Pravila lijepog ponašanja na ulici za pješake

Kako ćete hodati gradom je vaš izbor, ali postoje neka osnovna pravila lijepog ponašanja kojih bi se trebali pridržavati. Na ulici ne treba pretjerivati ni u izgledu, ni u odijevanju, ni u vladanju. Treba se prilagoditi općoj slici oko nas, kako ne bismo bili izvrgnuti upitnim ili začuđenim pogledima tisuću prolaznika. To bi bilo i prvo i osnovno pravilo za trenutak kada stupite na pločnik i pođete svojim poslom po gradu. A to obično, svakodnevno hodanje javnim površinama i nije tako jednostavno kako se u prvi mah čini. I tu postoje pravila, naročito za one koji se kreću prenapučenim ulicama velikih gradova, gdje postoje nebrojene mogućnosti za sudare i nesporazume a i za demonstraciju  nepoznavanja pravila lijepog ponašanja.

Pravila lijepog ponašanja na ulici za pješake
Javno mjesto

Kao pješak držat ćete se određenog tempa u hodu, ne prebrzo, ne presporo, nećete buljiti u ostale pješake a nećete se ni okretati za njima – čak iako su ženskog spola.

Vaše ponašanje također neće izazivati pažnju ostalih prolaznika: na ulici ćete razgovarati tiho, nećete se smijati glasno, nećete pjevati, zviždati i nastojat ćete da ni na koji način ne ometate normalno odvijanje prometa.

Osnovna pravila lijepog ponašanja za promet pješaka glase:

  • Hodajte desno i na pločniku. I kao što vozila pretiču lijevo, usvojite i vi taj propis u pješačkom prometu. Na taj način izbjeći ćete neugodne sudare i guranje i prištedjet ćete neugodnosti i sebi i drugima. Ukoliko i kraj takve predostrožnosti nehotice gurnete nekoga ili se sudarite, ispričajte se pristojno.
  • Sa štapom ili kišobranom budite obazrivi – nemojte razmahivati po zraku, jer druge možete povrijediti. Ako hodate s otvorenim kišobranom, nemojte da vam zaklanja vid i pazite da drugima ne smeta.
  • Pakete, kovčege, korpe nosite tako da ne smetaju ostalim prolaznicima. Stvari s oštrim bridovima (staklo, pilu i sl.) zamotajte. Skijašima se toplo preporučuje da budu naročito obazrivi, jer skije za njihovim leđima i pri kretanju mogu smetati ostale prolaznike. Najbolje je da skije nosite okomito u ulicama s velikim prometom.
  • Pse treba voditi na sasvim kratkoj uzici, kako se remen ne bi pretvorio u neugodnu i opasnu preponu za ostale pješake.
NE PROPUSTI  Čestitke kćerki za 18-ti rođendan koje će je posebno oduševiti

II

  • Prometni signali i znaci obavezni su i za pješake. Ako na zabranjenom prijelazu dođe do nesreće, odgovornost prvenstveno pada na pješaka, a ne na vozača. U ulicama s velikim prometom prelazite po mogućnosti po “zebri”, pridržavajući se i ovdje desnog pravca kretanja, što će olakšati i ubrzati prelaz.
  • Na ulici se ne jede. Sa sladoledom, pečenim kestenima, kokicama, bombonima i drugim sličnim specijalitetima možete prekršiti propis, ali s voćem, na primjer, sačekajte dok stignete kući.
  • Otpatke nećete bacati po ulici, a isto tako ni stare tramvajske karte i razne ulaznice. Za postupak s otpacima voća (naročito s korom od banana) ne objavljujemo nikakve propise u uvjerenju da se strogo pridržavate ranijeg savjeta da na ulici ne jedete voće.
  • Ako nekom na ulici nešto padne, dići ćete tu stvar i dodat ćete mu, umjesto da mu dovikujete: “Hej, nešto ste izgubili”. To je, doduše, neobavezan znak pažnje, ali postaje obavezan ako je riječ o ženama ili starijim osobama. Stvari koje nađete na ulici, a ne zna im se vlasnik, predat ćete u uredu za nađene stvari.

Možda će vas zanimati i ovo: