Psorijaza se uspješno može liječiti na prirodan način

Psorijaza se uspješno može liječiti na prirodan način
Zdravlje čovjeka

Psorijaza je kronična kožna bolest koja se klinički očituje crvenkastim žarištima prekrivenim srebrnkastim ljuskama. Tijek bolesti i klinička slika mogu biti vrlo raznoliki. Bolest je česta; učestalost u zapadnoeuropskim zemljama iznosi oko 2%. Početak bolesti moguć je u svakoj životnoj dobi, od ranog djetinjstva do kasne životne dobi.

Važni čimbenici kada nastaje psorijaza

Točan uzrok psorijaze nije poznat, no zna se da u nastanku psorijaze važnu ulogu imaju genetski, imunološki i provocirajući čimbenici. Obiteljsko pojavljivanje psorijaze pokazuje da nasljedni čimbenici imaju važno značenje u nastanku bolesti. Prema epidemiološkim istraživanjima ako jedan roditelj boluje od psorijaze, vjerojatnost da oboli dijete je 10-20%, a ako oba roditelja imaju psorijazu vjerojatnost da će je imati i djeca iznosi oko 50%.

Prvoj pojavi psorijaze ili pogoršanju psorijaze mogu prethoditi infekcije (ponajprije uzrokovane streptokokima), neki lijekovi i stres. Psorijatične promjene mogu se javiti na mjestu mehaničke ozljede kože u osoba s genskom sklonošću prema psorijazi.

Vidljive promjene

Psorijaza se najčešće očituje crvenkastim ljuskavim žarištima različite veličine i oblika smještenim ponajprije u predjelu laktova, koljena, donjeg dijela leđa, ali i drugih predjela kože. Vrlo česte su psorijatične promjene u vlasištu koje se očituju crvenilom i ljuštenjem. Potrebno je naglasiti da psorijatične promjene ne utječu na rast vlasi. Promjene su često vidljive i na noktima. Očituju se udubinama na površini nokta, prekomjernim orožnjenjima ispod nokatne ploče koja odiže nokat i žućkastim mrljama na nokatnoj ploči.

U djece i mlađih osoba najčešće se vidi “kapljičasti” oblik psorijaze (lat. psoriasis guttata). Promjenama na koži obično prethodi streptokokna infekcija gornjih dišnih putova. Psorijaza se može javiti samo na dlanovima i stopalima te se očituje crvenkastim žarištima sa naznačenim ljuštenjem na kojima koža često puca i stvaraju se pukotine (ragade) koje mogu biti bolne.

NE PROPUSTI  Uljepšavanje lica ima naličje: ako ne pazite, napast će vas bakterije

Psorijaza može iznimno zahvatiti kožu u cijelosti, pa je tada riječ o eritrodermijskoj psorijazi. Osobit oblik psorijaze je pustulozna psorijaza koja se očituje upalnim, crvenkastim žarištima na čijoj se površini nalaze sitni mjehurići ispunjeni žućkastm sadržajem. Te promjene mogu se nalaziti samo na dlanovima i stopalima ili mogu zahvatiti sve dijelove kože. U 5-10% bolesnika sa psorijazom pojavljuju se promjene na zglobovima, tzv. psorijatični artritis.

Pripravci iz prirode

Papaja (Carica papaya L.)

Miris i okus: Aromatično i ukusno voće.

Branje i prerada: Sabiru se plod, list i sjeme i rade razni pripravci, većinom ekstrakti.

Ljekovit sadržaj: Papin, papajacin, alfa amilaza, karpain, proteaza, lutein, folati 9%,folna kiselina, vitamini A,C,E,K, kalij, kalcij, magnezij.

MLIJEČNI SOK PAPAJE NAMAŽE SE NA OBOLJELA MJESTA I PUSTI DA DJELUJE, TAKO SVAKI DAN.

Bundeva – tikva (Cucurbita pepo L.)

Vrijeme cvatnje: lipanj – kolovoz

Branje i prerada: Bere se plod, sjemenke se suše kad sazriju, a cvijet u srpnju.

Ljekoviti sadržaj: voda, masti, ugljikohidrati, kalij, fosfor, kalcij, željezo, mangan, provitamin A, vitamini C, B, E.

SOK

Najbolje za psorijazu

Priprema: Iz mesnatog djela bundeve iscjedimo sok pomoću sokovnika ili cjeđenjem kroz krpu.

Uporaba: Piti 2 – 4 dl dnevno u trajanju od 14 dana

Napomena: Također uzimati što više obroka pripremljenih s bundevom. (Pite, pečena bundeva.. )

Lavanda (Lavandula officinalis L.)

Miris i okus: Miris lavande podsjeća na balzam, a okus je gorkast i ljut. U suhoj lavandi više je mirisnih tvari nego u svježoj.

Ljekoviti sadržaj: Eterično ulje, ocimen, resin, kamfor, herniarin, kumarin, borneolom, luteolin, saponini, tanin, keton.

ČAJ

– 1 žičica cvjetova lavande
– 2 dl vode

Priprema: Cvjetove preliti kipućom vodom, pokolopiti i nakon pola sata procjediti.

Uporaba: Zaslađenog s medom, mlak, vruć ili hladan, zavisno o namjeni, čaj piti 2-3 puta na dan u gutljajima.

NE PROPUSTI  Ozonske rupe su još opasnije i štetnije

ULJE

– 1 šaka cvjetova lavande
– 2,5 dl maslinovog ulja

Priprema: Cvjetove preliti maslinovim uljem i pustiti začepljeno dva mjeseca na suncu.

Uporaba: Uzimati 5-10 kapi na kocki šećera.

KUPKA

– 1 čep ili 1 čajna žličica eteričnog ulja lavande, voda

Priprema: U vodu pripremljenu za kupanje uliti eterično ulje pomiješano s malo meda, kako se ulje ne bi ulovilo za rubove kade nego ostalo u vodi.

Uporaba: Opustiti se i udisati miris lavande i tako ležeći ostati u vodi oko 20 minuta. Po izlasku iz kade, samo lagano posušiti tijelo, bez trljanja. Izuzetno koristi i kod sunčanih opeklina.

Origano (Origanum vulgare L.)

Vrijeme cvatnje: lipanj-srpanj

Miris i okus: Miris biljke je ugodan, a okus malo gorkast.

Ljekoviti sadržaj: Eterično ulje s karvakrolom i timolom, gorke tvari, tanin, kamfor, borneol, triterpen, guma, mineralne soli, prirodni antibiotik.

Ulje origana koristi se za vanjsku i unutarnju uporabu, kod psorijaze, namaže se na oboljela mjesta i pusti da što duže stoji.

ULJE

– 200g usitnjenih suhih cvjetova i listova, litra maslinovog ulja

Priprema: Usitnjeni origano močiti u maslinovom ulju držeći ga na toplom mjestu 30 do 60 dana. Povremeno bocu dobro promućkati. Procijediti.

Uporaba: Uzimati za vanjsku uporabu, a kod unutarnje uporabe tri puta na dan po 10-15 kapi, s medom ili šećerom, rastopljeno u šalici čaja. Za vaginalne infekcije, piti ulje i zakapati 10 kapi na tampon i umetnuti.

IZVOR: zdravlje-iz-prirode.blogspot.com

VAŽNA NAPOMENA: Ovaj članak je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakav savjet, dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)