This Day in History: 1943-04-18

Dana 18.4.1943. godine poginuo je vjerojatno najpoznatiji japanski admiral iz Drugog svjetskog rata – znameniti Isoroku Yamamoto. Dodijeljen mu je najviši mogući čin u Japanskoj carskoj mornarici – onaj admirala flote tj. admirala-maršala (jap. Gensui Kaigun Taishō).

Isoroku Yamamoto važan je po tome što je držao položaj vrhovnog zapovjednika Kombinirane flote. Bila je to najvažnija udarna snaga Japanske carske mornarice. Yamamoto je bio zapovjednik u poznatom japanskom napadu na Pearl Harbour. Važna je bila i Yamamotova uloga u Bitki kod Midwaya, koja je bila najvažnija i vjerojatno najodlučnija pomorska bitka na Tihom oceanu tijekom Drugog svjetskog rata.

Admiral Yamamoto dobio je od Hitlerove Njemačke visoko odlikovanje zvano Viteški križ Željeznog križa s hrastovim lišćem i mačevima. On je bio jedini stranac koji je dobio tako visoko vojno odlikovanje u povijesti nacističke Njemačke.

Yamamoto je poginuo dok je letio zrakoplovom Mitsubishi G4M u misiji inspekcije trupa. Amerikanci su poslali odred od 16 lovačkih zrakoplova na admiralov avion. Presreli su njegov Mitsubishi G4M, koji je pratilo 6 japanskih lovaca Zero. Došlo je do zračne borbe, a mnogobrojniji Amerikanci odnijeli su pobjedu i srušili admiralov zrakoplov. Pao je usred džungle na pacifičkom otoku Bougainville. Kad su pronašli admiralovo mrtvo tijelo, navodno je još uvijek sjedio uspravno u sjedalu, s rukom u bijelim rukavicama na dršku svoje katane.