Kostobolja ili giht je bolest sladokusaca

Kostobolja ili giht je bolest sladokusaca
Zdravlje čovjeka

Kostobolja ili giht je jedna od najpoznatijih i najčešćih bolesti koja se svojedobno liječila samo posebnim načinom prehrane. U kostobolje nagomilava se sol mokraćne kiseline u organizmu, osobito u nekim zglobovima, zbog blokade metaboličnog ciklusa purina (tvari koja se dobiva iz katabolizma nukleinskih kiselina, odakle i povećano stvaranje mokraćne kiseline) ili zbog smanjene sposobnosti bubrega da eliminiraju mokraćnu kiselinu.

Akutna kostobolja izbija naglo u zglobovima donjih ekstremiteta, osobito nožnog palca.

Ima mnogo faktora zbog kojih može nastati akutna kriza. To su, na primjer, obilni obroci, osobito ako su bogati masnoćama i purinom, pretjerano konzumiranje alkoholnih pića, ozljede, neki sastojci u lijekovima.

Kod kronične kostobolje javljaju se ne samo boli u zglobovima nego i karakteristični “ulozi” u raznim organima i tkivima, koji nastaju taloženjem mokraćne kiseline.

Prehrana za bolesnike koje pati kostobolja ili giht

Bez obzira na uzroke zbog kojih se nagomilava mokraćna kiselina u tkivima, režim prehrane zauzima važno mjesto, jer se njime može smanjiti sinteza i taloženje urata (soli mokraćne kiseline) u tkivima.

Prehrana mora biti bez purina, ali po količini kalorija prema stvarnim potrebama organizma – potpuno normalna.

Na dan treba uzimati 2000-2500 kalorija hrane, bogate ugljikohidratima (riža, krupica, tjestenina, povrće, voće, kompoti). Ona mora biti pripremljena vrlo jednostavno i bez soli.

Režim prehrane od 2000 kalorija:

Bjelančevine   56 g – 224 kalorije
Masti                66 g – 594 kalorije
Ugljikohidrati 300 g – 1200 kalorija
____________________
2018 kalorija

Doručak: 300 g zašećerenog mlijeka, keksi, 200 g svježeg voća.
Ručak: 100 g riže ili tjestenine (s maslacem, s umakom od rajčice, “milanski rižoto”), jaja u obliku prženice, “jaja s patlidžanima”, 200 g salate od rajčica, 40 g kruha, 200 g svježeg voća.
Večera: 30 g sitne tjestenine ili krupice, zobenih pahuljica, sitna tjestenina na juhi ili s maslacem, “jaja s patlidžanima” ili “tikvice nadjevene sirom”, 40 g kruha, 50 g svježega kravljeg sira, 200 g tikvica, 40 g sira belpaeze, 15 g ulja, 200 g svježeg voća.

Režim prehrane za vrijeme akutne kostobolje

– mora biti apsolutno bez purina da ne bi s već nataloženim purinom pridonio stvaranju nove mokraćne kiseline,
– ne smije sadržavati masna jela, sve oblike alkohola, teško probavljiva jela.

Ukupan broj kalorija, osobito u obliku ugljikohidrata (riža, začinjena uljem i rajčicom, kompoti od voća, krupica, zobene pahuljice, kuhano povrće), ne smije biti veći od 2000.

Dopušta se mala količina bjelančevina u obliku nemasne ribe. Osim toga, treba biti mnogo tekućine, barem dvije litre malo mineralizirane vode u 24 sata. Mora se izbjegavati sva ona hrana koja ima visok sadržaj životinjskih i biljnih purina.

Preporučljiv je jednostavan način prehrane da se suzbije kostobolja ili giht

Prehrana ima nesumnjivo odlučujuću ulogu u izazivanju akutne kostobolje. Vrlo često se događa da je jedna te ista vrsta hrane razlog napadaja bolesti.

O dijetetskom režimu mora se dobro razmisliti jer bi se na kraju moglo dogoditi da se isključi upravo ona vrsta hrane koja, kako se često događa, ne sadržava purin. To je katkad neka masna hrana, ponekad određena vrsta vina, kakav umak, ljuskar ili mekušac. Temeljitim se istraživanjem mogu tako izdvojiti štetne vrste hrane od onih koje bolesnik dobro podnosi.

U svakom je slučaju preporučljiv jednostavan i uravnotežen način prehrane koji sadržava dovoljne količine bjelančevina u obliku mesa, kuhanog ili pečenog na žaru, nemasne ribe, nemasnog sira (u razmjeru 0,5 – 1 g na kg tjelesne težine), zatim malo masnoća (ne smiju premašiti količinu od 0,5 g na dan na kg tjelesne težine), mnogo voća i povrća i malo natrijeva klorida (kuhinjske soli), jer zadržavanje natrija smanjuje topljivost mokraćne kiseline.

Što treba isključiti?

Iz dijete treba isključiti crveno vino, pivo, kakao i šampanjac, treba uopće ograničiti alkoholna pića, masnoće su nepoželjne. Osim toga treba izbjegavati i jela s umacima, salame, iznutrice, divljač, ljuskare. Kava i čaj se mogu piti.

S gledišta količine režim prehrane mora dati dovoljno kalorija da bi se zadržala ili postigla fiziološka težina tijela. Mora, dakle, biti manje kalorična, ako je bolesnik predebeo.

Budući da je količina odstranjenih urata obično proporcionalna s količinom izlučene mokraće, potrebno je izazivati i stalno zadržavati znatno otjecanje mokraće. Oslobođen zabrana, vezanih za visoki tlak, gojaznost i kardiovaskularne bolesti, bolesnik kojega pati kostobolja ili giht može popiti na dan 2 litre vode, dajući prednost – što nipošto nije pravilo – lagano mineraliziranoj vodi.

VAŽNA NAPOMENA: Ovaj članak je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakav savjet, dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Možda će vas zanimati i ovo: