Pravila za društvenu igru Dama

U ovoj objavi možete pročitati pravila za društvenu igru Dama. Igra je veoma poznata i igra se širom svijeta, u raznim varijantama, a mi ćemo navesti njen najrasprostranjeniji oblik. Od igrača se zahtijeva veliki intelektualni napor, a kombinatorne mogućnosti igre razvijaju kod igrača sposobnost logičkog razmišljanja i rezonovanja. Neizvjesnost i preokreti u toku igre donose igračima velika uzbuđenja. Igra se igrala u Francuskoj još u 12. stoljeću, a smatra se da joj je tamo i postojbina.

Jednostavna pravila za društvenu igru Dama

Igra dame se igra na šahovskoj tabli. Igraju dva igrača koji posjeduju po 12 žetona (novčići, dugmad itd.) u dvije različite boje (crveni i bijeli u našem slučaju).

Igru na 64 polja sa dvije vrste žetona u različitim bojama Rimljani nazivaju „Latrunkuli“ od latinske riječi „Latro“ = ratnik. Igra se promatrala kao bitka dviju armija, međutim većina naroda za igru upotrebljava ime „Igra Dame“. U srednjem vijeku žene su uživale poštovanje vitezova, pa je to poštovanje preneseno i na igru. Figura koja ima najjače djelovanje dobila je ime dama.

Da su igre sa žetonima bile popularne u srednjem vijeku govore i njihova pojavljivanja na Bokačovom Dekameronu i Servantesovom Don Kihotu. Slavni Puškin spominje „Dame“. Tolstoj u RAau i miru spominje igru „Dame“ koja se igra na tabli 100 x 100. U romanu se navodi i da Kutuzov koristi igru za analizu vojne strategije na bojnom polju. Sve ovo govori o visokom intelektualnom nivou igre. Danas se organizuju svjetski šampionati za igru „Dame“.

Pravila za društvenu igru Dama su izgrađivana stoljećima. Veoma su jednostavna, jer igra predstavlja različite životne situacije. „Dame“ uče kako da se razmišlja. Igra je vezana sa držanjem i preradom velikog broja informacija u glavi radi pronalaženja optimalnog rješenja. Igra „Dame“ u sebi sadrži elemente znanosti, iskustva i sporta.

NE PROPUSTI  Pacman igra malo drugačije verzije zabavne igre
Pravila za društvenu igru Dama
Raspored žetona na ploči prije početka igranja

Postavljanje table

Tabla se postavlja tako da bijela ugaona polja od igrača budu sa njihove desne strane. Igra se odvija samo na crnim poljima. Igru započinje igrač koji igra crvenim žetonima. O tome tko će da vodi crvene figure igrači mogu da odluče žrijebom. Pravila igre su jednostavna, a igra se naizmjenično. Kretanje se vrši samo dijagonalno, unaprijed od prvog susjednog slobodnog polja. Kretati se smije samo po crnim poljima. U svom prvom potezu crveni ima 7 mogućnosti. Ako se protivnički žeton nađe na putu žetonu koji je na potezu, on biva preskočen i uklonjen sa table (zarobljen). Igrač smije preskočiti i zarobljavati samo protivničke žetone, nikako svoje.

Igra Dama
Na slici je prikazan lanac
od tri protivnička žetona

Drugi potez

U svom drugom potezu crveni mora da „pojede“ bijelog i da se prizemlji na B6. Slično, bijeli u svom drugom potezu mora da pojede crvenog sa B6 i da se prizemlji na A5 itd. Igrač može zarobiti i više protivničkih žetona ako su zgodno rapoređeni, tj. ako postoji doskok („prizemljenje“ po svakom preskočenom žetonu na susjedno prazno polje).

Crveni igrač koji je na potezu zarobljava tri bijela i dospijeva u polje koje smo na slici označili sa X. Ako je neki od igrača previdio uzimanje jednog ili više protivničkih žetona i odigrao neki drugi potez, onda mu protivnik uzima žeton koji nije izvršio zarobljavanje. Ako neki od igrača uspije da postavi svoj žeton na neko polje posljednjeg reda table (gledajući od njega) , onda se na to polje stavlja poseban žeton (u nekoj trećoj boji) koje se zove dama. Dama ima pravo da se kreće po crnim poljima, naprijed ili nazad (dijagonalno) za proizvoljan broj polja. Za razliku od običnih žetona dame mogu zarobljavati samo po jedan žeton. Na tabli istovremeno može postojati više dama.

NE PROPUSTI  Combat Penguin - Samo najbolje zabavne igre za vas

Tko je pobjednik?

Pobjednik u igri „Dame“ je onaj igrač koji zarobi sve protivničke žetone, ili ih blokira tako da ne mogu da se kreću dalje. Ako igrači uoče da nastavak igre ne donosi pobjedu ni jednom igraču, oni mogu da se dogovore o prekidu igre.

Igra je dinamična

Vidjeli smo da su pravila za društvenu igru Dama igre jednostavna, ali sama igra je dinamična, puna obrtaja i, do kraja neizvjesna. Kao kod svake igre, i u igri „Dame“ se postavlja pitanje: Šta i kako odigrati da bi se došlo do pobjede? Igra nema optimalnu strategiju, pa na početku igre nije moguće napraviti neki dugoročniji plan igre. Globalno gledano, svaka partija ima svoje tri etape: početak, središnjicu i završnicu. Svaka etapa ima svoje strategije za igru. Postoje dvije globalne strategije: strategija ovladavanja centrom table i strategija okruženja centra. Bitan momenat igre je itaktika (metod) borbe, koja obezbjeđuje primjenu date strategije u datom momentu. Veoma važni elementi igre su napad i zaštita. Da bi se koliko-toliko naučila igra, potrebno je analizirati i proučiti mnoge situacije koje mogu da iskrsnu na tabli.

Postoje mnoge varijante „Dame“. Tako postoje engleske, francuske, njemačke itd. Kod francuskih dama, igra je slična iznijetoj varijanti, s tom razlikom što dama može da se kreće smo za jedno polje. Kod nekih varijanti žetoni su raspoređeni na bijelim poljima, kod nekih se igra na tablama 10×8 itd. Zajedničko svim varijantama je velika inventivnost igrača, kao i ogromna intelektualna korist onih koji igraju igru.

IZVOR: igra-razbibriga.blogspot.com

Možda će vas zanimati i ovo: