Gljivične bolesti stopala i noktiju kod ljudi

Zdravlje čovjeka

Gljivične bolesti najčešća su bolest noktiju, češće na nogama nego na rukama, a ako se ne liječe, mogu se proširiti na sve nokte, zato ih treba prepoznati i suzbiti na vrijeme.

Gljivične infekcije posebno su česte u toplo doba godine jer toplina i vlaga pogoduju razmnožavanju gljivica. Osim toga u proljeće i ljeti često hodamo bosi, čime se izlažemo opasnosti od infekcije.

Jedna od najčešćih gljivičnih bolesti je atletsko stopalo te gljivične bolesti noktiju stopala.

Atletsko stopalo (lat. tinea pedis) je gljivična infekcija koja se razvija u vlažnom području između nožnih prstiju, ali može i na drugim dijelovima stopala.

Gljivične bolesti stopala

Gljivične bolesti stopala nastaju kao posljedica pojačanog znojenja, nedovoljne higijene stopala, oblačenja vlažnih čarapa ili cipela, nošenja sintetičkih čarapa i cipela od umjetnih materijala, nošenja stalno zatvorene obuće, dodira kože stopala zaražene osobe, zajedničkog korištenja ručnika i obuće, zajedničkog korištenja kupaonica i tuševa i dr.

Osobe koje imaju ovu bolest najčešće navode da ih stopala svrbe, da imaju crvenilo između prstiju na nogama i neugodan miris. Upravo su simptomi neugodnog mirisa i jakog svrbeža najčešći razlog odlaska liječniku, kao i promijenjeni nokti. Uz to su česti osjećaj žarenja, suhoća i pucanje kože između prstiju, koža između prstiju je crvena, mogu se razviti vezikule i mjehuri.

Ponekad bolesnik primijeti samo sitne mjehuriće na prstima i tabanima, koji ne prolaze i traju mjesecima, a u ljeto se pogoršavaju. Ako se bolest proširi na nokte, oni postanu zadebljani, mutnog izgleda bez sjaja, počinju se ljuskati i lomiti i ne izgledaju baš lijepo.

Gljivične infekcije noktiju

Gljivične bolesti noktiju kao i gljivične bolesti stopala, česte su. Zahvaćeni nokti su promijenjeni, žućkasti. Zadebljani su i odignuti od baze nokta.

NE PROPUSTI  Lijepe cure čije će vam slike podići raspoloženje

Liječenje gljivičnih bolesti stopala traje nekoliko mjeseci i vrlo je važno uz terapiju koju propiše liječnik promijeniti i neke životne navike. Lijekovi su najčešće lokalni u obliku antimikotika u kremi, losionu, posipu. U dugotrajnijih i kompliciranijih stanja daju se i antimikotici u tabletama. U svakom slučaju, gljivične bolesti noktiju ne valja zanemariti. Ako nastane sekundarna bakterijska infekcija, moraju se u liječenje dodati antibiotici lokalno i peroralno.

Liječenje gljivičnih bolesti noktiju može trajati i do godinu dana. Najčešće se provodi antimikoticima u tabletama.

Za bolje rezultate terapije

• Uz preporučenu terapiju vrlo je važno pridržavati se određenih savjeta.
• Važno je održavati redovnu higijenu stopala i dobro ih obrisati.
• Potrebno je redovno i često mijenjati čarape i nositi one od pamučnog materijala.
• U slobodno vrijeme nositi kožne cipele, a ljeti kožne sandale.
• Izbjegavati obuću od umjetnih materijala i prije kupovine obuće. Provjeriti na deklaraciji je li obuća od prirodne kože.
• Vrlo je važno ne hodati bez obuće po vlažnim podovima.
• Potrebno je koristiti vlastiti ručnik i nositi samo svoje tenisice, cipele i kućne šlape.

IZVOR: www.doktorukuci.net

VAŽNA NAPOMENA: Ovaj članak je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakvu dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Možda će vas zanimati i ovo: