Tetoviranje na dijelovima tijela postoji od davnina

Tetoviranje pripada simbolima poistovjećivanja i prožeto je svim njihovim potencijalom. Poistovjećivanje uvijek ima dvojak smisao: treba pribaviti čovjeku vrline i snagu bića – predmeta s kojim se on poistovjećuje; ali i da ga učini imunim protiv mogućih zloćudnih utjecaja toga bića – objekta. Stoga ćemo susresti tetovirane likove opasnih životinja, kao što su škorpion i zmija, ili likove životinja koje su simbol plodnosti, kao što su bik, ili moći – kao što je lav… Poistovjećivanje također sadrži i izvjesno značenje predanosti, čak posvećenosti biću koje je simbolično prikazano tetoviranjem: tada je to znak vjernosti.

Tetoviranje na dijelovima tijela postoji od davnina
Zabilježeno je kako su u vrijeme Stare Grčke i Rima, pored svih uglednijih ratnika, vojskovođa, moreplovaca i plemstva, obveznu tetovažu, kao znak pripadnosti najboljima, imale i sve žene tih istih slavnih i bogatih ljudi.

Nije poznato kada se točno počelo prakticirati tetoviranje

Ne postoji provjeren podatak kada je čovjek prvi puta ostavio pisani trag na svojoj koži. Ipak, tamo negdje u polutami renesanse, pored muških obilježja mušketira mogla se vidjeti i poneka nježnija tetovaža, na lijepom, putenom ženskom tijelu. Istovremeno, u Kini i Japanu sve družice i žene šoguna bile su – obilježene. Morale su imati – šogunov pečat. Tek toliko da se zna. I u novootkrivenim svjetovima Europljani su se susretali s tetovažom, s istetoviranim i muškarcima i ženama.

Za razliku od društava, koja su svoje korijene vukla iz starih civilizacija, i tetoviranje dobro poznavala (Indijci, Japanci, Kinezi, Maori, Polinežani), u Europi je stručnjaka te vrste bilo teško pronaći. Ipak, dolaskom viktorijanske epohe, mafije, raznih javno-tajnih društava i bratstava, sličice i oznake po tijelu, kao znak pripadnosti grupi, počeli su nositi i oni na koje se upravo zbog tih obilježja gledalo kao na odmetnike. Trebalo je proći još cijelo stoljeće kako bi se i na europskom tlu pojavili prvi znakovi masovnije pripadnosti krugu tetoviranih. Najprije, oni koji su zavrtali rukave košulja do lakata, zatim pretežito oni “s one strane zakona”, pa oni koji su služili vojsku, da bi se tek mnogo kasnije pojavili i nježniji simboli od tenka, aviona, sidra – srca, gola djevojka (sirena), itd. Danas je tetoviranje raširena pojava i znak – prestiža, kao i nekada davno. Sve je više i djevojaka koje se predaju izazovima “nježnog bockanja”.

NE PROPUSTI  Megalitski spomenici imaju veliku moć

Veliki bussines

No, možda je ipak bolje ne povoditi se za ovakvim primjerima. Naime, istetovirane slike ne mogu se odstraniti bez oštećenja kože. Tako dugo dok je tetoviranje u modi, sve je u redu, no, kad i ako jednom to bude prošlost, što onda?

Tetoviranje je u Los Angelesu ubrzo postalo veliki bussines. Istina, najviše posla imaju profesionalci koji su se doselili s Filipina i Hong Konga. Sa specijalnim uređajima opremljenim iglama, oni su u stanju na kožu nanijeti višebojne slike. Higijena je garantirana sto posto, što je osobito značajno zbog širenja aidsa. Prve su im mušterije bile Gun’s’ n’ Roses i Motley Crue.

Vrlo impresivnom tetovažom ponosi se i Ron Young. On je ranije bio vođa jednog motorističkog ganga. Za sliku tigra u psihodelično prikazanoj džungli, izbrojio je 6000 dolara.

Veliki ljubitelj tetoviranja je i Mick Cripps, gitarist grupe L.A. Guns. On se dao tetovirati i ispod pojasa. Na bokovima ima cvijeće, leptire, zmije.

Možda će vas zanimati i ovo: