This Day in History: 1906-03-15

Dana 15.3.1906. osnovana je automobilska kompanija Rolls-Royce. Tvrtka je nosila naziv Rolls-Royce Limited, a dobila je ime po Charlesu Rollsu i Henryju Royceu, svojim osnivačima. Pri tome je Royce imao veću ulogu u tehničkoj izradi automobila i njihovom dizajnu, dok je Rolls bio prvenstveno financijer i direktor (zanimljivo je da je Rollsovo ime došlo na prvo mjesto).

Već 1910. godine tj. četiri godine nakon osnivanja kompanije, Rolls je tragično poginuo u zrakoplovnoj nesreći, u dobi od samo 32 godine (bio je prvi Britanac koji je poginuo u zrakoplovu pokretanom na motorni pogon). Slično tome, Royce se teško razbolio već 1908. i povukao se na rad iz svog doma, tako da je vođenje kompanije Rolls-Royce uglavnom ostalo u rukama Claudea Johnsona. On je bio zaslužan za rani razvoj kompanije pa je samog sebe navodno opisao kao “crticu u imenu Rolls-Royce”.

Prvi model koji je kompanija napravila samostalno nakon svog osnivanja bio je Rolls-Royce 40/50 hp. Kasnije je taj model dobio poznato ime Silver Ghost.