This Day in History: 1971-11-06

Najjači američki podzemni nuklearni test u povijesti izveden je 6.11.1971. godine. Detonirana je termonuklearna bomba snage 5 megatona, što odgovara eksploziji 5 milijardi kilograma klasičnog eksploziva TNT-a! Ta je bomba bila gotovo 400 puta jača od one bačene na Hirošimu 1945. godine.

Podzemna eksplozija izvedena je na otoku Amchitka jugozapadno od Aljaske. Riječ je o jednom od otoka u Aleutskom otočju, nedaleko od datumske granice na sjevernom dijelu Tihog oceana.

Podzemni test izazvao je val nezadovoljstva u javnosti, pogotovo kod ljudi koji se bore za zaštitu prirode. Naime, postojao je strah da će tako snažna podzemna eksplozija imati posljedice na Zemljinu koru, uključujući teoretski moguće potrese i tsunamije.

Poznati pokret Greenpeace ima svoj korijen upravo u angažmanu oko pokušaja sprečavanja pokusa na Amchitki. Naime, za tu je priliku osnovan odbor Don’t Make a Wave, koji je kasnije prerastao u organizaciju Greenpeace. Taj odbor ipak nije uspio odgovoriti predsjednika Nixona od detonacije bombe.