Društvena mreža Facebook se mora oprezno koristiti

Društvena mreža Facebook, twitter, instagram … Zadnjih godina društvene mreže prodrle su u svaku poru našeg života. Dok će ih razumni korisnici posjećivati tek sporadično, najčešće vezano za posao, oni koji su se na njih ‘navukli’ sa tisućama ‘prijatelja’, od kojih većinu uopće ne poznaju, dijelit će sve. Od slika kajgane koju su doručkovali do detalja iz intimnog života. Malo njih razmišlja da određene objave mogu imati vrlo neugodne posljedice.

Društvena mreža Facebook se mora oprezno koristiti
Radove koje niste zaštitili copyrightom ni u ludilu ne objavljujte na društvenim mrežama. Želite li doista da se netko okoristi vašim idejama i trudom?

 Neki mali savjeti kada se koristi društvena mreža Facebook

Ako želite izbjeći neugodnosti, na svojim profilima ne biste trebali objavljivati sljedeće sadržaje:

Golišave fotografije – ma koliko dobro izgledali u minijaturnom bikiniju nakon najnovije dijete na bazi ananasa, suspregnite poriv da fotografije u takvom izdanju izložite cijelom svijetu na uvid. Ako ne planirate proboj u industriji za odrasle nemojte ih ni objavljivati. Objavljivanje golišavih fotografija ne samo da će narušiti vaš imidž i odbiti potencijalne poslodavce.To vas može učiniti metom raznih pervertita koji vrebaju u virtualnom prostoru.

Fotografije na kojima su vam ‘popustile kočnice’ – na društvenim mrežama ne biste se trebali hvaliti ni fotografijama iz alkoholom natopljenih izlazaka. Slike na kojima posrćete s bocom u ruci ili, očiju podlivenih krvlju, grlite zahodsku školjku, možda jesu uspomena na najbolji provod vašeg života. Ali ne i nešto što bi vaša obitelj ili šef trebali vidjeti. Da ne spominjemo podatak kako mnoge tvrtke imaju običaj pogledati vaše profile na društvenim mrežama prije nego što vas zaposle. Ovo, dakako, vrijedi i za objavljivanje kompromitirajućih fotografija prijatelja bez njihova izričitog dopuštenja.

‘Pljuvanje’ po kolegama i nadređenima – shvaćamo da je vaš šef sociopat kojem je misija zagorčati vam život, a kolege nesposobnjakovići koji se kite vašim lovorikama. Ali svoje frustracije rješavajte u razgovoru sa zbiljskim, a ne virtualnim prijateljima. Nikad, ali baš nikad nemojte doći u napast da nezadovoljstvo poslom podijelite na svom zidu. Velika je, naime, šansa da će vaš šef ili netko od kolega to pročitati pa vam možda učine uslugu i trajno vas riješe izvora nezadovoljstva!

I još malo korisnih savjeta

Razmetanje bogatstvom – osim ako vaš cilj nije povećati šanse da budete opljačkani, hvaliti se novcem koji posjedujete. Ili, još gore, objaviti fotografije nekretnina, pokretnina ili blještavog nakita nije najpametnija stvar koju možete učiniti. Lopovi su postali sve vještiji i znaju načine kako ‘zaviriti’ u vaš novčanik online.

Radovi ili koncepti koje niste autorski zaštitili – ma koliko bili ponosni na neki svoj rad i htjeli ga podijeliti s prijateljima, budite pažljivi! Radovi koje niste zaštitili copyrightom vrlo lako mogu biti ukradeni. Želite li doista da se netko okoristi vašim idejama i trudom?

Osobne konverzacije – ako vam je netko poslao privatnu poruku, a nije je objavio na vašem zidu. Sigurno je to učinio s nekim razlogom. Javna objava privatne poruke u najmanju je ruku nepristojna.

Previše informacija – postoje stvari koje vaši online prijatelji ne žele i ne trebaju znati o vama. Ako vam doista netko mora reći da postovi o vašem menstrualnom ciklusu, probavnim smetnjama, rektalnom svrbežu koji vam danima ne da mira i sličnim fiziološkim momentima prelaze granicu dobrog ukusa, pa dobro, mi ćemo vam to reći! Pobogu, poštedite javnost takvih detalja!

Povjerljive informacije – broj svoga mobitela, adresu ili, nedajbože, OIB nikad ne biste smjeli objaviti na internetu. Postoje ljudi koji se mogu okoristiti tim podacima, a vama stvoriti goleme probleme!

Možda će vas zanimati i ovo: