Lipov cvijet ima svoje zanimljive tajne

U ovoj objavi možete pročitati neke zanimljive informacije kada je u pitanju lipa i lipov cvijet. Sigurni smo da mnogi od vas nisu znali te neke pojedinosti. Svakako, nadamo se da će vas objava zabaviti.

Lipov cvijet ima svoje zanimljive tajne
Moći lipe našle su korijen i u narodnom vjerovanju, a to pokazuje i vjerovanje da lipa štiti od groma.

 Magična lipa i lipov cvijet

Mnoge biljke poznate su po svojim dobrim i lošim utjecajima na čovjekovo zdravlje, raspoloženje i na njegovu psihičku ravnotežu.

Međutim, jedno stablo se izdvaja po svojoj moći dobrog djelovanja, a to je lipa. Mirna, čista i dostojanstvena, biljka koja skreće pozornost na sebe tek na drugi pogled. Oduvijek je bila simbol nečega dobrog, a osobito prijateljstva.

Lipu su povezivali i uz ljubav. Razmaknuvši paučinu s prašnih knjiga možemo pronaći da je npr. Herodot 420. godine prije Krista pisao o lipi, govoreći o skitskome plemenu zvanom Enar koje se služilo “likom lipe” kako bi proricalo sudbinu za svojih čudnih rituala u čast boginje Afrodite.

Da su i stari Grci bili fascinirani njenim značenjem svjedoči i Ovidije govoreći o Philomenu i Baukidi koji su po legendi ugošćivali Zeusa i Hermesa kada bi se ovi pojavljivali u ljudskom obličju na Zemlji, te govori o dva stabla koja poslije Philomena i Baukidine smrti zaštićuje svetište Zeusa, koje su ovi za života čuvali. Jedno od tih dvaju stabala prema legendi je bio hrast, dok je drugo bila lipa, ovaj puta simbol nježne vjernosti.

Još malo zanimljivosti oko lipe

Moći lipe našle su korijen i u narodnom vjerovanju, a to pokazuje i vjerovanje da lipa štiti od groma, ukoliko čovjek sjedi pod njom, dok su seljaci znali sipati pepeo lipe po oranicama kako bi ih sačuvali od štetočina.

Zbog vjerovanja u to da je lipa drvo sudbine, na dan rođenja muškog djeteta u nekim krajevima sadilo se stablo lipe.

NE PROPUSTI  Šahist Karpov i povijest šahovskog svijeta

Lipu su ponegdje doživljavali i nekakvim sredstvom obrane od zlih sila, pa su se sadnjom lipe i unošenjem njenog granja domaćini kuće braniii od vještica. Isto tako, amuleti od lipovog lika koristili su se za zaštitu od čarolija.

Lipa ima i ljekovite vrijednosti. Tako se nekada spominjalo da se zubobolja može izliječiti uz pomoć izdanaka od lipe. Koliko je poznato, ta doista vrijedna biljka prvi puta je proslavljena u djelu “Medicinski Parnas”, Joachima Bechera, njemačkog liječnika. Lipa se koristi npr. protiv kašlja, prehlade, slabokrvnosti i padavice. Njena najvažnija ljekovita svojstva su sljedeća: pospješuje znojenje, ima blagi umirujući učinak na bolove i psihičku napetost, te smiruje grčeve.

Lipa se ipak ne bi smjela, u obliku raznih čajeva, piti dugotrajno i redovito zbog toga što stalnim uzimanjem djeluje loše na srce. No, dvije do tri šalice čaja od lipe tijekom prehlade, ne samo da neće štetiti, već će i te kako koristiti da prehlada brže prođe.

Da li je vama možda nekada pomogao lipov cvijet? Recite nam u komentarima. Hvala!

Možda će vas zanimati i ovo: