Jedenje kasno navečer: Prepoznati razloge

Jedenje kasno navečer: Prepoznati razloge
Prepoznajte koji su to razlozi za jedenje kasno navečer i radite na tome da promijenite te obrasce.

Sami sebi ograničavate obroke, ili preskačete ručak tijekom dana, što dovodi do misli o hrani, te pretjerano jedenje kasno navečer.

Tu i tamo zgrabite kakvu grickalicu, pokušate se zadovoljiti nečim slatkim kao kompenzacijom… ali zapravo ne razmišljate što je doista potrebno vašem organizmu? Zaposleni ste i nemate vremena, pa nerijetko preskačete doručak ali – nije vam jasno kako ne mršavite? Također, niste stigli napraviti ručak, pa ste na putu kući kupili neko brzinsko polugotovo jelo tipa lazanje, no nekad čak i preskačete večeru?

Odlučili ste ne zamarati se, nabavili prostranu, ležerniju odjeću, sjeli za laptop, e-reader, TV, spremni osloboditi se nagomilanog stresa, no čim počnu reklame, uredno odlazite do hladnjaka. Birate slatko ili slano ili i slatko i slano, a kad vam dosadi jedno, bacate se na drugo. Muči li vas nešto slično? Zvuči li ovo kao vaša rutina, uobičajeni kraj dana?

Buđenje i jedenje kasno navečer

Možda nije riječ o nedostatku kontrole, ili želje i volje da se klonite hrane koja deblja ili nije dobra za vas. Možda je kod vas u pitanju nešto drugo – možda ste vi onaj koji trpi od sindroma jedenja noću. Poznat i pod imenom ponoćna glad.

Sindrom jedenja noću je primarno opisan kao tekući i stalni obrazac jedenja preko noći. Ipak, psiholozi ubrajaju ovaj poremećaj u poremećaje prehrane – izaziva buđenje usred noći i glad, bez obzira jeste li večerali ili ne, i bez obzira osjećate li krivnju zbog te navike ili ne.

Niste jedini. 1.5 % ljudi bori se svakodnevno sa noćnim prejedanjem, a posljedice su značajne. Jedenje kasno navečer svakako izaziva povećanje tjelesne težine kod brojnih ljudi, no samo po sebi, veći je problem da to jedenje kasno navečer ima za posljedicu poremećaj sna i spavanja, te hormona kao i neuravnoteženost osjećaja gladi, tako da na koncu ne znamo jesmo li gladni ili ne.

Problem je dakle u poremećaju balansa koje izaziva jedenje kasno navečer, a iz toga proizlaze brojni zdravstveni problemi. Što učiniti izmakne li to sve kontroli? Za početak, lakše je nego što mislite – prepoznajte koji su to razlozi za jedenje kasno navečer i radite na tome da promijenite te obrasce.

Postići ravnotežu i zaustaviti čežnju

Jedite dovoljno tijekom dana. Nedovoljni unos hrane danju je podloga pretjerano jedenje kasno navečer. Ima smisla, zar ne? Ukoliko svojem tijelu ne dajete dovoljno hranjivih sastojaka i energije po danu, ono postaje frustrirani i – traži hranu. Ograničavanje unosa dovodi do prejedanja, stoga sami sebi dopustite da redovito jedete i ne preskačete obroke.

Jedenje kasno navečer: Istražite što se doista događa

Za život je potrebna hrana, i ona je puno više od preživljavanja – ona nam donosi radost u usrećuje nas, donosi ugodu. Nije čudo da rođendane slavimo – uz tortu! U svijetu u kojem smo bombardirani teškim vijestima, u kojem prevladava osjećaj usamljenosti, dosade ili prisile, hrana postaje nešto na što se oslanjamo, hrana postaje utjeha.

Pomaže li vam hrana u borbi protiv stresa? Pokušajte s jogom i meditacijom, čak i petnaest minuta dnevno velika je stvar. Planirajte aktivnosti sa bližnjima, a ako ste navikli na uspjeh u školovanju ili u poslu nagraditi se hranom, pokušajte tu naviku zamijeniti nekim izlaskom u kino ili kazalište.

Način opuštanja

Sjajan savjet, zar ne, no kako to izvesti? Jedenje kasno navečer može se zamijeniti omiljenim načinom opuštanja i, zapravo, ima tu svrhu. Zamijeniti vrijeme posezanja za sladoledom – neka to bude danju.

Jedenje kasno navečer : Zapitajte se što vam nedostaje u životu

Žudite za radošću? Utjehom? Ugodom? Uvedite u svoj život ono što doista trebate, za čim žudite i možda ćete otkriti da vam hrana i nije toliko potrebna za sreću.

Promijenite rutinu

Svi imamo rutine i navike, za gotovo svaki dio dana, od jutarnjeg rasporeda, do vožnje na posao ili poslijepodneva. Postoji rutina i navika i sa hranom – bez obzira je li riječ o vremenu ili aktivnosti koja prati konzumaciju hrane.

Mijenjajte rutinu aktivnosti – i promijenit ćete i ono što usput jedete. Na primjer, imate li naviku da dok radite na laptopu sjedite u kuhinji, promijenite prostoriju. Ili ukoliko je TV mjesto ispred kojega ogladnite, maknite TV iz spavaće sobe. Neke nove aktivnosti također bi vam mogle skrenuti pozornost sa navike.

Sjetite se da je za sve potrebno puno strpljenja i vremena – ništa nije lako odmah i odjednom.

Jedenje kasno navečer uvijek je reakcija, i kada je preusmjerite eliminirat ćete glavni uzrok. Ponekad neće biti dovoljno samo htjeti to učiniti, čak ni pokušati, ponekad je potrebna stručna pomoć, terapija. Razgovarajte sa svojim obiteljskim liječnikom i krenite u rješavanje problema.

Ako jedete kasno navečer, da li je to često, ili jako rijetko? Možete nam reći u komentarima. Hvala.

Možda će vas zanimati i ovo: