This Day in History: 1945-06-08

8.6.1945. godine ubijen je čovjek koji je naslijedio Heinricha Himmlera na mjestu čelnog čovjeka SS-a. Ime mu je bilo Karl Hanke i dobio je titulu Reichsführer-SS und Chef der Deutschen Polizei. Naime, Adolf Hitler pred sam kraj rata razriješio je Heinricha Himmlera te funkcije, i to zbog navodne izdaje (Himmler je, naime, želio pregovarati sa Zapadnjacima). U svojoj oporuci, pred samu smrt, Hitler je imenovao Hankea za novog vođu SS-a i čitave njemačke policije.

Karl Hanke rođen je u Šleskoj, na teritoriju današnje Poljske, ali kao Nijemac. Napredovao je u nacističkoj hijerarhiji prvenstveno zahvaljujući ministru propagande Goebbelsu, jer je bio njegov bliski suradnik.

Kad je Hanke proglašen Reichsführerom SS-a, Njemačka je već bila na izdisaju (to je bilo samo dva dana prije kapitulacije u Reimsu). Hanke je odletio u Prag i nastavio se tamo boriti, noseći uniformu najnižih pripadnika SS-a (da ga neprijatelji ne bi prepoznali). Zarobili su ga češki partizani. Nisu ga prepoznali i stavljen je u logor zajedno s drugim nižim SS-ovcima. Na današnji dan nekoliko njih, uključivši Hankea, pokušalo je pobjeći. Partizani su otvorili vatru i Hanke je ubijen.