Slavenski bogovi koji su bili bitni starim Slavenima

Slavenska mitologija

U ovoj objavi možete vidjeti koji su to glavni Slavenski bogovi koji su bili jako važni starim Slavenima u slavenskoj mitologiji. Ti neki glavni bogovi su: Bjelobog, Černobog, Dabog, Danica, Davor, Dzidzilelya, Hors, Jarilo, Jarovit, Kupalo, Lada, Morana, Nia-Nya, Perun, Stribog, Svarog, Svarožić, Svantevid, Triglav, Veles, Vesna, Vida, Voloska, Zora, Živa. Za svako navedeno slavensko božanstvo možete pročitati kratak opis i pogledati neke slike tih božanstava. Ako smo u ovoj objavi nešto krivo naveli, slobodno nas ispravite u komentarima ispod. Ako vas zanima, pogledajte glavne nordijske bogove.

Slavenski bogovi – Bjelobog

Bjelobog je u slavenskoj mitologiji je bijeli ili svijetli bog, Crnobogova suprotnost.

Slavenska božanstva – Černobog

Černobog (Crni bog) je u slavenskoj mitologiji zli bog i bog tame koji je donosio nesreću.

Slavenska božanstva – Dabog

Dabog je u slavenskoj mitologiji bog-sunce, gospodar zemlje. On i je bog rata, plodan bog, bog koji daje bogatstvo, bog vratar podzemnog svijeta, bog dragih metala, bog rudnika.

Slavenski bogovi – Danica

Danica je personifikacija istoimene zvijezde. Danica je istaknuti lik u slavenskoj mitologiji.

Slavenska božanstva – Davor

Davor je u slavenskoj mitologiji bog rata. On je navodno je imalo sedam glava i sedam mačeva za pojasom, i osmi mač u rukama.

Slavenska božanstva – Dzidzilelya

Dzidzilelya je u slavenskoj mitologiji boginja poljskog panteona. Ona koja mazi djecu – božanstvo koje bdije nad djetinjstvom.

Slavenski bogovi – Hors

Hors je u slavenskoj mitologiji božanstvo za koje se pretpostavlja da je stvoreno pod utjecajima s juga. Hors je bog sunca.

Slavenska božanstva – Jarilo

Jarilo je u slavenskoj mitologiji i vjeri bog vegetacije i bog koji hoda kroz godinu. On je bog proljeća.

Slavenska božanstva – Jarovit

Jarovit je u slavenskoj mitologiji bog rata. Smatran je i božanstvom plodnosti. Jarovitovo ime ima značenje nasilnosti. U Jarovitovom hramu u Wolgastu čuvao se štit koji se iznosio svaki put kad bi narod molio za pobjedu u borbi.

Slavenski bogovi – Kupalo

Kupalo je u slavenskoj mitologiji božica uroda, obilja i veselja. Ona se povezuje sa slavljenjem ljetnih solsticija u noći između 23. i 24. lipnja.

Slavenska božanstva – Lada

U slavenskoj mitologiji, Lada je božica proljeća, ljubavi i ljepote. Ona živi u drugom svijetu zvanom Irij do proljeća kada se budi i donosi sa sobom proljeće.

Slavenska božanstva – Morana

Morana je u slavenskoj mitologiji boginja smrti i zime. U vrijeme ledenog doba boginja zime Morana je zaledila sve živo na zemlji, sve ljude i životinje, uključujući i divovske prahistorijske mamute.

Slavenski bogovi – Nia-Nya

U slavenskoj mitologiji, Nia-Nya je poljska boginja smrti.

Slavenska božanstva – Perun

U slavenskoj mitologiji, Perun je bio bog gromovnik i zaštitnik pravde, vladar neba. On je bio vrhovno božanstvo u panteonu slavenskih bogova.

Slavenska božanstva – Stribog

U slavenskoj mitologiji, Stribog ili Stribor je bio bog vjetra i šume.

Slavenski bogovi – Svarog

U slavenskoj mitologiji, Svarog je stvoritelj svijeta, prvi bog sunca.

Slavenska božanstva – Svarožić

U slavenskoj mitologiji, Svarožić je bog svjetlosti, sunca i topline. On je bog dobročinitelj, zaštitnik života.

Slavenska božanstva – Svantevid

U slavenskoj mitologiji, Svantevid je četveroglavi bog rata i proricanja. Sa 4 glave on može obuhvatiti pogledom sve strane svijeta.

Slavenski bogovi – Triglav

U slavenskoj mitologiji, Triglav je troglavi bog koji je oličenje prostora u kojem se nalazi i živi čovjek.

Slavenska božanstva – Veles

U slavenskoj mitologiji, Veles je bog zemlje, ratarstva, zaštitnik pastira, te voda, podzemlja i prijevare.

Slavenska božanstva – Vesna

U slavenskoj mitologiji, Vesna je boginja mladosti, proljetne radosti i bujnosti. Dolaskom proljeća je najavljivala tople dane, plodne njive i stada na pašnjacima.

Slavenski bogovi – Vida

U slavenskoj mitologiji, Vida je zaštitnica bračne složnosti.

Slavenska božanstva – Voloska

U slavenskoj mitologiji, Voloska je zaštitnica kućnog ognjišta i doma. Još u najstarije doba stari Slaveni su ju štovali zaštitnicu doma stočara i ratara.

Slavenska božanstva – Zora

U slavenskoj mitologiji, Zora je personifikacija zore. Ona je u slavenskoj mitološkoj književnosti boginja praskozorja i povečerja.

Slavenski bogovi – Živa

U slavenskoj mitologiji, Živa je božica života i plodnosti. Predstavljali su je kako sjedi. Na glavi je imala ukras, koji je podsjećao na sunčeve zrake.

Koji su vam najzanimljiviji slavenski bogovi? Navedite neke i one kojih nema u ovoj objavi. Možete i navesti neka druga slavenska nadnaravna bića. Hvala.

Možda će vas zanimati i ovo: