Drevni Egipat je zemlja kontrasta i egzotike

Drevni Egipat je zemlja kontrasta i egzotike
Zanimljivosti i misterije

Drevni Egipat nudi sunčanje i kupanje na pješčanim plažama, odmor u odličnim hotelima, ronjenje u Crvenom moru, posjet drevnim piramidama, krstarenje Nilom, upoznavanje pustinje ili drevnih gradova a to su samo neke od mogućnosti koje Vam nudi čarobni Egipat.

Etnički sastav Egipta čine 99% Egipćani, a najveću manjinu čine Sudanci – oko 1%. Vjerski su najzastupljeniji muslimani – suniti (90%), a sljedbenici koptskog kršćanstva čine oko 9%. Kopti su tijekom invazije Arapa došli u Egipat. Pod nazivom Kopti označavaju se Egipćani, koji su ostali vjerni kršćanstvu.

Gustoća naseljenosti varira od 3 stanovnika na km2 u pustinjskom dijelu do 1000 stanovnika na km2 u delti Nila. Na 5% površine Egipta živi 97% stanovnika! Gradskog stanovništva je 55%.

Najveći grad je Kairo s 12 000 000 stanovnika, a zatim Aleksandrija s 4 800 000. Prosječna gustoća naseljenosti je 75 st/km2.

Klima

U Egiptu prevladava suptropska pustinjska klima, ali u uskom obalnom pojasu i na sjeveru prevladava sredozemna klima. Ondje zimi padne malo kiše (150 – 200 mm). U drugim dijelovima padaline su vrlo rijetke (manje od 50 mm na godinu) i pojavljuju se u obliku kratkotrajnih pljuskova. Od ožujka do lipnja čest je hamsin, vruć vjetar iz Libijske pustinje.

Drevni Egipat i kuhinja

Egipatsku kuhinju predstavljaju tradicionalna arapska jela. Egipćanima je zabranjeno jesti svinjetinu i piti alkohol.

Temelj njihove hrane su uglavnom riža, pšenica, povrće, janjetina i kozje meso, a ne smije se zaboraviti ni riba iz Nila i iz mora. Iako tržnice nude niz začina, egipatska je hrana rijetko pikantna.

Najvažnija komponenta egipatske hrane je kruh (ajša), koji se obično priprema od mješavine pšenice i cjelovitog pšeničnog brašna na otvorenoj vatri.

Popularno predjelo je tzv. mezze. To može biti salata koja se uvijek sprema od svježih sastojaka i vinove loze, paprike, patlidžana ili nadjevena mljevenim mesom.

Među popularnim egipatskim jelima su kofta i kebab. Kofta je kosano meso s roštilja. Kebab je najčešće janjeće meso nataknuto na ražanj i pripremljeno nad plamenom.

Među omiljenima su i ribe i morski plodovi.

Možda najpoznatiji egipatski desert je baklava. Sastoji se od nekoliko slojeva tankih listova, između kojih se nalaze orasi, pistaciji i sve je preliveno sirupom. Ovo je stvarno slatka poslastica u obliku dijamanta.

Egipatski specijaliteti je i Ummi Ali – slojevit desert s orasima i grožđicama natopljenim u slatko mlijeko.
Također možete kušati lokalna vina poznata po svojim tradicionalnim imenima – Kleopatra, Nefertiti i Faraon.
Najpopularnije piće je egipatski čaj – to je nacionalno piće, koje se poslužuje u malim posudama u obliku pupoljaka, s dodatkom metvice.

Ne smijemo zaboraviti kavu koju najčešće piju jaku i vrlo slatku.

Naj destinacije

Hurgada

Nekoć manje ribarsko selo, u zadnjih deset godina se razvila u pravo turističko mjesto i popularnu destinaciju za odmor.

Hurgada ima tri područja: Dahar (staro gradsko središte), Sakalla (novo gradsko središte i najživlji dio Hurgade) i Village Road (zona hotela). Na svakom koraku posjetiteljima se nude živopisna šetališta, trgovački centri, restorani i noćni klubovi, u ovom gradu zabava ne prestaje.

NE PROPUSTI  Misteriozni znakovi i događaji iz četvrte dimenzije

Broji više od 200 hotela, od najjednostavnijih do ekskluzivnijih. Za sve ljubitelje vodenih sportova, to je pravi raj jer je more u Hurgadi poznato po svojoj čistoći i bogatom podvodnom svijetu.

Drevni Egipat – Makady Bay

Makady Bay je novo turističko odredište 35 km južno od Hurgade.

Ako ste avanturističkog duha ne propustite panoramu prema unutrašnjosti zemlje koja se diči planinama pustinje, te povijesnim i prirodnim atrakcijama. Makadi Bay je idealno odredište za turiste koji se žele zabaviti aktivnostima na vodi.

Safaga

Safaga je omiljeno mjesto za one koji uživaju u sunčanju i kupanju. Voda je poznata po visokoj koncentraciji soli i kažu da je jako zdrava za kožu.

Okružena Makadi Bayom, Soma Bayom i Shahl Hashishom, Safaga je također dom Tobia Arbaa i Tobia Hamra, dva grebena koji povezuju obalu i čine ju idealnim mjestom za ronjenje. Grad je također popularan po windsurfingu, a 1993. bio je domaćin Svjetskog windsurfing prvenstva. Većina mjesta za ronjenje su jako dobro očuvana i može se do njih stići brodom.

Do unutarnjih grebena potrebno vam je oko sat vremena, a do vanjskih oko sat i pol do dva.

U Safagi ćete pronaći ponešto za svačiji ukus, a poznata je i po Mons Claudianus, fascinantnim ruševinama rimskog naselja, koje je smješteno u pustinji između Crvenog mora i Nila. Više od dva stoljeća Mons Claudianus je koristio okolne planine za proizvodnju visoko kvalitetnih stupova i arhitektonskih blokova od sivog granita, a sve sa samo jednim ciljem… Za što ljepši Rim.

Drevni Egipat – Soma Bay

Zaljev je od zračne luke i Hurgade udaljen približno 50 km. Soma Bay raspolaže jednom od najljepših pješčanih plaža na Crvenom moru, od kuda se rasprostire sanjiva panorama pustinje i planina u pozadini. Praznike u Soma Bay-u preporučamo svima koji vole duge pješčane plaže, koji vole otkrivati skrivene dubine Crvenog mora, te se žele udaljiti od grada.

Ronjenje u Egiptu

Crveno more steklo je popularnost čistim vodama, koraljnim grebenima, nevjerojatnom podvodnom florom i faunom, a dobrom povezanošću postalo je cilj mnogih ronilaca iz cijeloga svijeta.

Popularne lokacije uključuju južni vrh Sinajskog poluotoka, zaljev Aqaba i obale Hurghade. Visoka kvaliteta usluga koje se nude svidjet će se početnicima i iskusnim profesionalcima.

U svim lokalnim ljetovalištima postoje ronilački klubovi koji osim kratkih izleta organiziraju ronilački safari na brodovima, tijekom kojih ronioci mogu provesti i do dva tjedna na moru. Klubovi također pružaju razne tečajeve za sve razine, uključujući i popularni petodnevni tečaj PADI na otvorenom moru.

Prilikom odabira ronilačkog centra, uvjerite se da instruktori tečno govore vaš jezik i da imaju certifikate te prvoklasnu ronilačku opremu.

U Hurghadi tijekom cijele godine ima nekoliko PADI instruktora koji će Vam pružiti kvalitetan trening na svim razinama, kao i sigurno ronjenje. Poznati centri u Egiptu su Aquarius Diving Centre u Hurghadi, Canyon Dive Club u Dahabu i Camel Dive Club u Naama Bayu koji također organizira tečajeve za osobe s invaliditetom.

NE PROPUSTI  Prometne nesreće koje su svakodnevna pojava u svijetu

Drevni Egipat – Jeste li znali?

– da je nogomet najpopularniji sport u Egiptu. Egipatska nogometna reprezentacija bila je sedam puta pobjednik Afričkog kupa nacija.

– da je korištenje kozmetike u drevnom Egiptu počelo prije otprilike 5000 godina. Glavni razlog za njezino korištenje nije briga o ljepoti, već zaštita kože od sunca.

– da su Egipatske piramide jedan od najpoznatijih i najstarijih spomenika antike. Uključene su u sedam svjetskih čuda i sačuvane do danas.

– da su najraniji opis krvožilnog sustava i temelji medicine pronađeni na papirusima Edwina Smitha. Smithovi papirusi napisani su oko 1550. godine prije Krista, ali očito je kopija starija, a postojeći tekst je iz 2500. godine prije Krista, čiji autor bi mogao biti liječnik Imhotep.

– da je Faraon Pepi II. uvijek imao sa sobom nekoliko golih robova, čija su tijela bila premazana medom kako bi se spriječilo slijetanje muha na njegovo tijelo. U starom Egiptu poznato je da su robovi ubijani kako bi pratili svog gospodara i u zagrobnom životu.

– da je prva poznata upotreba flaute, klarineta, oboe i roga zabilježena u drevnom Egiptu.

– da su Stari Egipćani igrali igru sličnu kuglanju s velikim kamenjem koje se postavljalo oko kolca, a sitno kamenje se koristilo kao kuglice. Neki drevni Egipćani spavali su na jastucima od kamena.

II

– da dok se u medicinskoj uporabi antibiotik počeo koristiti u 20. stoljeću, u narodnoj medicini koristila se plijesan s hrane ili zemlje za liječenje infekcija. Na primjer, u drevnom Egiptu infekcije su se tretirale s pljesnivim kruhom.

– da su Stari Egipćani definirali sat kao dvanaestinu razdoblja između izlaska i zalaska sunca. Kako se dan ljeti produžuje, a zimi skraćuje, duljina sata varirala je iz dana u dan.

– da je Senet povijesna igra na ploči koja potječe iz drevnog Egipta. To je najstarija poznata igra na svijetu (oko 3500 godina prije Krista).

– da su najstariji vinski podrumi otkriveni u Egiptu.

– da su drevnom Egiptu žene mogle trgovati, posjedovati zemljište, zastupati se na sudu pa čak i postati liječnice.

– da su Egipatski bogovi i božice sštovani u formi objekta, životinje, biljke i ljudi. Nigdje u svijetu nije toliko raznolik i složen sustav božanstava kao u Egiptu. Obožavanje bogova variralo je prema volji vladara koji je sjedio na prijestolju ili egipatskih svećenika.

– da je u Egiptu cjenkanje uobičajeno, posebno na lokalnim tržnicama.

Mjere opreza

Preporučujemo da na putovanje uzmete lijekove koje redovito koristite, kao i lijekove za uobičajene probleme koji se javljaju tijekom putovanja. Prije putovanja savjetujete se s osobnim liječnikom.

Važno je i napomenuti da je strogo zabranjen izvoz zlata i spomenika u neprerađenom obliku. Iznimno su velike kazne za izvoz morske flore i faune.

IZVOR: turisticka-putovanja.blogspot.com

Da li je netko od vas posjetio drevni Egipat? Možete nam reći u komentarima. Zahvaljujemo unaprijed!

Možda će vas zanimati i ovo: