Nervoza i napetost u životu

U nedostatku kisika mozak ne može izvršiti svoje zadatke. Što je nervoza i napetost veća, to je njihovo loše djelovanje na mozak izrazitije.

Nervoza i napetost u životu
Mozak živčano napete, zabrinute osobe, koja ima nepravilan odnos prema životu, trpi od slabe prehranjenosti, koja je nastala kao posljedica stezanja krvnih žila preko kojih se mozak hrani.

Golf je zaista lijepa igra! On izvlači iz čovjeka ono što je u njemu najbolje, ili pokaže ono što je najgore.

Iskusni ljudi kažu, da čovjeku u ruke treba dati štap za golf, pa će se vidjeti kako se mijenja. Od ugodnog, blagog i krotkog čovjeka, on će odjednom postati pravo čudovište. Iz njega će prskati otrov, izbacivat će iskre, svoj bijes i duševnu patnju iskaljivat će na zelenilu, travi, grmlju, na nosaču pribora za golf, pa čak i na svojim partnerima u igri. Ali, srećom svi igrači golfa nisu isti, jer postoje i oni koji sigurnim koracima mirno napreduju.

Četiri igrača upustila su se u raspravljanje. Jedan od njih, izrazito slab igrač, imao je zajapurene obraze. Bio je svadljiv i usijana glava. Najprije je namjestio lopticu na gomilicu pijeska i snažnim, ali lošim udarcem odbacio je u stranu, da bi je zatim krivudavom linijom “vodio” preko pokošenog travnjaka. Od njegovih riječi, koje je u bijesu izgovorio, i trava je morala pocrveniti. Pošto je lopticu nekako dotjerao do cilja, promrmljao je: “Dvanaest!”

Razonoda

Njegovom partneru također je loše pošlo. Ali, on je na to gledao mnogo smirenije i pravilnije. Iako mu sve nije polazilo za rukom, on nije bjesnio. Igru je smatrao razbibrigom i razonodom. Laganim i odmjerenim korakom išao je preko travnjaka. Smireno je tjerao lopticu, postigavši četiri boda. Usprkos svemu, osmijeh mu nije silazio s lica. Bio je ljubazan i uljudan i ponašao se kao pravi sportaš.

Dakle, bilo da ste dobar sportaš ili ne, ponašajte se u životu kao pravi sportaš. Pravilan odnos prema zbivanjima u životu mnogo znači za jednog čovjeka.

NE PROPUSTI  Konzumiranje riba za kvalitetniju starost

Čovjek koji gubi strpljenje i dobru volju rasipa svoj trud u vjetar. Ako postane živčano napet i ako se ljuti na sve, taj će kao onaj razljućeni igrač poslije posljednje rupe na igralištu za golf biti veoma razočaran kad ugleda broj postignutih bodova.

Odnos

Ovaj događaj može odlično prikazati naše ponašanje i odnos prema životnim zbivanjima. Promašaji i neuspjesi koje doživljavamo i koji nam kvare igru i poražavaju nas, nisu tako važni kao to, kako gledamo na loše udarce u toj igri. U životu vrijedi, isto pravilo kao i u golfu: “Pravilan odnos znači sve!” Što prije shvatimo da nas promašaji uče da cijenimo uspjehe, da se život sastoji od razočaranja i sreće, to ćemo brže naučiti vještinu životne igre.

Čovjek koji se plaši života i klone kad doživi neuspjeh i kad mu ne ide kako bi trebalo, obično je nespretan i u igranju golfa. Dakle, odnosimo se prema zbivanjima razboritije nego do sada, ukoliko se ponašamo kao čovjek koji se boji života. Budete li smireni i pribrani i namjestite li lopticu kako treba, mnogo ćete lakše i brže postignuti cilj. Naprotiv, ako se uzbudite i razljutite, postići ćete veoma malo bodova.

Čovjek sa smirenim i razumnim odnosom prema životnim zbivanjima ima bolji optok krvi i bolje prehranjen mozak. Pravilan krvotok koji dobro prehranjuje stanice njegovog mozga omogućit će mu da bistro razmišlja. On brzo dolazi do razumnih i točnih zaključaka.

Nervoza i napetost je nešto što se mora smanjiti

Međutim, mozak živčano napete, zabrinute osobe, koja ima nepravilan odnos prema životu, trpi od slabe prehranjenosti, koja je nastala kao posljedica stezanja krvnih žila preko kojih se mozak hrani. Onaj tko je opterećen mišlju da mu život čini nepravde i tko udara glavom o zid svojih neuspjeha, umjesto da ga zaobiđe, taj će doživjeti još veće promašaje. Ta pojava se može pokazati kao kratkotrajna anemija, ali i to je dovoljno da se mozak liši potrebne količine svježe krvi, koja bi mu omogućila da u određenom trenutku bistrije razmišlja.

NE PROPUSTI  Lagani i cool crteži otkrivaju skrivene tajne

To nastaje ovako. Čovjek je nervozan, živci napregnuti i uznemireni, a mišići na njegovom tjemenu i oni oko sljepoočica se stežu. To isto događa se na zatiljku i sve do ramena. Time se stvara pritisak na krvne žile koje zbog toga nedovoljno snabdijevaju mozak krvlju i kisikom. U nedostatku kisika mozak ne može izvršiti svoje zadatke. Što je nervoza i napetost veća, to je njihovo loše djelovanje na mozak izrazitije.

Dakle, naučimo se nečemu korisnom od igrača golfa. Poslije lošeg udarca, odmorimo se i namjestimo lopticu pažljivije i bolje. Dopustimo da krv snabdije mozak dovoljnom količinom kisika, jer će samo tako moći donositi bolje odluke. Smatrajte loš udarac opomenom koja nas poziva da smirenije igramo. Uvjerit ćete se da je pametnije kad igralištem koje se zove život koračate s osmijehom na licu, pribrano i bistra uma.

VAŽNA NAPOMENA: Ova objava je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakav savjet, dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Možda će vas zanimati i ovo: