Oni su ukras, ali i ogledalo zdravlja: 15 istina o noktima!

Oni su ukras, ali i ogledalo zdravlja: 15 istina o noktima!
Lakirani nokti možda su lijepi, ali se pametnije odlučiti za prirodan izgled. Naime, nokti bez laka lakše “dišu”, a uz to većina lakova sadrži ftalate, dokazano kancerogene spojeve!

Pušaći imaju žute nokte, poljoprivrednici crne, a šminkerice lakirane! Ali kad se uklone slojevi boje ili prljavštine, nokti otkrivaju stanje našeg srca, bubrega, štitnjače i pluća. Mogu pomoći u dijagnosticiranju bolesti i pružiti uvid u opće zdravstveno stanje. Donosimo listu zanimljivosti i korisnih informacija o noktima!

 1. Nokti na rukama izrastu oko 3.5 milimetara u mjesec dana, dok će oni na nogama u istom periodu postati dulji samo milimetar i pol. Oni na dominantnoj ruci rastu nešto brže.
 2. Suprotno uvriježenom mišljenju, bijele mrljice na noktima nisu znak da vam nedostaje kalcija. One se, naime, pojavljuju ako na neki način pritisnete ili opteretite nokat.
 3. Nokti i kosa imaju isti sastav: građeni su od keratina. Dakle, hrana koja je dobra za vašu kosu, dobra je i za zdravlje noktiju. Ako vas nije strah da ćete se udebljati, svakodnevno konzumirajte pivski kvasac, koji će učiniti čuda kako za kosu tako i za nokte!
 4. Muškarcima nokti rastu brže nego ženama. Osim kad su žene trudne: tada njima nokti rastu brže! Uzrok ovoga neobičnog fenomena nije u potpunosti rasvijetljen.
 5. Nokti razlikuju primate od ostalih sisavaca. Većina sisavaca ima kandže, a red primata, uključujući i ljude, ima nokte.
 6. Grickanje noktiju je poremećaj i stručno se zove onihofagija. Riječ je o najraširenijoj navici u trenucima kad smo nervozni. Većina ljudi te se navike riješi do tridesete godine.
 7. Lakirani nokti možda su lijepi, ali se pametnije odlučiti za prirodni look. Vrh nokta je živo tkivo, pa ponekad mora biti bez laka kako bi mogao disati. Lak i sredstva za njegovo uklanjanje isušuju nokte, pa s vremenom postaju krhki i lomljivi. Da stvar bude gora, većina lakova sadrži ftalate, dokazano kancerogene spojeve.
 8. Nokti su poput velikog prozora kroz koji se vidi zdravlje tijela. Tako, primjerice, plava boja može biti simptom upale pluća ili pokazatelj trovanja; iščeznuće bijelih polumjeseca na korijenu može ukazivati na nedostatak vitamina A, pa čak i na probleme s bubrezima; “listanje” noktiju može biti pokazatelj nedostatka vitamina D, loše cirkulacije i problema s štitnjačom; tamne, udubljene nokte imaju anemične osobe; ako vam nokti jako sporo rastu, lako je moguće da vašem organizmu nedostaje cinka; plavi polumjeseci česti su kod reumatoznog artritisa; ružičasti vrh ukazuje na cirozu jetre; zeleni nokti na zatajenje bubrega, a crna ili smeđa pruga koja ide od korijena prema vrhu nokta mogla bi biti simptom melanoma.
 9. Nokti brže rastu ljeti nego zimi, baš kao i kosa.
 10. Oko deset posto dermatoloških problema vezano je za nokte, a otprilike pola problema s noktima povezano je s gljivičnim infekcijama.
 11. Stres može usporiti rast noktiju.
 12. Ako se grozite od pomisli da noktima prođete po školskoj ploči, niste jedini! Istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je da ništa ne iritira naše uši kao taj zvuk.
 13. Premda kožicu na noktima često uklanjamo iz estetskih razloga, valja znati da ona ima svoju svrhu: štiti nokat od raznoraznih bakterija.
 14. Ako često imate mokre ruke ili obrađujete vrhove noktiju turpijicom, vaši nokti postat će krhki i lomljivi.
 15. Jaki udarci mogu lako prekinuti mikroskopske veze između nokta i tkiva, pa će on nakon toga otpasti. S vremenom će vam izrasti novi nokat, osim u težim slučajevima kad je oštećen korijen.
NE PROPUSTI  Crni čaj ima puno dobrih učinaka za zdravlje čovjeka

Možda će vas zanimati i ovo: