Konzumiranje riba za kvalitetniju starost

Američki liječnici preporučuju svima (uključujući trudnice, djecu i dojilje) da dvaput tjedno konzumiraju neke vrste riba. Znanstvenici se slažu da konzumiranje riba i školjki pomaže ljudima da dožive dulju i kvalitetniju starost, smanjuje rizik od srčanih bolesti, obolijevanja od raka, Alzheimera, moždanog udara, dijabetesa ili reumatoidnog artritisa.

Riba za kvalitetniju starost
Američki liječnici preporučuju svima da dvaput tjedno konzumiraju neke vrste riba

Sastojci poput omega 3 kiselina, joda i željeza sadržani u ribama poput lososa, nekih vrsta tuna, škampa, bakalara ili soma, važni su za razvoj mozga i mogu smanjiti efekte disleksije, autizma, hiperaktivnosti ili poremećaja koncentracije kod djece, ustanovili su znanstvenici, povezujući ih, u nekim studijama, s većom inteligencijom kod djece i mladih.

Konzumiranje riba je zdravo

U pogledu zabrinutosti kada je riječ o kontaminiranosti riba i školjaka živom i selenom prisutnima u oceanskim organizmima, u priopćenju američke udruge National Oceanic and Atmospheric administration (NOAA) stoji kako veću štetu ljudskom organizmu nanosi nekonzumiranje hrane iz mora, nego njezino konzumiranje, jer je količina žive ili selena u tim organizmima zanemariva.

NOAA ipak upozorava kako trudnicama tek nakon poroda i nakon što prestanu dojiti preporučuje konzumiranje mesa morskog psa, kita, sabljarki te odrezaka od tuna i skuša.

VAŽNA NAPOMENA: Ovaj članak je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakav savjet, dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Pročitaj još: Ribe

Ribe (lat. Pisces) su hladnokrvne životinje iz skupine kralježnjaka koje žive gotovo isključivo u vodi i dišu uz pomoć škrga. Naročito dobro osjetilo koje je razvijeno kod riba jest osjetilo bočne linije.

Dijele se i na: morske i slatkovodne, iako postoje i međuoblici. Ribe su široko rasprostranjene u gotovo svim vodenim ekosustavima na Zemlji. Nađene su na visokoplaninskim potocima i jezerima pasve do najvećih oceanskih dubina.

Riba kao hrana važan je izvor proteina i drugih hranjivih tvari za ljude kroz povijest. Mnoge vrste riba konzumiraju se kao hrana u gotovo svim regijama svijeta.

NE PROPUSTI  Feng Shui je starokinesko učenje o zdravom stanovanju

IZVOR: Wikipedija

Možda će vas zanimati i ovo: