This Day in History: 1946-05-10

Dana 10.5.1946. godine  Amerikanci su izvršili prvo uspješno lansiranje njemačke rakete V-2 u kojem je premašena visina od 100.000 metara. Rakete V-2 razvijene su u doba Trećeg Reicha kao tzv. Oružje odmazde 2 (njem. Vergeltungswaffe 2– kratica V-2). V-2 bile su prave rakete s tekućim gorivom, teške preko 12 tona i dugačke oko 14 metara. Bile su namijenjene gađanju britanskih gradova preko mora, što su doista i činile.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata Amerikanci su zaplijenili njemačku V-2 tehnologiju. U SAD je iz Europe prevezeno nevjerojatnih 300 vagona komponenti za V-2 rakete. Dovezene su u poznatu američku bazu White Sands u saveznoj državi Novi Meksiko.

Osim opreme, Amerikanci su uzeli k sebi i njemačke znanstvenike koji su radili na V-2 projektu. Najpoznatiji od njih svakako je bio njemački barun Wernher von Braun, koji je kasnije imao veliku ulogu u razvoju američkog raketnog programa.

Lanasiranje na današnji dan obavljeno je s platforme br. 33 na području White Sandsa. Raketa je dosegla visinu od 112č.600 metara, što je desetak puta iznad visine na kojoj lete mlazni zrakoplovi. Tijekom sljedećih godina održan je još velik broj lansiranja V-2 raketa na istom području (više od 60).