Mate čaj ima niz ljekovitih svojstava za zdravlje čovjeka

Mate čaj ima niz ljekovitih svojstava za zdravlje čovjeka
Zdravlje čovjeka

Mate čaj je pravi dar prirode, koji su otkrili Indijanci iz Južne Amerike te su ga donijeli u Europu. Drugi naziv mu je paragvajski čaj ili Yerba Mate. Okus mu je nijansu gorkast s blagom slatkom notom. Kuhanje mate čaja je poseban ritual, za koji će vam trebati calabash (sušena tikva) i bombilja (slamka sa filterom na kraju).

Mate čaj ima dosta korisnih svojstava

Čaj ima niz korisnih svojstava pa je i iz tog razloga njegova uporaba vrlo široka. Mate ima tonizirajuće djelovanje i pomaže pri oporavku nakon teškog fizičkog napora. Ovo možemo zahvaliti činjenici da mate čaj sadrži matein (Metil Xantine). Naime, ova supstanca djeluje poput kofeina, koji učvršćuje tijelo, daje snagu i energiju. No, značajna razlika mateina za razliku od kofeina je ta da matein ne povećava tlak i ne povećava broj otkucaja srca. Uz ove blagodati, matein iz mate čaja poboljšava imunološki sustav, tonizira tijelo te povećava otpornost organizma na virusne infekcije.

Mate čaj ima pozitivan učinak na gastrointestinalni sustav (pozitivno djeluje kod proljeva te kod zatvora), pomaže kod bolesti bubrega i mokraćnog sustava. Isto tako savršeno čisti krv i krvne žile od kolesterola. Posebno je važno napomenuti da su Indijanci, koji su otkrili ovaj čaj, bili u stanju zamijeniti mate čaj za hranu (kada bi išli na duga putovanja nosili su čaj koji im je zamijenio hranu).

Priprema čaja

Ono što Mate čaj čini posebnim je to da sadrži velike količine vitamina i minerala neophodnih za ljudski život:

• vitamine : B, A, C, E,
• tanin,
• karoten,
• biotin
• nikotinsku kiselinu, pantotensku kiselinu i kloridnu kiselinu,
• magnezij, kalcij, željezo, natrij, kalij, mangan, silicij, fosfate i sumpor.

NE PROPUSTI  Pretilost ili debljinu izazivaju razni poremećaji

Klasično pripremanje mate čaja uključuje nekoliko koraka, tijekom kojih ne biste trebali žuriti. Calabash se napuni sa oko 2/3 suhim čajnim lišćem i stavimo ga pod kutem 45 stupnjeva. Zatim se u malim količinama u kalabas toči vrela voda (cca 80–90 stupnjeva) tako da se čajni listići lagano ovlaže.

Nakon što je voda u potpunosti apsorbirana u čajne listiće ( 3 minute ), poprimit će izgled guste paste. U kolebas se stavlja bombilja tako da filter dođe do dna, a vodu napunimo do vrha. Imajte na umu da Mate čaj ne bi trebalo zaliti kipućom vodom, jer će tada izgubiti sva svoja blagotvorna svojstva, pa čak može poprimiti gorak okus.

IZVOR: pokrenidotme.wordpress.com

VAŽNA NAPOMENA: Ovaj članak je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakav savjet, dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)