Križaljke za djecu: Zanimljive osmosmjerke za djecu

Križaljke za djecu - Zanimljive osmosmjerke za djecu
Zabavne križaljke za djecu

 Najbolje križaljke za djecu

Predstavljamo vam nove križaljke za djecu – male osmosmjerke za djecu. Ove križaljke imaju 24 levela. Kao i svake osmosmjerke, imate tablu sa slovima, te pored table popis riječi koje treba pronaći. Opustite se i uz druge naše online križaljke. Ugodna zabava. 🙂

Pročitaj još: Enigmatika

Enigmatika (zagonetaštvo) je vještina sastavljanja i rješavanja zagonetaka (enigmi). Naziv je nastao od grčke imenice αἴνιγμα, zagonetka.

Koristi se već dugo i naziv zagonetaštvo (kojega nema u poznatijim rječnicima hrvatskoga jezika), dok Bratoljub Klaić u svom “Rječniku stranih riječi”, uz odrednicu enigmatika, navodi i naziv zagonetarstvo, koji se u suvremenoj enigmatici ne rabi.

IZVOR: Wikipedija

Križaljka

Rješavanje križaljki jedna je od najraširenijih igara na svijetu. Prva križaljka pojavila se u Velikoj Britaniji tijekom 20. stoljeća. Bila je općenita, podijeljena poljima i skupinama riječi koje su se međusobno križale okomito i vodoravno. Križaljke su se tiskale u dječjim knjigama i različitim periodičnim izdanjima.

Prvo znano izdanje današnje križaljke kreirao je novinar Arthur Wynne iz Liverpoola, stekavši naslov prvog kreatora ove popularne svjetske igre. Prva križaljka pojavila se 21. prosinca 1913. godine u nedjeljnom izdanju američkih novina New York World. Wynnova križaljka razlikuje se od današnjih križaljki, jer one u ovom obliku nemaju crna polja. Tijekom ranih dvadesetih godina 20. stoljeća drugi izdavači novina počeli su u svojim izdanjima tiskati križaljke. U ovom razdoblju križaljka je poprimila svoj karakterističan oblik.

Deset godina kasnije križaljka je iz SAD-a prešla Atlantik i osvojila Europu.

Prvo pojavljivanje križaljke u britanskim izdanjima bilo je u časopisu Pearson’s Magazine u veljači 1922., a prva Timesova križaljka tiskana je 1. veljače 1930. Nikola Faller autor je prve hrvatske križaljke (unakrštaljke), objavljene u Pariškoj modi 1. ožujka 1925.

Britanski sastavljači ubrzo su razvili nove uzorke, koji su bili bitno različiti od američkih. Jedan od njih je i kriptogramna križaljka, koja je postala vrlo popularna. Pravila sastavljanja i rješavanja za kriptogramku dali su A. F. Ritchie i D. S. Macnutt.

IZVOR: Wikipedija

Možda će vas zanimati i ovo: