Krvavi dijamant NADA donosi nesreću

Prema legendi, veličanstveni krvavi dijamant s imenom Nada, koji je nekada krasio neko indijsko božanstvo, oteo je neki hinduski svećenik. Priča se kako je jadnik bio mučen i zbog svog zločina ubijen.

Krvavi dijamant NADA donosi nesreću
Tko god je bio u posjedu dragocjenog kamena poznatog po imenu NADA, doživio je neku nesreću.

Dijamant, za kojega se smatralo da donosi nesreću, pojavio se u Europi 1642. godine i došao u vlasništvo francuskog krijumčara Jeana – Baptista Teferniera. On ga je za velik novac prodao, ali njegov rastrošan sin rasuo je najveći dio njegovog imetka. Jean – Baptist je umro rastrgan bijesnim psima u Indiji kamo je krenuo da bi se ponovno obogatio.

Dijamant je nakon toga došao u posjed Luja IV koji ga je rascijepio i sveo sa 112,5 karata na 67,5 karata. To smanjenje nije mu oduzelo kobnu moć. Nicolas Fouquet, koji ga je posudio da se njime okiti za neku svečanu večeru, okrivljen je za pronevjeru i osuđen na doživotnu tamnicu. Princezu Lamballe, veliku prijateljicu Marije Antoanete koja je često nosila taj prelijepi dijamant, razjarena praška gomila izmasakrirala je za vrijeme revolucije. Kralj Sunce je umro je politički oslabljen, a Luj XVI i Marija Antoaneta koji su naslijedili čuveni dijamant, završili su na giljotini. Nakit, sada već povijesna dragocjenost, kupio je 1830. Henry Hope i platio za njega 150.000 dolara. Ubrzo nakon toga sreća mu je okrenula leđa, a jedan od njegovih unuka umro je siromašan. Posljednji nasljednik oslobodio se dijamanta i prodao ga. Od tada, već 60 godina, dijamant ide iz ruke u ruku.

Krvavi dijamant NADA se nalazi u Smithsonian Institutu

Između ostalih našao se i kod Francoisea Jacquesa Coletea, koji je izvršio samoubojstvo, zatim kod ruskog grofa Ivana Kanitoviča, koji je ubijen. Godine 1908. turski sultan Abdul Hamid, platio je za dijamant 400.000 dolara i poklonio ga najdražoj konkubini Subaji. Iste godine Subaja je umrla probodena bodežom svog gospodara, a on sam zbačen je s prijestolja. Tada je Simon Monthardies postao vlasnik Nade. Nedugo nakon toga smrt je zadesila njegovu suprugu i kćer. Dijamant Nada prelazi preko Atlantika.

NE PROPUSTI  Prvi svjetski rat kroz razne zanimljive fotografije

Vlasnik postaje financijski magnat McLean koji ga je kupio za samo 154.000 dolara. Njegov sin Vincent je nakon toga stradao u prometnoj nesreći, a kćer je umrla od prevelike doze umirujućih sredstava. McLeanova žena odala se heroinu, dok je on sam završio u ludnici. Umro je 1949. godine, ostavivši fatalno nasljedstvo unučadi, među kojima je bila tada petogodišnja Evalyn. Dvije godine kasnije, McLeanovi su prodali krvavi dijamant draguljaru Harryju Winstonu, koji ga je poklonio Smithsonian Institutu, gdje se još danas nalazi. Možda su zbog toga našli Evalyn McLean mrtvu u njenom apartmanu u Dallasu 13. prosinca 1967. godine? Imala je samo 25 godina i nikad se nije saznao razlog njene smrti.

Možda će vas zanimati i ovo: