This Day in History: 1893-07-07

Književnik i enciklopedist, po mnogima najveći hrvatski pisac 20. stoljeća, Miroslav Krleža rodio se 7.7.1893. godine u Zagrebu. Krleža je pisao drame, kritike, eseje, romane, feljtone, pjesme i vodio je mnogobrojne polemike. U političkom smislu bio je ljevičar i pristaša komunizma te bio blizak vlasti čiji je povremeno bio ideolog na području umjetničkog stvaralaštva.

Krležini najpoznatiji romani su: Povratak Filipa Latinovitza, Na rubu pameti, Banket u blitvi i Zastave. Njegovo najveće poetsko ostvarenje su legendarne Balade Petrice Kerempuha (1936.) koje su inspirirane nepravdom nad hrvatskim pukom, a pisane su kajkavskim narječjem. Ciklus objedinjen u zbirku Hrvatski bog Mars (1947.) spada među najbolju proturatnu prozu, a među novelama tzv. malograđanskog kruga ističu se: In extremis, Veliki meštar sviju hulja, Smrt bludnice Marije i dr. Najpoznatije drame, u kojima problematizira uspon i moralni pad visoke buržoazije, jesu: Gospoda Glembajevi, Leda, U agoniji, Aretej i Saloma.

Ustrojio je Leksikografski zavod u Zagrebu, koji danas nosi njegovo ime, a jedna je od četiri najvažnije hrvatske institucije (uz HAZU, Maticu hrvatsku i Sveučilište).

Miroslav Krleža je umro 1981. godine, a pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj.