Taktičke pozicije u šahu

Voliš igrati šah? Riješi jednostavne taktičke pozicije u šahu. Dostupne su na tisuće pozicija. Ugodna ti šahovska zabava!

Taktičke pozicije u šahu
Taktike u šahu – chess tactics

Jednostavne taktičke pozicije u šahu (Easy chess tactical positions)

Solve easy chess tactical positions. Thousands of positions available.

Da li su vas zabavile ove taktičke pozicije u šahu? Recite nam u komentarima. Hvala!

Pročitaj još: Šah

Šah je igra za dva igrača. Postoje tri tipa: klasični (stolni šah), dopisni šah i problemski šah.[1] Šahovska ploča kvadratnog je oblika, podijeljena u 64 (8×8) polja, obojenih naizmjenično svijetlom i tamnom bojom (redovno se govori “bijeli” i “crni”). Svaki igrač na početku igre ima šesnaest šahovskih figura, od toga osam pješaka, po jedan par lovaca, skakača i topova te kralja i kraljicu. Jedan igrač igra s figurama bijele, a drugi s figurama crne boje.

Igra s ovakvom pločom i figurama postoji barem od 6. stoljeća, ali pravila o kretanju figura mijenjala su se. Bitna promjena, koja čini moderni šah posve drugačijom igrom od iranskog šatrandža, uvedena je oko 1470. godine u Italiji. Kasnije je bilo još izmjena pravila (rokada, uzimanje en passant, promocija pješaka), pa su pravila konačno utvrđena tek u 19. stoljeću.

U danima prije svanuća međumrežja relativno popularan bio je telešah (engl. telechess), tako da su između 1977. i 1990. godine organizirane tri olimpijade telešaha. To je šah na granici između dopisnog šaha i igranja šaha na međumrežnom poslužitelju. Koristio se teleks (metoda slanja tekstualnih poruka odvojena od telefonskog sustava; poruke su se mogle slati/primati diljem svijeta). Problem je što su partije bile vrlo spore i mogućnosti sprečavanja varanja bile su vrlo ograničene.

Pravila igre

Igrači vuku naizmjenično po jedan potez. Prvi potez vuče igrač s bijelim figurama. Cilj je igre matirati suparničkog kralja. Pravila suvremenog šaha bitno se razlikuju od pravila iranskog šatrandža. Ploča i figure su jednaki, ali su pravila o kretanju figura drugačija.

NE PROPUSTI  Chess position and moves easy lesson

IZVOR: Wikipedija

Možda će vas zanimati i ovo: