This Day in History: 1981-05-13

Pokušaj ubojstva pape sv. Ivana Pavla II. na Trgu sv. Petra u Rimu dogodio se 13.5.1981. godine. Na papu je iz okupljene gomile pucao Mehmet Ali Ağca, turske nacionalnosti, koji je već bio tražen zbog ubojstva jednog novinara u Turskoj. Ispalio je nekoliko hitaca iz pištolja, od čega su četiri pogodila Svetog oca.

Jedan metak završio je papi u donjem abdomenu, a ostali su ga pogodili u lijevu i desnu ruku. Još dvoje ljudi iz publike je ranjeno. Papa je izgubio puno krvi i pao u šok, no uspjeli su ga spasiti u bolnici nakon složene operacije.

Mehmeta Ali Ağcu uhićen je na mjestu događaja. Papa ga je posjetio u zatvoru i oprostio mu. Uspostavili su dobre odnose i Ali Ağca je poslije pisao papi sa željama da se oporavi od bolesti. Ivan Pavao II. kasnije se sastao s Ali Ağcinom majkom i bratom, a zauzeo se i kod talijanskog predsjednika Ciampija za njegovo puštanje iz zatvora.

Inače, ovaj pokušaj atentata dogodio se na godišnjicu prvog ukazanja Gospe fatimske, koja je još 1917. godine prorekla da će “biskup u bijelom”  biti napadnut.