Jake i bolne menstruacije: Koji mogu biti uzroci?

Jake i bolne menstruacije: Koji mogu biti uzroci?
Zdravlje čovjeka

Kada se javljaju jake i bolne menstruacije uzroci mogu biti hormonske prirode, ali u pozadini može postojati i neka bolest ili stanje koje dovodi do toga.

Najčešći uzrok abnormalnih jakih krvarenja (menoragija ili hipermenoreja) jesu miomi i polipi maternice. Oni nastaju u perimenopauzi, kada se u žena događaju mnogi hormonski poremećaji. Posebno je u toj dobi izražen disbalans estrogena, progesterona i hormona štitnjače.

U adolescentnoj dobi jaka krvarenja posljedica su nezrelog endokrinog sustava (20%), u perimenopauzi se događa 50% svih abnormalnih krvarenja, dok je ostalih 30% rezervirano za dob od 20 do 40 godina, kao posljedica policističnih ovarija, povišene razine prolaktina, snižene razine progesterona, emocionalnog stresa.

U pozadini menoragije može biti neka bolest ili stanje koje dovodi do toga. Primjerice poremećaji zgrušavanja krvi ili smanjen broj trombocita – trombocitopenija, bolesti jetre, svi mogu dovesti do jakih krvarenja već u mladoj dobi. Jaka krvarenja s ugrušcima i bolovima mogu biti i posljedica neuspješne implantacije jajašca. Dakle, ranoga spontanog pobačaja.

Jake i bolne menstruacije: Dijagnostika i terapija

Kako dokazati i liječiti jako menstruacijsko krvarenje? Ako je potrebno mijenjati tampon ili uložak svaki sat, i ako to traje 6-8 sati ili dulje, radi se o pojačanom krvarenju.

U tom slučaju treba se obratiti osobnom liječniku i ginekologu. On će pregledom krvi i fizikalnim pregledom utvrditi što je razlog pojačanom krvarenju i svakako provjeriti je li već nastupila anemija, koja je česti pratitelj takvih stanja.

Ako se radi o ženama u perimenopauzi, njihov najčešći uzrok je nedostatak progesterona u drugom dijelu ciklusa, hormona koji pomaže u tome da sluznica maternice sazrije i implantira jajašce. Ako ne dolazi do ovulacije, u našem tijelu se ne stvara progesteron te ne zaustavlja estrogenski rast sluznice maternice koja, kada se odljušti, krvari više nego je uobičajeno. S obzirom na to da je tada i ciklus skraćen, ne traje 28 dana nego kraće, čak i 20 dana, žene često gube puno krvi i dolaze u stanje anemije.

Takva stanja najčešće se liječe kontracepcijskim tabletama ili intrauterinim ulošcima koji otpuštaju male doze progestina te na taj način oponiraju estrogenu.

Takav pristup ne predstavlja pravo liječenje uzroka, nego više liječenje simptoma, jer i kontracepcija i sintetski hormoni produciraju dodatni hormonski disbalans u tijelu. Istina je da će krvarenje biti manje, ali pitanje je što je s drugim organima u tijelu, oni i dalje pate od hormonskog disbalansa.

Prehrana i menoragija

Kod mladih žena, koje u pravilu imaju uredan hormonski status, jake i bolne menstruacije uzrokovane su i prevelikom produkcijom prostaglandina, koji uzrokuju kontrakcije uterusa. Javljaju se samo u ciklusima s ovulacijom, kada razina progesterona padne, a to je dan – dva prije menstruacije.

Jake i bolne menstruacije u mladih, inače zdravih žena mogu se spriječiti ili smanjiti na nekoliko načina, od kojih je najvažnija prehrana. Iz prehrane treba izbaciti crveno meso, piletinu, žumanjke jer oni sadrže velike količine arahidonske kiseline koja je izvor prostaglandina. U prehrani također treba smanjiti i mliječne proizvode. Isto tako iz prehrane treba izbaciti sve prerađene prehrambene proizvode jer sadrže previše soli i raznih dodataka prehrani koji mogu pojačavati zadržavanje tekućine i naticanje, kao i posljedično i grčenje maternice. Treba također izbjegavati alkohol, kofein i šećer jer dodatno rade hormonski disbalans djelujući na hormon stresa – kortizol.

Upotreba blage progesteronske kreme u dane prije menstruacije također će pomoći da se upalni prostaglandini stvaraju u manjoj količini.

Ne treba zanemariti i fizičku aktivnost. Ona pridonosi općem poboljšanju stanja organizma i boljoj otpornosti.

Uvijek se može posegnuti za nesteroidnim protuupalnim lijekovima koji samo kratko i brzo savladavaju jake i bolne menstruacije. Ali, ako želimo problem riješiti, tada treba napraviti veliku promjenu.

IZVOR: www.doktorukuci.net

VAŽNA NAPOMENA: Ovaj članak je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakvu dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Možda će vas zanimati i ovo: