.

Koji je simbol za mačku u sanjaricama?

  • Asirsko – babilonska: potrošit će blago u društvu bludnica.
  • Egipatsko – arapska: sprema se neki lopovluk.
  • Romska sanjarica: crna mačka – opasnost; bijela mačka – ljubav.
  • Sanjarica Marie Lenormand: znači da ćeš biti poharan.

A što znači sanjati mačka?

  • Marie Lenormand: nešto će te iznenaditi.
  • Romska sanjarica: žarka ljubav, crni mačak – ljubomora.

Domaća mačka i astrologija

Mačku je po staroj predaji iz Zodijaka istjerao Buda. Kad se opraštao od života, on je pored sebe htio imati sve životinje, no mačka se nije pojavila. Buda ju je kaznio izbacivši je iz Zodijaka.

Poslije su Kinezi rehabilitirali mačku.

Od tada budisti pjevaju: “Prirodna razmišljanja o Mački vode iluminaciji”. Onima koji su rođeni u znaku Mačke pridaju kao glavne osobine – kvalitetu, milost, eleganciju, gracioznost, umiljatost i jak unutrašnji život. Uz to, budisti smatraju da reinkarnacija u mačku znači postignuće jednog od najviših stupnjeva na putu u nirvanu.

Koju poziciju Mačka ima u Kineskom horoskopu i koje karakteristike imaju oni koji su rođeni pod tim znakom? I kineski se horoskop sastoji od 12 znakova, a svaki vlada po godinu dana. Zadnja godina Mačke bila je 2011. do 2012. Mačka je četvrti kineski astrološki znak, ženski simbol. Rođeni u znaku Mačke su prijatelji kakve samo poželjeti možete, oprezni, osjetljivi, u poslu spori ali temeljiti. Vole intimne skupove i ugodna druženja pored kamina uz dobru kapljicu. To je mirna životinja, nije za revoluciju, teško se prilagođava situacijama, a odlično se snalazi u mirnoj svakodnevici s ustaljenim redom.

Osnovna mana

Domaća mačka ima bogatu kulturu, voli čitati i o svemu se informirati, ugodna je za zajednički život zbog blage naravi, druželjubivosti, prisebnosti i hladnokrvnosti. Rijetko se ljuti, pažljiva je, ljubazna i puna razumijevanja. Poštuje tradicionalne vrijednosti, nije borbena ni nasrtljiva, nastoji izbjeći teškoće. Tek ako nema izlaza, postaje opasna.

Osnovna joj je mana oklijevanje i malodušnost. Plašeći se neizvjesnosti i čuvajući pozicije, često propusti dobre prilike i ostane zauvijek na jednom mjestu. Voli blagu klimu i okolinu, udobnost i mir. Zbog svega ovo je jedan od najugodnijih znakova za život u kineskom horoskopu.

A da biste pronašli sebe (niste li možda po kineskom horoskopu baš vi Mačka), donosimo vam tabelu po kojoj ćete to sami ustanoviti.

Godine Mačke:

1903. – 1904.

1915. – 1916.

1927. – 1928.

1939. – 1940.

1951. – 1952.

1963. – 1964.

1975. – 1976.

1987. – 1988.

1999. – 2000.

2011. – 2012.

2023. – 2024.

Možda će vas zanimati i ovo: