This Day in History: 1885-02-05

Teritorij druge najveće države u Africi, Konga, dodijeljen je 5.2.1885. belgijskom kralju Leopoldu II. u privatni posjed. To je dogovoreno na Berlinskoj konferenciji koja je odlučivala o sudbini velikog dijela kolonijalne Afrike. Leopold II. time je dobio posjed od 2.344.000 kvadratnih kilometara (234.400.000 hektara) s otprilike 30 milijuna stanovnika. Leopoldovi su ljudi zatim započeli kolonijalno izrabljivanje Konga, pretvarajući cijelu zemlju u kraljevu osobnu plantažu robova.

Porobljavanjem je dolazio do besplatne radne snage kako bi iz Konga izvukao sve prirodne resusre – bakar, bjelokost, sirovu gumu, zlato, dijamante… Belgija (parlamentarna monarhija) od toga nije imala koristi – sav je prihod išao izravno kralju. Za svoj teror Leopold je imao i privatnu vojsku. Metode su bile brutalne – mučenja, smaknuća…

Po nekim procjenama u razdoblju eksploatacije umrlo je desetak milijuna ljudi. Slučaj je postao međunarodni skandal te se Leopold II. morao odreći Konga i prenijeti ga na belgijsku vladu 1908. godine.