Komercijalna kozmetika i njene loše strane

Komercijalna kozmetika i njene loše strane
Zdravlje čovjeka i njega kože

U današnje vrijeme komercijalna kozmetika svakodnevno obasipa svijet novim proizvodima. Ljudi padaju na ambalaže, razne privlačne natpise i uvjerljive reklame, no sve češće se informiraju oko toga čime će zapravo njegovati kožu te počinju birati prirodne sastojke.

Neke od čestih štetnih tvari koje možemo naći u komercijalnoj kozmetici su parabeni, mineralna ulja, natrij lauril sulfat i parfemi.

Komercijalna kozmetika – Parabeni

Parabeni su kemijski spojevi koji se nalaze u kremama, šamponima, gelovima za tuširanje, dekorativnoj kozmetici, sapunima, kremama za samotamnjenje… Prema nekim studijama utvrđeno je da su molekule parabena pronađene u stanicama raka. Oni se mogu naći u mnogim proizvodima stoga i ne čudi da korištenje tih proizvoda od mladosti zapravo uzrokuje nakupljanje ove tvari u organizmu, što posljedično može dovesti do tumora. S druge strane neki tvrde da ne postoji veza između pojave raka i parabena, ali to opovrgavaju mnoge znanstvene studije.

Pobornici parabena smatraju da umjetni sastojci u kozmetici nisu štetni jer je njihova koncentracija veoma niska te ne može biti toksična u tako malim količinama, no nemojmo zaboraviti koliko često koristimo kozmetičke proizvode te koliko vrsta kozmetičkih proizvoda posjedujemo.

Prosječna žena dnevno koristi pet različitih proizvoda:

• dnevnu kremu

• noćnu kremu

• puder

• ruž

• tonik.

Parabeni se mogu naći pod nazivima:

• metilparaben

• etilparaben

• propilparaben

• izobutilparaben

• butilparaben

• benzilparaben.

Potražite kozmetiku s oznakom paraben free.

Mineralna ulja

Mineralna ulja su nusproizvod destilacije nafte u gorivo, a više štete nego koriste koži jer začepljuju pore. Proizvođačima kozmetike to je jeftina sirovina za bazne komponente (parafin i silikoni) te zamjena za vrijedna biljna ulja. Sastojci bazirani na derivatima nafte (mineralna ulja) stvaraju film na koži i sprečavaju prirodne procese, disanje kože, a također se akumuliraju u jetri, bubrezima i limfnim čvorovima. Čest su sastojak i u baby uljima.

Komercijalna kozmetika – Natrij lauril sulfat

Natrij lauril sulfat nalazi se u gotovo svim šamponima. Iritira kožu i oči, može uzrokovati pojavu suhe kože i ekcema. Svojim štetnim svojstvima može izazvati promjene na DNK.

Parfemi

Parfemi mogu biti dosta opasni jer ne moraju biti specifično etiketirani. To je kombinacija sastojaka koji mogu biti bezopasni u jednu ruku, a u drugu štetni. Većina sintetskih mirisa sadrži tvari na bazi petroleja koje su potencijalno kancerogene i neurotoksične. Toksično djeluju na kožni, dišni, živčani i reproduktivni sustav. Istraživanja su pokazala da i najfiniji parfemi poznatih dizajnera sadrže štetne sastojke koji mogu uzrokovati rak.

Izvor: www.protivbora.com

NAPOMENA: Ovaj članak je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakvu dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Koje je vaše mišljenje kada je u pitanju komercijalna kozmetika? Možete nam reći u komentarima. Hvala

Možda će vas zanimati i ovo: