Garancija zdravlja su voda, zrak i zelje

Paracelsus je svojim pacijentima uvijek ponavljao: Garancija zdravlja su tri stupnja zdravlja: “voda, zrak i zelje”. On je jedan od najvećih zastupnika takozvane “mekane medicine“. S time u svezi donosimo i ovu priču, tipičnu za njegov način rada.

Garancija zdravlja su voda, zrak i zelje
Jednostavnim, prirodnim načinom liječenja, Paracelsus je liječio i beznadežne bolesnike.

 Paracelsusova garancija zdravlja

Izliječena multipla skleroza

Kad se kao putujući liječnik Paracelsus našao u Strasbourgu – moglo je to biti oko 1530. godine – posjetila ga je mlada žena tražeći pomoć. Njen je izgled pobuđivao samilost, bila je strašno mršava, a dijelom i nepokretna. Prema dostupnim simptomima, žena je, vjerojatno bolovala od opake multiple skleroze. Multipla skleroza napada središnji živčani sustav, a popraćena je brojnim upalama i paralizom koja se postepeno širi.

Prirodni iscjelitelj Paracelsus je ženu liječio na sljedeći način: Tri mjeseca žena nije smjela jesti ništa drugo osim kuhanog, bijelog, fino nasjeckanog zelja. Kao piće smjela je uzimati jedino vodu s izvora (mineralnu vodu). Tijekom dana morala je skuhati malo vode i juhu, što bi popila neposredno prije spavanja. “Mlada se žena”, govori predaja, “sve više i više oporavljala i uskoro je mogla voditi normalan život. Navodno je doživjela duboku starost”.

Tri glavna lijeka

O tri “glavna lijeka”, o vodi, zraku i zelju, Paracelsus kaže sljedeće: “Ne postoji bolja masaža od blagog zraka. Boravkom na takvom zraku, najčešće nestaju glavobolje, osobito ako se u proljeće čovjek izloži njegovom djelovanju na nekoliko minuta posve gol, pri čemu duboko i pravilno udiše i izdiše”.

“Izvorska voda je velika garancija zdravlja, ona daje najviše energije”, tvrdi Paracelsus. Naročito su ljekoviti izvori u rodnom kraju, jer oni su garancija zdravlja, sadrže sve elemente potrebne tijelu da ozdravi i ostane takvo.

“Dakle, preporučljivo je piti vodu samo s takvog izvora i redovito se u njoj kupati”.

Paracelsus zna što govori. Jer, on je kemijski analizirao brojne izvore, utvrđujući njihovu ljekovitost, što prije njega nije nitko radio. Rezultate svojih analiza je znanstveno obradio i zapisao. Njegovi nalazi danas, nakon više od 460 godina, nisu ništa izgubili na vrijednosti.

Zelje – lijek za sve bolesti

Zelje je Paracelsus označio kao “lijek za sve bolesti“. “Kad više ne pomaže puštanje krvi, ne bi trebalo napustiti nadu za ozdravljenjem. Mora se pokušati sa kurom liječenja, a koja se sastoji od sirovog i kuhanog bijelog zelja, kruha od raži i mineralne vode. U zelju se nalaze hranjivi i vitalni sastojci, koji su dovoljni da sami liječe i najveće bolesti…”

NE PROPUSTI  Jabučni ocat i sve blagodati koje on pruža

Jednostavna receptura lijeka, sastavljenog od zelja, kruha i vode, koji je garancija zdtavlja i koji liječi sve, pa i najteže bolesti, jednostavno je – genijalna! No, kako je Paracelsus mogao doći do takvih rješenja? Odakle je crpio svoje znanje? Tijekom brojnih putovanja što su ga odvela u brojne zemlje Europe, Paracelsus je pronašao određene učene ljude, koji su mu mogli otkriti brojne tajne. Kad bi čuo da ovdje, ili ondje živi neki iskusni prirodni iscjelitelj, Paracelsus bi pohitao k njemu, ne gubeći dragocjeno vrijeme.

Tijekom svojih putovanja Paracelsus je došao u dodir i sa zaboravljenim, tajnim znanjem alkemičara.

No, on je pažljivo promatrao i obične ljude. Vidio je kako koriste zelje, obloge od bakra da bi zaustavili krvarenje i sasušili svježe rane. Isto je tako gledao kovače, kako “sagorjelim željezom” – željeznim oksidom – liječe rane. Sva ta narodna iskustva, stečena stotinama, pa i tisućama godina, Paracelsus je pažljivo bilježio. Iz tih bilješki potječe i zbirka njegovih recepata, od kojih vam želimo predstaviti samo njih četiri.

Kura protiv straha

Ovaj recept Paracelsus prvenstveno namijenio ženama koje “pate od straha pred nevoljama što ih donosi starenje, tako da zbog njega jedva dišu”. Kao i ostali njegovi lijekovi i ovaj je vrlo jednostavan: “U malo vode stavi pet cvjetova sljeza, deset listova papra, pet listova žalfije i mali komadić korijena koprive. Pusti da se sve kuha neko vrijeme. Kad se čaj ohladi, poj ga dva puta tjedno, najmanje tri mjeseca. Potom ćeš se osjećati kao nanovo rođena…”

Ljekovito sredstvo protiv reume

Kao najučinkovitije sredstvo u liječenju svih vrsta reumatskih bolesti, Paracelsus je preporučio – raženi kruh!

“Baci svjež, po mogućnosti još topli raženi kruh u kipuću vodu. Čim postane dovoljno mekan i kad se malko ohladi, istisni iz njega vodu. U tako dobivenu kašu pomiješaj tri žumanca od svježih jaja i obilnu količinu ružinog ulja. Sve dobro promiješaj i izmjesi. Na kraju dodaj svježeg peluda od šafrana. Tako dobivenu smjesu namaži na ručnik i položi je iznad mjesta napadnutog reumom.”

NE PROPUSTI  Ozonske rupe su još opasnije i štetnije

Paracelsus uopće ne sumnja u djelotvornost ovog lijeka jer piše: “Taj lijek silovito i brzo stišava bolove!”

Eliksir mladosti i snažno jelo

Eliksir mladosti i snažno jelo za mlade, tvrdi Paracelsus, jača obrambene snage organizma. Eliksir mladosti sastoji se od cvjetova raznog bilja što se kosi za sijeno, listova koprive, pomiješano sa malim količinama zlata i dragulja, kao i soka od šafrana, zelja i matičnjaka.

Jedan dio cvjetova sijena razmrvi se u prah i pomiješa sa pet dijelova listova koprive. Tome treba dodati malu količinu zlatnog praha i fino razdrobljenih dragulja. Smjesa se promiješa u dva i pol dijela soka od šafrana, zelja i matičnjaka. Od tako dobivenog lijeka uzima se pola čajne žličice dnevno i pomiješa se sa gutljajem vina.

Snažno jelo za mlade jača cijeli organizam i Paracelsus ga preporuča prvenstveno ostarjelim ljudima. Receptura glasi:

“Otprilike istu količinu luka, zelja, češnjaka, mrkve i špinata treba usitniti što je najviše moguće. Sve se to pomiješa u kašu. Ona se čuva u staklenoj čaši. Svaku večer, prije spavanja prelij pola čajne žličice opisane smjese u maloj posudi sa vrućom vodom i potom sve ispij.”

Paracelsus – život u natuknicama

  • Paracelsus, odnosno, Theophrastus von Hohenheim, rođen je 1493. godine u Einsiedelnu u Švicarskoj. Proživio je burnu mladost.
  • 1534. godina: Preseljenje u Villach – Koruška. Od oca, liječnika Wilhelma von Hohenheima, naučio je mladi Theophrastus kako se rade masti, prašci i tinkture, a isto tako kako se dijagnosticiraju bolesti i liječe bolesnici.
  • Nakon studija i stjecanja diplome u Ferrari, Italija, i nakon otprilike desetogodišnjeg lutanja Europom, dobiva mjesto gradskog liječnika u Baselu. Stekao je i pravo održavanja predavanja. No, već nakon godinu dana, došlo je do teških sukoba između Paracelsusa i Sveučilišta u Baselu.
  • Između 1528. i 24. 9. 1541., kada je umro – ubijen u Salzburgu – sastavio je Paracelsus oko 200 spisa sa filozofskim, teološkim, astrološkim i prirodno – medicinskim sadržajima. Kao liječnik izliječio je brojne, beznadne slučajeve bolesti uz pomoć receptura koje je sam sastavio, a čiji su sastojci prirodnog podrijetla.

VAŽNA NAPOMENA: Ova objava je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakav savjet, dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Možda će vas zanimati i ovo: