Slastice (kolači) u suvremenoj prehrani

Slastice se po svojim sastojcima razlikuju i upravo je zbog toga njihova prehrambena vrijednost veoma različita. Općenito, međutim, slastice su bogat izvor kalorija. Ali se bitno mijenjaju i po hranljivosti veoma usavršavaju ako ih priređujemo s mlijekom, jajima, vrhnjem i voćem. Imaju li u sebi mlijeko i jaja, bogate su bjelančevinama, vitaminima, i rudnim solima. Slastice sa vrhnjem sadrže vitamine i lako probavljive masnoće. Po sastojcima obično su najpotpunije slastice s voćem. Ubrajamo ih u jela sa najvišom prehrambenom vrijednosti. Pri izboru slastica upravo smo to imali u vidu.

Ali slastice su u prehrani značajne još i zbog nečega drugoga: pomoću njih prijatno dopunjavamo pojedine dnevne obroke. Njima iskazujemo posebnu pozornost članovima obitelji. Slastice spadaju na sve svečane stolove u domaćem krugu ili izvan njega.

Slastice (kolači) u suvremenoj prehrani
Kolači

Slastice s praškom za pecivo

Tijesta s praškom za pecivo veoma su omiljena. Domaćice ih veoma rado priređuju, jer se prave veoma brzo i u neprekinutu postupku. Upotreba je raznovrsna. Slastice od takvih tijesta možemo napraviti i nekoliko dana prije negoli su nam potrebne, jer duže vrijeme mogu ostati svježe i sočne. Tijesta s praškom za pecivo veoma su ukusna i meka, napravljena su od skromnih sastavina, pa su zato prikladna za svaki džep. Tijesto omekšava ugljični dioksid koji se oslobađa iz praška za pecivo pod utjecajem toplote i vlage. U tijestu se stvaraju fini mjehurići, koji se pod utjecajem topline rastežu i na taj način omekšavaju tijesto.

Prašak za pecivo i brašno

Prašak za pecivo najučinkovitiji je ako ga prosijemo zajedno s brašnom, jer ga tako najjednakomjernije umiješamo. Tijesto ne smije stajati, već ga moramo ispeći odmah, jer vlaga smanjuje omekšavanje. Tijesto stavljamo u neugrijanu ili u samo malo ugrijanu pećnicu. Time što se tijesto ugrijava zajedno s pećnicom najbolje naraste. Pećnicu ugrijavamo samo do srednje topline, tj. do 190 odnosno 200 stupnjeva celzijusa. Toplota mora čitavo vrijeme biti jednakomjerna.

NE PROPUSTI  Torta od oraha: Najbolji recepti za slatka jela

U prvoj polovini pečenja ne treba otvarati pećnicu: ako naime uđe hladan zrak, može se dogoditi da tijesto splasne. Tijesto će splasnuti i onda ako vruću, istom pečenu slasticu, stavimo na propuh. Ako je donja toplina prevelika, voda će prebrzo ishlapiti. Zajedno s vodenom parom izaći će i ugljični dioksid. Tada se često dogodi da tijesto dobije duboke pukotine i daje suho. Ako li je gornja toplina u pećnici premalena, zaštitna se korica neće stvoriti dovoljno brzo, pa će ugljični dioksid izaći iz tijesta. I takvo će tijesto splasnuti.

Aroma usavršava kolač

Vanilin šećerom usvršavamo okus mnogim slasticama, smrznutim jelima (sladoledu, pudingu, desertima i sl.) i slatkim pićima. Uvijek ga dodajemo na kraju priređivanja, tako da bismo sačuvali plemenit miris i okus. Vanilin šećer izvrsno se slaže s izrezanom korom limuna. Kod drugih mirisnih dodataka moramo biti oprezni. Najčešće ćemo biti najzadovoljniji ako upotrijebimo samo jedan okus i miris – vanilin šećer.

Prašak za pecivo i vanilin šećer moramo čuvati na suhom mjestu. S vremenom prašak izgubi dio svoje sposobnosti za omekšavanje, a vanilin nešto od svoje arome. Kad kupujete, uvijek pogledajte na datum proizvodnje!

Možda će vas zanimati i ovo: