Masaža limfnog sustava

Masaža limfnog sustava
Kod masaže limfnog sustava nema stiskanja, nema gužvanja ni drugih klasičnih tehnika. Postoji samo milovanje, koje ima izuzetno pozitivan učinak na kožu, psihu i obrambeni sustav tijela.

Masažom do zdravlja

Masaža limfnog sustava može napraviti čuda. Naravno, pod pretpostavkom da za nju postoje uvjeti.

Gotovo da nema masaže koju je znanost toliko istraživala, koja je bila toliko sporna, a danas je nezamjenjiva u kozmetici i medicini. Riječ je o masaži limfnog sustava nježnim pritiskivanjem i opuštanjem, nekom vrsti – milovanja. Ono prodire u dubinu tijela i stimulira tijek limfe.

Limfa je tekućina što teče tijelom limfnim kanalima da bi skupljala ostatke izmjene tvari iz vezivnog tkiva. Prečistaći tog sustava su limfni čvorići. Oni pročišćavaju limfu i služe kao “odlagalište” za tvari koje organizam ne može razgraditi. Istodobno “bijela krv”, kako još nazivaju limfu, izravno opskrbljuje stanice životno važnim sastojcima. Zbog svega toga je dobar rad limfnog sustava – pored dobre cirkulacije krvi – nužna pretpostavka kvalitetne izmjene tvari u organizmu, a time i zdravlja, odnosno ljepote.

Terapija milovanjem – stvara čuda

Za razliku od krvožilnog sustava, limfni sustav ne raspolaže središnjom “pumpom”, već se limfa kreće zahvaljujući aktivnosti muskulature. Ako se premalo krećemo, može doći do zastoja u tijeku limfe i ona jednostavno ostaje u vezivnom tkivu. Loše disanje, preuska odjeća, pušenje, alkohol, prevelika težina ili organske smetnje mogu ugroziti prijeko potreban tijek limfe. U takvim slučajevima terapeut masažom potiče cirkulaciju krvi, odnosno limfe bogate hranom i na taj način ubrzava izmjenu tvari.

Danski biolog dr. Vodder, koji je razvio tzv. metodu “drenaže”, “odvodnjavanja” limfnog sustava metodom “pumpanja”, prije pedesetak godina, upravo zbog rečenog drži limfni sustav ključem mladosti, ljepote i vitalnosti. On je uveo masažu da bi umornu kožu ponovno učinio svježom i elastičnom i da bi omogućio iznutra posvemašnju i prirodnu regeneraciju cijelog tijela.

Da bi limfa mogla pravilno teći tijekom masaže, “drenaža” uvijek počinje od vrata. Na vratu, naime, limfa ulazi u vene da bi se vratila krvotokom na polazište. Tek kad taj čvor bude “otčepljen”, kad u njemu bude prevladan zastoj limfe, maser počinje s obradom tijela prateći limfne putove. Od stopala preko nogu, ruku, ramena, leđa, prsiju i trbuha do lica. Pri tome ne koristi ni kremu, a ni ulje, kako ne bi smanjio trenje između dlana i kože. Ako je masaža izvedena pravilno, masirani osjeća “pumpanje” koje djeluje toliko umirujuće da se potpuno opuste čak i izuzetno nervozni ljudi.

NE PROPUSTI  Je li riba uistinu tako zdrava?

Balzam za izmrcvarene živce

Nježna terapija milovanjem stimulira vegetativni živčani sustav i omogućava zaborav svih svakodnevnih aktivnosti i briga. Nježna i ritmička stimulacija parasimpatikusa opušta živčani sustav. U normalnim okolnostima je odnos između napetosti i opuštanja uravnotežen, jer je jedan živčani sustav (simpatikus) nadležan za aktivnosti, a drugi (parasimpatikus), za san i odmor. U naše vrijeme, opterećeno stresovima i napetostima, mi smo stalno “pod naponom”. Simpatikus nas stalno tjera na aktivnost, pa kad se želimo “isključiti”, to nam često ne uspijeva. U takvim slučajevima masaža limfnog sustava može napraviti čuda. Naravno, pod pretpostavkom da za nju postoje uvjeti. Telefon treba biti isključen, prostorija odgovarajuće zagrijana, dijelovi tijela koje trenutno maser ne obrađuje moraju biti uvijeni u deku, a ruke masera ne smiju biti hladne. Dešava se, dapače, da masirani odmah nakon masaže – zaspi! Za Barbaru Kopplow, koja poučava vještinu masaže limfnog sustava, to je najbolji znak da je “drenaža” uspjela. Pored toga ona ističe: “Mirovanje nakon masaže je prijeko potrebno da bi ona imala maksimalan učinak”.

Dubinskim čišćenjem do – lijepe kože

Koža može biti lijepa jedino u slučaju kad je osigurana njena kvalitetna prehrana i odstranjivanje nepotrebnih ostataka metabolizma. U protivnom dolazi do crvenila kože, do alergija, ekcema i zastoja u tijeku limfe. “U svaku kozmetičku obradu treba uključiti i drenažu limfnog sustava, jer je jedino na taj način moguće efikasno, dubinsko čišćenje kože“, tvrdi Lore Kruger, voditeljica u Kozmetičkoj školi u Hamburgu. “Čak i kod akni, mogu se na taj način postići dobri i trajni rezultati”, tvrdi ona.

U pravilu, pri kozmetičkoj obradi se stimulira krvotok kroz vezivno tkivo. Na taj se način opskrbljuje koža i s potrebnim kisikom. Istovremeno dolazi do nakupljanja vode u tkivu. U prvi mah to može djelovati vrlo pozitivno, jer koža izgleda glatka i sjajna. No, posljedica je, gledano dugoročno, da ona gubi elastičnost. Osim toga, nakupine te vode priječe slobodan dotok tvari u stanice kože. Takve nakupine vode mogu se odstraniti upravo “drenažom” limfnog sustava. Prepreke opskrbi stanica bivaju na taj način otklonjene, suvišna voda odstranjena, a tkivo ostaje elastično. S obzirom na to da se izmjena tvari s godinama usporava, drenaža limfnog sustava može doista biti neka vrsta eliksira mladosti.

NE PROPUSTI  Jake i bolne menstruacije: Koji mogu biti uzroci?

“Služba sigurnosti” u tijelu

No, to i nije sve! Limfni sustav  se brine za obranu organizma od bolesti. Uz pomoć limfocita što se nalaze u limfnim čvorovima, tijelo se štiti od bolesti i odstranjuje iz tkiva bakterije, viruse i klice.

Christiane Kahl iz Hamburga, bavi se limfo-terapijom provjeravajući pritom odlike “drenaže” na brojnim pacijentima, ali i na samoj sebi. O tome kaže: “Nakon serije od 12 ‘drenaža’ prošla sam zimu bez kašlja i infekcija. I to usprkos činjenici što dnevno dolazim u dodir s brojnim ljudima”.

Ako se tijek limfe kroz organizam stimulira masažom, “tjelesna policija” postaje još aktivnija i efikasnija. Da li se na taj način, dugoročno gledano, jača limfni sustav, nije poznato, ali se to pretpostavlja.

Tko radi “drenaže”?

Maseri, kozmetičari i iscjelitelji mogu “drenirati” kao medicinski školovani terapeuti, no još je uvijek pitanje jesmo li u dobrim rukama? Školovanje po “metodi dr. Voddera” je u Njemačkoj zakonom zaštićeno i zahtijeva kvalificirano poznavanje složenih tehnika masaže. To je značajna činjenica, jer pogrešno izvedena “drenaža” – škodi!

Ako je obrada neugodna ili dapače bolna, treba je odmah prekinuti. U Njemačkoj postoje institutu koji raspolažu s uređajima za masažu. Masirani može sam birati pritisak masaže, no poklonici dr. Voddera tvrde da to nije nikakva “drenaža” limfnog sustava, jer da je ruka nezamjenjiva.

Ako se radi o bolesnim začepljenjima, kao što je to slučaj kod teških edema, ili nakon amputacije dojke, “drenažu” propisuje liječnik, i ona se izvodi u bolnici.

Kada je “drenaža” opasna?

Patite li od upala, ne smijete se ni u kom slučaju upuštati u masažu limfnog sustava. U protivnom će se virusi i bakterije još više raširiti po tijelu i izazvat će nove upale. Pričekajte da upala prođe, a tada se podvrgnite masaži. Od “drenaže” morate odustati i u slučaju tromboze, jer postoji opasnost od embolije. Za vrijeme menstruacije ne treba masirati trbuh. Isto vrijedi i za područje štitne žlijezde ako ona ima pojačan rad. Ako imate niski tlak, najbolje je raditi masažu cijelog tijela, jer aktiviranjem parasimpatikusa opada i krvni tlak.

NAPOMENA: Ovaj tekst je isključivo informativnog karaktera. Za postavljanje bilo kakve dijagnoze, medicinski savjet ili liječenje obavezno se obratite svom liječniku!

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)