Spavanje je lijek i prevencija bolesti

Mnogi znanstvenici su spoznali slušati svoj vlastiti unutarnji sat, odnosno potrebu za spavanje. Čak su nastala i nova znanstvena područja – kronobiologija i kronomedicina. Kronolozi su ustanovili da jetra čovjeka  lakše razgrađuje i prerađuje alkohol navečer, nego rano ujutro. Kod zubara su bolovi najmanji oko 14 sati ili u jedan sat iza ponoći. Kada unutrašnji sat pokazuje duboki san, ne treba izlaziti na ulicu. Može se dogoditi mnoštvo nesreća. Nije bila samo slučajnost kada je černobilski reaktor eksplodirao jedan sat nakon ponoći. Unutrašnji sat radnika je pokazivao – san, sposobnost reagiranja bila je ravna nuli. I zbog noćne produkcije hormona tijela odlučujući je san.

Spavanje je lijek i prevencija bolesti
Tko je budan između tri i četiri ujutro, osjetit će na sebi utjecaj hormona mozga – melatonina.

Spavanje pomaže

Tko je budan između tri ili četiri ujutro, osjetit će na sebi utjecaj hormona mozga – melatonina, koji uzrokuje pospanost i duhovnu labilnost. Statistika pokazuje da je broj samoubojica najveći baš u to vrijeme. San i spavanje nisu samo prevencija raznih bolesti. San je i lijek. Već u starom vijeku su znali za spavanje u hramu koji je pomogao bolesnima. Bolesnika su ostavili da prespava u hramu liječnika Eskulapa ili boga Apolona i vjerovali su da će ih božanske snage ozdraviti. I suvremena medicina upotrebljava san za liječenje, kao antidepresiv. Upravo kod depresivnih ljudi je unutrašnji sat “pomaknut” i izbačen iz svog uobičajenog ritma. Ali… ne treba se bojati! Deficit sna ne treba uzimati tragično. Nekoliko sati produženog sna i sve se ponovno vraća u normalu…

VAŽNA NAPOMENA: Ova objava je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakav savjet, dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Pročitaj još: San

San je mentalna aktivnost za vrijeme spavanja. Ne podleže kritičnosti, nevoljna je i iracionalna. San najpotpunije pomaže u proučavanju nesvjesnog i spoznavanju samog sebe. Mnogi istraživači ljudske duše posvetili su svoje vrijeme snovima, u nadi da će otkriti smisao i značaj sna.

NE PROPUSTI  Smiješni citati za Facebook i vaše bolje raspoloženje

IZVOR: Wikipedija

Možda će vas zanimati i ovo: