Stres u životu treba znati svladati

Stres u životu se često može izbjeći samo potpunom promjenom načina života, pa je stoga od koristi naučiti kako se svladavaju stresne situacije. To, prije svega, podrazumijeva donošenje određenih stavova prema životu, što učvršćuje duševno zdravlje i poznavanje načina opuštanja u situacijama koje dovode do napetosti. Većina ljudi, čak i oni koji su naizgled veoma smireni, doživljavaju periode velikih stresova koji mogu ugroziti njihovo duševno zdravlje.

Stres u životu treba znati svladati
Koji su načini opuštanja u situaciji koja dovodi do napetosti?

 Pročitajte neke metode koje mogu pomoći da smanjite stres u životu

Opuštanje mišića

Opuštanje mišića može se postići gimnastikom koja je slična joga vježbama:

 1. U udobnoj odjeći lezite na pod, blago rastavite noge i ispružite ruke pored tijela s dlanovima okrenutim na gore.
 2. Počevši od stopala i nogu, zategnite za trenutak mišiće, a zatim ih opustite.
 3. Zategnite bedra i podignite ih s poda dok vam se kičma ne istegne, a zatim se opustite.
 4. Ispružite ruke i prste, a zatim ih opustite.
 5. Pritiskajte ramena i vrat o pod, a zatim ih opustite.
 6. Podizanjem glave zatežite mišiće zadnje strane vrata, a zatim glavu lagano spuštajte na pod.
 7. Nabirajte, a zatim opuštajte mišiće lica. Opustite donju vilicu, tako da su vam usta poluotvorena.
 8. Lezite potpuno opušteno tako sa vam se tijelo čitavom težinom oslanja o podlogu, kao da u nju uranja. Poslije nekoliko minuta polako se okrenite u stranu i u tom položaju ostanite još neko vrijeme prije nego što ustanete.

Opuštanje

Primjenom jednog ili više navedenih načina opuštanja nekoliko puta tjedno postepeno se stječe sposobnost smanjivanja napetosti, koja pomaže ne samo u slučajevima stresa, već i u svladavanju svakodnevnih teškoća.

Vježbe disanja

Vježbe disanja su korisno sredstvo u borbi protiv napetosti. Sjednite ili lezite i polako udišite zrak kroz nos duplo sporije nego obično u tijeku pet minuta. Svjesnim usporavanjem disanja na ovaj način postići ćete trenutno olakšanje u svakoj situaciji koja dovodi do napetosti.

NE PROPUSTI  Psihički umor i živčana napetost

Tjelesne vježbe

Tjelesne vježbe, kao što su jogging, plivanje, vožnja bicikla i rad u vrtu je izvrstan način za očuvanje duševnog zdravlja. U biti, bilo koja fizička aktivnost koja umara tijelo i redovito se provodi dva do tri puta tjedno, dovodi do poboljšanja duševnog i tjelesnog zdravlja i sprječava bolest.

Tjelesne vježbe otklanjaju zamor jer poboljšavaju san, osvježavaju, povećavaju budnost i sposobnost koncentracije i pomažu opuštanju. Sve ovo povećava sposobnost osobe da smireno reagira na stresne situacije.

Meditacija

Postoje različiti načini meditacije. Svi imaju za cilj postići duševni mir.

Sljedeća metoda može vam biti djelotvorna. Udobno sjednite u tihoj prostoriji zatvorenih očiju, odaberite neku riječ bez emocionalnog sadržaja, ili neku sliku, kao što je plamen svijeće ili neka obična šara na zidu i usmjerite pažnju na to. Ako ste odabrali riječ ponavljajte je stalno u sebi, tako da oslobodite vaš um od svih drugih misli. S vremenom povećajte periode meditacije sve dok njihovo trajanje ne produžite na dvadeset minuta.

Povećavanje duševne čvrstine

Naučite pomoću sljedećih uputstava prilagoditi svoje ponašanje kako biste što lakše svladali stres:

 1. ŽIVITE U SADAŠNJOSTI: Usredotočite se na sadašnjost i nemojte se opterećivati prošlošću ili razmišljati o budućim događajima na koje ne možete utjecati.
 2. RAZGOVARAJTE O SVOJIM PROBLEMIMA: Razgovarajte s prijateljima ili rođacima o problemima koji vas opterećuju i saslušajte njihovo mišljenje i savjet.
 3. BUDITE ODLUČNI: Kada jednom donesete odluku o rješavanju nekog problema, sprovedite je odmah u djelo i ne oklijevajte.
 4. NEMOJTE ODLAZITI NA SPAVANJE SA PROBLEMIMA: Pokušajte ne razmišljati o problemima ili o poslu najmanje dva sata prije nego odete na spavanje. Dozvolite sebi malo vremena za opuštanje, bilo odlaskom u šetnju, bilo čitanjem nekog dobrog romana.
 5. ISPUNITE SVOJE SLOBODNO VRIJEME: Nemojte pretjerano razmišljati o vašim brigama. Posvetite se raznim društvenim aktivnostima ili nekom hobiju.
 6. NAUČITE SE OPUSTITI: Svladajte barem jedan od načina opuštanja koji su prethodno opisani.
NE PROPUSTI  Crni kim je biljka koja spašava život

VAŽNA NAPOMENA: Ova objava je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakav savjet, dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Možda će vas zanimati i ovo: