Recept za grah – Najbolji recepti za slana jela

Recept za grah - Najbolji recepti za slana jela
Recepti

U ovoj objavi možete pogledati recept za grah. Ako vas zanimaju još neki najbolji recepti za slana jela ili slatka jela, upišite u pretragu npr. “Recept za nabujak od jabuka” ili “Nabujak od jabuka” i kliknite “Search”.

Recept za grah

Sastojci:

– 300 grama graha (dovoljno za četiri osobe)

– velika glavica crvenog luka

– malo suhe slanine

– suho meso po želji ili kobasice

– vegeta

kajenska paprika

– brašno za zapršku

Priprema:

Potrebno je grah potopiti u vodu prethodne večeri. Grah se prvo očisti od oštećenog zrna, opere i stavi da prokuha u manjoj posudi. Vodu u kojoj se kuhao par minuta treba istresti, naliti novu vodu i ponoviti postupak.

Ako u grah stavljate dimljeno meso: suha rebra, suhe kosti ili dimljenu svinjsku koljenicu, obavezno meso oprati i u posebnoj posudi prokuhati da se skinu nečistoće.

Dok čekate da grah i dimljeno meso proključaju u posudama u koje ste ih stavili, u posudi u kojoj će se kuhati jelo, propržite jednu veću glavicu sitno sjeckanog crvenog luka na malo ulja i dolivajte vodu kako bi se smekšao, a da pri tome ne zagori. Dok se luk pirja, dimljeno meso skinite sa štednjaka i pod slavinom ga još  još jednom operite . Nakon toga meso stavite u posudu sa lukom, dodajte grah koji ste procijedili i nalijte vodu.

Pustiti da jelo prokuha i onda smanjiti temperaturu kako bi se lagano krčkalo u naredna 2-3 sata.

Ako želite grah sa kobasicama sve se radi isto osim što umjesto suhog mesa imate kobasice koje se u jelo dodaju tek na kraju, kako bi se malo kuhale u grahu prije nego što se doda zaprška.

Grah je kuhan kada mu je zrno potpuno mekano. Prije dodavanja zaprške dolijte vode ako treba i pustite da prokuha.

Zaprška

Na tavi se se zagrije ulje i doda kuhača brašna. Kada brašno blago požuti dodajte jednu žlicu kajenske paprike. Kada sve to upržite, sipajte zapršku u grah koji se lagano kuha. Zaprška mora imati narančastu boju, a ako nije tako onda je prepržena kajenska paprika. Čim brašno dobije zlatkastu boju, stavite kajensku papriku i kratko upržite. Kada dodate zapršku u grah, promiješajte kuhačom jelo i pustite još par minuta da vrije na laganoj vatri. Na kraju probajte okus jela i dodajte vegete.

Možda će vas zanimati i ovo: