Maltezeri: Korisni savjeti za njegu i kupanje

Maltezeri: Korisni savjeti za njegu i kupanje
Njega pasa

Kada su u pitanju kućni ljubimci psi maltezeri, u ovoj objavi možete pročitati neke korisne savjete u vezi njege očiju, dlake i noktiju tih pasa.

Maltezeri i njega njihovih očiju

Pretjerano suzenje očiju vrlo je često kod maltezera, pa dosta njih ima smeđe/crvene mrlje ispod očiju, što je još primjetnije zbog bijele boje njihove dlake. Štenci mijenjaju mliječne i dobivaju stalne zube u starosti od šest mjeseci. Tada dolazi do promjene u facijalnom predjelu zbog čega se često javlja pretjerano suzenje. U ovom slučaju to je veoma teško spriječiti. Vrlo često nakon tog perioda više nema takvih problema.

Ipak, neki maltezeri i kao odrasli pretjerano suze, pa je potrebno posvetiti više pažnje njezi očiju i dlake oko njih. Prvo što treba napraviti je otići kod veterinara, koji će provjeriti da li su vašem psu možda začepljeni ili suženi suzni kanali. Veterinar može predložiti liječenje antibioticima ako utvrdi da su bakterije uzrok problema.

Kako spriječiti i umanjiti pretjerano suzenje očiju?

Svakog dana čistite područje oko očiju vašeg maltezera. Ponekad koristite i neki blagi šampon za pse. Pazite da isti ne uđe u oči. Dobro će Vam poslužiti mekana četkica za zube. Dobro isperite. Dlaku ispod očiju možete prebrisati gazom ili vatom natopljenom bornom vodom (acidi borici 2% ili 3%, u krajnjem slučaju 6%).

Budite veoma pažljivi da tekućina ne uđe u oči. Umjesto borne vodice možete koristiti i neki drugi proizvod za čišćenje očiju, koji možete kupiti u pet shop-u. U tom slučaju slijedite uputstva s bočice. Važno je napomenuti da je potrebno dlaku ispod okica maltezera održavati suhom, jer vlažna dlaka pogoduje nastajanju gljivica koje dodatno pospješuju crvenilo ispod očiju. Neko vrijeme psu dajte piti flaširanu vodu (Jana, Bistra…).

Ponekad voda iz slavine sadrži minerale koji “boje” dlaku. Ljubimca hranite kvalitetnom i zdravom hranom, budite sigurni da ona ne sadrži umjetne boje. Neka veterinar provjeri da li je vaš maltezer alergičan na neku hranu. Ovo je često uzrok pojačanog suzenja. Provjerite ima li pas buhe, jer i one mogu izazvati ovaj problem.

Također, veterinar treba provjeriti ima li pas ušne parazite.Oni mogu izazvati iritaciju. No, u svemu tome veliku ulogu ima i genetika. Ako su roditelji vašeg psa imali ovaj problem velike su šanse da će i vaš ljubimac imati iste.

Njega dlake

Njegu dlake maltezera treba započeti još dok je štene. Tada ona ne zahtijeva posebno uređivanje. Međutim, Vašeg ljubimca je potrebno na vrijeme početi privikavati da stekne “dnevnu rutinu” koja će ga pratiti do kraja života.

Češljanje je jedna od najbitnijih stvari, ako želite da vaš maltezer ima lijepu, sjajnu dlaku bez čvorova. Ukoliko pas ima dugu dlaku morate ga češljati barem jednom dnevno, dok onog sa kraćom, možete i svaki drugi dan.

Kada češljate Vašeg ljubimcca poželjno je dlaku malo navlažiti sa grooming sprejem. Tako ćete izbjeći lomljenje dlake. Nažalost, dlaka svakog maltezera će se ponekad zapetljati. Neke teksture dlake su problematičnije za održavanje od drugih.

Otpetljavanje čvora

Ukoliko nađete čvor, isti prvo nježno probajte otpetljati prstima, jer ako odmah koristite četku počupat ćete mnogo dlake. Kada je čvor velik i pljosnat uzmite makaze i razrežite čvor na dva-tri dijela, ali u okomitom pravcu, nikada vodoravno, te naizmjenično koristite češalj i prste dok se čvor ne razmrsi. Nikada ga ne pokušavajte raspetljati odjednom četkom ili češljem.

NE PROPUSTI  Krpelji i buhe kod pasa i drugih životinja

Znamo da je ovo vrlo dosadan i naporan posao, ali jedino tako ćete izbjeći šišanje svog maltezera. Ukoliko je dlaka previše zapetljana, a čvorovi ogromni, jedino rješenje je šišanje. Zato nikada sebi ne dozvolite nemarnost kada je dlaka Vašeg ljubimca u pitanju.

Maltezeri i njega njihovih noktiju

Nokti maltezera rastu slično kao i nokti kod ljudi. Krajevi su mrtvi, a živac sadrži krvni sud. Kod rezanja noktiju psa bitno je da se odsječe mrtvo tkivo nokta, a da se ne odsječe živi dio gdje se nalazi živac.

Ponekad, psi mogu istrošiti nokte trčanjem po asvaltu, ali u većini slučajeva je potrebno sređivanje noktiju svake dvije do tri sedmice. Predugački nokti grebu, a mogu i smetati psu dok hoda.

Ukoliko maltezera, još kao štene, naviknete na rezanje noktiju, s tim nećete imati problema kada odraste. Naučite psa da bude miran kako mu ne bi oštetili živac u noktu, što jako boli. Za neke pse je bolje da to odradi veterinar ili groomer nego vi.

Boje noktiju

Makaze za rezanje noktiju pasa možete kupiti u pet shop-u. Postoje dvije vrste: “giljotine” I makaze. Giljotine imaju izmjenjive nožiće, a makaze udubljenje koje odgovara noktu. Nikada ne koristite makazice za rezanje ljudskih noktiju, jer mogu slomiti ili povrijediti Vašeg ljubimca. Psi imaju debele nokte, pa je bitno da makaze budu oštre.

Nokte režite pod dobrom svjetlošću. Neki maltezeri imaju bijele ili svijetlije nokte, tako da je lako odrediti gdje je živac, ali neki imaju tamne, zbog čega isti nije vidljiv. U tom slučaju režite samo vrhove noktiju.

Možda će biti potrebno da to radite češće kako biste dostigli željenu dužinu noktiju kod psa. Nokte režite pod pravim uglom, najbolje, poslje kupanja. Tada su oni mekši.

Kupanje maltezera

Učestalost kupanja ovisi o tome radi li se o izložbenom psu ili kućnom ljubimcu, kao i o tome koliko često izvodite psa u šetnju, te koliko je prljav. Optimalni razmak između kupanja je od sedam do petnaest dana.

Prije početka kupanja obavezno raščešljajte psa, jer čvorići u vodi postaju čvršći i samim tim teži za otpetljavanje. Nemojte zaboraviti zaštititi uši. Stavite malo vate u njih, kako bi spriječili ulaz vode u ušnu školjku.

Dlaku dobro pokvasite, nanesite razrijeđen šampon na leđa, ispod vrata, na šapice i rep te utrljajte šampon po psu. Zatimm dobro isperite. Ovaj korak je veoma bitan zato što svaki ostatak šampona može iritirati ili isušiti kožu vašeg ljubimca.

Dok ispirate glavu pazite da mu voda ne uđe u uši ili oči. Mlaz vode neka uvijek bude u smjeru suprotnom od očiju tj. u smjeru rasta dlake.

Sušenje

Nakon što ste okupali psa slijedi sušenje. Rukama iscijedite vodu iz dlake, obračajući posebno pažnju na uši, noge i rep. Poželjno je da ga osušite sa fenom za kosu. Nemojte ga držati previše blizu psa i podesite ga na toplo, a ne na vruće.

Sušeći maltezera istovremeno ga i četkajte sa četkom u smjeru rasta dlake. Osim što ćete lakše osušiti istu, ispravit ćete i neke lokne, pa će im dlaka biti puno ravnija.

Kupanje je jedna od manje omiljenih, ali bitinjih stvari za zdravlje i njegu maltezera. Mnogi psi ne vole kupanje, pa ukoliko nemaju tu naviku sigurno će istrčati iz kade usred akcije ili će biti toliko nervozni da nećete uspjeti ni da ih natjerate da uđu u kadu.

NE PROPUSTI  Bolesti srca kod pasa i uzroci bolesti

Često kupanje

Često kupanje maltezera se ne preporučuje, jer se istim skida prirodna masnoća kože, pa ona postaje suha. To dovodi do perutanja, a smanjuje se i njena zaštitna uloga. Skidanjem ovog zaštitnog sloja, stvaraju se povoljni uslovi za nesmetan prodor mikroorganizama u kožu I nastanak infekcija.

Učestalost kupanja zavisi i od dužine i gustine, tj osobine dlake. Osim toga maltezeri koji borave u stanu zahtijevaju redovnije kupanje u odnosu na one koji su napolju, kako bi bili uredni.

Maltezeri i smanjivanje njihovog stresa od kupanja

Naviknite psa na kupanje dok je mlad

Koju god rasu psa da imate dobro je početi s kupanjem dok su mladi, kako bi se navikli na tu aktivnost. Ne postoji tačno određena starosna granica za prvo kupanje šteneta, obično je to uzrast oko 2,5 mjeseca. Međutim, ukoliko nije izrazito prljavo ili nema specifičan miris, kupanje se može odložiti i za kasnije.

Kada je u pitanju prvo kupanje šteneta, budite izuzetno pažljivi kako se pas ne bi uplašio. Jedno negativno iskustvo sa vodom i pas nikada neće voljeti da se kupa. Stoga, krenite polako, budite pozitivni i ne zaboravite da nagradite psa za „saradnju tokom ove aktivnosti“.

Prije kupanja ga dobro iščetkajte

Bilo da pas ima kratku ili dugu dlaku pre kupanja dobro ih je temeljno iščetkati kako bi odstranili sve veće prljavštine iz dlake. Osim toga kod pasa sa dugom ili kovrdžavom dlakom, četkanjem prije kupanja razmrsiće se dlaka i otkloniće se svi čvorići, pa će kupanje biti mnogo lakše, a i sva nečistoća biće temeljnije odstarnjena. Zatim, pripremite sve rekvizite prije nego što počnete da kupate psa.

Pripremite sve rekvizite prije kupanja

Prije nego što maltezera ubacite u kadu pripremite sve što Vam je potrebno. Kadu napunite mlakom vodom, ukoliko imate stavite gumenu podlogu ili ručnik kako se pas ne bi klizao. Pripremite šampon za kupanje, četku i peškir. Ne ostavljajte psa samog u kadi ako ste nešto zaboravili, jer se može desiti da se uznemiri ili da istrči iz kade.

Proces kupanja

Pokvasite psa toplom vodom, krenite od zadnjeg dijela prema glavi, pazeći da mu voda ne uđe u uši. Zatim, nanesite šampon. Vrsta šampona je jako važna i svakako imajte na umu da se psi ne smiju kupati našim šamponima, jer psi i ljudi imaju različite nivoe PH vrijednosti kože.

Šampon se nanosi prvo na leđa, zatim na stomak, noge i rep. Vodite računa da im isti ne uđe u oči i uši. Psa je potrebno dva puta našamponirati i svaki put dobro isprati, jer ostaci sapunice mogu izazvati nadraženost kože i svrab.

Dobro obrišite i osušite dlaku

Nakon ispiranja obrišite preostalu vodu suhim ručnikom. Vlažnu dlaku možete osušiti i fenom na niskoj temperaturi. Tokom i nakon feniranja ide češljanje da bi dlaka dobila sjaj, a zatim psa ostavite u toploj prostoriji neko vrijeme. Neka prođe bar dva sata od kupanja do prve šetnje kako se vaš ljubimac ne bi prehladio, naročito u zimskom periodu.

IZVOR: idealanpas.wordpress.com

Koja su vaša iskustva kada su u pitanju maltezeri? Da li ste imali takve pse? Možete nam reći u komentarima. Zahvaljujemo unaprijed!

Možda će vas zanimati i ovo: