Energija čovjeka se može vrlo brzo gubiti

Energija čovjeka se gubi kada se javljaju umor i bezvoljnost. To su česti pratitelji ubrzanog načina života: uz poslovne i obiteljske obaveze, protkane brojnim problemima i izazovima, teško možemo biti prpošni i puni energije. Ipak, kroničan umor ne možemo uvijek tumačiti manjkom sna ili viškom obaveza. Donosimo listu najvećih kradljivaca energije!

Energija čovjeka se može vrlo brzo gubiti
Stalno ste umorni? Možda nije u pitanju samo nedostatak sna! Ako se osjećaj umora pojačava nakon obroka, to može značiti da imate blagu netoleranciju na neku od namirnica koje redovito konzumirate!

 Kako se gubi energija čovjeka?

Pretjeran unos kofeina

Kofein povećava budnost i sposobnost koncentracije, ali samo ako ga konzumiramo umjereno. Prevelike doze mogu ubrzati rad srca i izazvati nervozu, ali i umor.

Rješenje: postupno smanjite unos kave, čaja, čokolade, slatkih napitaka i lijekova koji sadrže kofein. Pažnja: nagli prekid može izazvati apstinencijsku krizu, te još snažniji osjećaj umora.

Apneja

Ako svake noći odradite “štreberskih” sedam do osam sati sna, a unatoč tome se stalno osjećate iscrpljeno, moguće je da patite od apneje. Ovaj poremećaj uzrokuje kratke stanke u disanju tijekom noći koje vas bude, iako toga niste svjesni.

Rješenje: ako imate višak kilograma, trebali biste smršavjeti; ako pak pušite, smanjite broj cigareta.

Anemija

Riječ je o jednom od vodećih uzroka umora kod žena. Menstrualno krvarenje može dovesti do manjka željeza u organizmu, a posljedično i do osjećaja umora.

Rješenje: obogatite jelovnik namirnicama bogatim željezom, kao što su nemasno meso, jetra, školjke, grah i žitarice.

Depresija

O depresiji se govori kao o emocionalnom poremećaju, ali ona može pridonijeti i pojavi brojnih fizičkih simtoma, od kojih su najčešći umor, glavobolja i gubitak apetita.

Rješenje: ako ste, bez izvanjskog uzroka, umorni i neraspoloženi dulje od nekoliko tjedana, potražite liječničku pomoć. Depresija se uspješno liječi kombinacijom psihoterapije i lijekova.

Hipotireoza

Štitnjača, žlijezda smještena pri dnu vrata, kontrolira metabolizam, odnosno brzinu kojom tijelo pretvara hranu u energiju. Kad je njena aktivnost smanjena, usporene su i metaboličke funkcije, posljedica čega jest osjećaj umora, ali i debljanje.

NE PROPUSTI  Epidemija koja se širi brže od koronavirusa

Rješenje: ako analiza krvi potvrdi da imate prenisku razinu hormona štitnjače, sintetički hormoni pomoći će da se ubrza vaš metabolizam.

Alergija na hranu

Ako se osjećaj umora pojaćava nakon obroka, to može značiti da imate blagu netoleranciju na neku od namirnica koje redovito konzumirate- ne tako snažnu da bi izazvala osip, ali dovoljnu da uzrokuje pad energije.

Rješenje: zatražite uputnicu za testiranje na alergije izazvane hranom.

Skrivene infekcije mokraćnih putova

Infekcije mokraćnih putova često prati intenzivno peckanje i stalni poriv na mokrenje- često, ali ne i uvijek. Ponekad su simptomi infekcije puno blaži, poput osjećaja umora, pa stvarni uzrok problema ostaje neopažen.

Rješenje: potrebno je napraviti analizu mokraće. Ovakve infekcije efikasno se liječe antibioticima a umor će, zajedno s njegovim uzrokom, nestati za nekoliko tjedana od početka terapije.

Dijabetes

Kod dijabetičara previsoka razina šećera ostaje u krvi umjesto da ulazi u tjelesne stanice i pretvara se u energiju. Posljedica je da tijelo premda je osoba dovoljno jela, ostaje bez energije.

Rješenje: ako patite od kroničnog umora, zatražite od liječnika da vas uputi na pretrage za dijagnozu dijabetesa. Liječenje uključuje promjene u stilu života, ali i terapiju inzulinom.

Dehidracija

Umor može biti znak dehidracije organizma.

Rješenje: tijekom dana što češće pijte vodu, tako da vam mokraća uvijek bude svijetložute boje.

Sindrom kroničnog umora

Ako osjećaj iscrpljenosti traje dulje od šest mjeseci i tako je intenzivan da vam otežava obavljanje svakodnevnih aktivnosti, moguće je da patite od ovog sindroma.

Rješenje: ne postoje brzi odgovori na ovaj problem, ali pacijentima u određenoj mjeri pomaže promjena dnevnog rasporeda, usvajanje urednijih navika spavanja, kao i redovita tjelovježba.

NE PROPUSTI  Kurkuma je prirodni lijek za mnoge bolesti

Što vi mislite koliko je bitna energija čovjeka? Recite nam u komentarima. Hvala!

Možda će vas zanimati i ovo: